De supertelescoop James Webb heeft een beter oog voor het jonge heelal - maar is nog altijd niet gelanceerd. James Webb staat klaar voor vertrek. Webb is een telescoop die nog scherper in het heelal kan kijken dan zijn vermaarde voorganger Hubble. Drie sterrenkundigen vertellen wat ze van hem verwachten.
Een kleine verrekijker toont al sterrenstelsels op tientallen miljoenen lichtjaren, en op lang belichte foto's die gemaakt zijn met de Hubble Space Telescope of met grote telescopen op aarde zijn sterrenstelsels zichtbaar op afstanden van 12 à 13 miljard lichtjaar.
Wil je naast de maan ook nog graag een aantal dichtbijstaande planeten zoals Jupiter en Saturnus observeren? Voor een telescoop met zulke kwaliteiten hebben wij natuurlijk ook een goede tip, namelijk de Bresser Messier AR 90/900 met EXOS1.
Een telescoop is net als een verrekijker een optisch instrument om dingen op afstand goed te bekijken. Telescopen hebben één oculair waar je met één oog doorheen moet kijken. Vaak hebben telescopen een veel grotere vergrotingsfactor dan verrekijkers.
Van de planeten zijn van Venus de schijngestalten en soms wolken te zien, van Mars de rode kleur en poolkappen (bij goed weer), bij Jupiter de manen en wolkenbanden en bij Saturnus de beroemde ringen en manen.
Een eenvoudige GoTo-sterrenkijker kun je al kopen voor minder dan 500 euro. Een relatief goedkope telescoop (minder dan 500 euro) toont het heelal in al zijn pracht. Maankraters, de ringen van Saturnus, de schijngestalten van Venus, dubbelsterren, sterrenhopen, melkwegstelsels, allemaal schitterend zichtbaar.
Voor het spotten van vogels, wild of vliegtuigen is een spotting scope zeer geschikt. Een spotting scope wordt ook wel een telescoop genoemd. Een spotting scope biedt grotere vergrotingen dan verrekijkers. Soms wel tot maar lieftst 70x.
Het hangt een beetje van de situatie af, maar over het algemeen prefereren wij de 8x42 boven de 10x42. Een 8x42 verrekijker kijkt rustiger en geeft iets meer overzicht. Daarnaast is het beeld iets helderder. Spelen trillingen geen rol en zijn de lichtomstandigheden gunstig, dan is een 10x42 ook een uitstekende keuze.
Als je van plan bent om de kijker voor meer dan alleen vogelspotten te gebruiken, is een verrekijker met 8x vergroting de meest populaire keuze. Met een 8x verrekijker heb je een stuk grotere beeldhoek dan de kijkers met 10x vergroting of meer, hiermee wordt een vogel spotten een stuk makkelijker.
Het gezichtsveld is de breedte die te zien met een verrekijker op een afstand van 1000 meter. Dit heeft alles te maken met de gezichtshoek die de kijker geeft. Hoe groter de gezichtshoek, hoe groter het gezichtsveld. Het gezichtsveld is uit te rekenen door de gezichtshoek met 17.5 te vermenigvuldigen.
Waarnemen. Saturnus is met het blote oog zichtbaar als een heldere gele "ster" die niet flikkert. De ringen zijn niet met het blote oog te zien, met een verrekijker is wel te zien dat Saturnus niet cirkelvormig is. Een kleine telescoop laat de ringen al goed zien.
Saturnus is dan wel groot maar niet zo zwaar. Dit komt omdat het een gasplaneet is. Je kan er dus niet op staan, zoals bij ons op aarde. En Als je Saturnus in een bak met water zou kunnen leggen, dan blijft hij als enige planeet in ons zonnestelsel drijven!
De James Webb-ruimtetelescoop heeft haarscherpe nieuwe beelden van de planeet Jupiter gemaakt. De foto's zijn in juli gemaakt en nu gedeeld door wetenschappers van het Amerikaanse ruimtevaartinstituut NASA. Te zien zijn onder meer de poollichten, de manen en de ringen van de grootste planeet van ons zonnestelsel.
De grens van het waarneembare heelal ligt dan dus op 50 miljard lichtjaar (een beetje meer, doordat het heelal intussen nog uitdijt). Die grens van 46 miljard lichtjaar om ons heen is dus de grens van het zichtbare heelal (niet de grens van het hele heelal).
Wie een telescoop richt op het zwerk, kijkt in het verleden. Hoe verder weg je kijkt, hoe langer het licht dat je ziet erover heeft gedaan om de aarde te bereiken. Zo zien we de zon zoals hij acht minuten geleden was, de eerstvolgende ster zoals hij er in 2002 bij stond enzovoort.
Een Swarovski 10x30 verrekijker die door zijn kleine formaat ideaal is voor langere wandelingen en een Vortex 8x42 verrekijker die zich beter leent voor de schemering. Ondanks het onderlinge verschil in prijs zijn beide kijkers van uitstekende kwaliteit en perfect voor intensief gebruik!
Beste keuzes tot €300,- De Vortex Diamondback HD verrekijkers zijn van goede kwaliteit en hebben een verbazingwekkend voordelige prijs. Met de fijne en soepele afstelling ziet u de kleinste details. De prestaties bij weinig licht verbaasde ons ten zeerste.
Het glas van een verrekijker is zeer bepalend voor de kwaliteit van het beeld. Zo heb je namelijk verrekijkers die minder dan 100 euro kosten, maar ook kijkers die meer dan 1000 euro kosten.
Vanaf zo'n 250x en liever 400x wordt het pas echt interessant, maar in een grote kijker zoals een 12" Dobson of C14 zijn vergrotingen tot 600x makkelijk mogelijk. Dan komt de planeet pas echt tot zijn recht. In een kleinere kijker wordt de planeet al gauw erg donker door het lagere lichtvangend vermogen van de kijker.
Zorg ervoor dat je via je oculair (waar je doorheen kijkt) het object goed ziet. Vervolgens kijk je naar je zoeker (kleine verrekijker op je telescoop) en lijn je hem precies zo uit als wat je in de telescoop ziet.
Als je vlug met je telefoon wilt checken wat die ene ster of planeet is, gebruik dan Google Sky Maps of Star Chart. Start de app en richt je telefoon op de plek aan de hemel die jij wilt verkennen. Op je scherm verschijnen de sterrenbeelden, planeten, maan, en zwakkere objecten zoals nevels.
Voor compactcamera 's geldt vaak dat je met camera's met een equivalente brandpuntafstand tussen 35 en 140 mm (camera's met 2,5 tot 3 keer zoom) kunt digiscopen. – Voor systeemcamera's van het micro ¾ systeem zijn lenzen met brandpuntafstanden tussen 17 en 50 mm vaak geschikt voor digiscopen.
De spotting scope is eigenlijk een hybride en tussenmodel tussen de verrekijker en de sterrenkijker of telescoop. Het object kan ver weg zijn, maar kan met de spotting scope snel naar voren gehaald worden. Het wordt vaak op een statief gemonteerd om zo stabiliteit voor het beeld te krijgen.
Maan en planeten
Voor het observeren van planeten is een telescoop met een lange brandpuntsafstand en een klein zichtveld de beste optie. Hierdoor krijg je de planeet op de lens zonder te veel zwarte lucht in het zichtveld te hebben.