Een gaslek ontstaat meestal door een scheurtje of gat in de gasleiding. Ook kan het zijn dat de leiding niet goed zit aangesloten op het gasfornuis of dat een koppeling in de gasleiding stuk is. Een gaslekkage kan enorme gevolgen hebben voor u en uw woning.
Zolang gas veilig in de leidingen en slangen blijft, is er niets aan de hand. Toch kunnen gaslekken ontstaan. Bijvoorbeeld door een slechte of verouderde aansluiting van de gasleiding op een gasfornuis, geiser of gaskachel. Vooral in huizen met een verouderde gasinstallatie is het gevaar van gaslekken groot.
Wat zijn de symptomen van een gaslek? Gas kunt u dus op de eerste plaats ruiken, maar u kunt het vaak ook horen. Doordat gas zeer vluchtig is, wil het zo snel als mogelijk uit de kleinste gaten en hoeken weg. Dit veroorzaakt een sissend geluid en ook hier geldt weer dat dit een vrij kenmerkend geluid is.
Bel dan het Nationaal Storingsnummer 0800-9009. Dit nummer is gratis en dag en nacht bereikbaar.
Waardoor ontstaat een gaslek? Een gaslek is vaak een scheurtje in een verouderde, poreuze gasslang. Ook kan het zijn dat de slang niet goed is aangesloten op het apparaat dat gas verbruikt, of dat het koppelstuk zelf lek is. Heb je een gasfornuis, gaskachel, cv-ketel of geiser, wees dan alert.
Gas heeft een kenmerkende geur die wordt toegevoegd aan de gasleidingen om gaslekken te kunnen detecteren. Als u deze geur ruikt, is er mogelijk een gaslek. Aardgas is eigenlijk reukloos. In Nederland ruikt u bij een gaslek echter een zwavelachtige geur.
Wanneer de druk minder dan 1 mbar terugloopt is de gasinstallatie dicht. Wanneer de druk meer dan 1 mbar maar minder dan 3 mbar terugloopt is er geen direct gevaar, maar wel moet er gezocht worden naar de lekkage.
U kunt een gaslek herkennen aan een sissend geluid of doordringende geur die plots in huis aanwezig is. Gas is van zichzelf kleur- en geurloos. Als er sprake is van een gaslek komt er lucht bij de fossiele brandstof, waardoor het een sterke geur afgeeft.
Gemiddelde kost de reparatie van het gaslek €130,-. Hieronder vind je een overzicht van de kosten van de reparatie van een gaslek. Als je een gaslek in huis hebt dekt de verzekering meestal gedeeltelijk. Check daarvoor de voorwaarden van je opstalverzekering.
Als je een huurder bent, dan ligt de verantwoordelijkheid voor het herstellen bij de verhuurder. Je moet evenwel het lek onmiddellijk melden aan de huiseigenaar. Als je zelf het lek veroorzaakt hebt, bijvoorbeeld door bepaalde werken, dan draai je zelf op voor de kosten.
Inademen: tranen, misselijkheid, braken, keelpijn, hoesten, hoofdpijn, duizeligheid, verwarring, kortademig, pijn in de borst, hartkloppingen, ademstilstand, toevallen en bewusteloosheid. Ogen: roodheid en pijn, tranenvloed, lichtgevoeligheid, ernstige brandwonden, hoornvliesbeschadiging.
Er bestaan speciale gaslekzoekers in sprayvorm, maar een sopje met afwasmiddel kan ook volstaan. Als u dit op de leiding aanbrengt en de gaskraan voorzichtig opendraait, kunnen er na verloop belletjes opborrelen. Op de plek van die belletjes zit het gaslek.
Aardgas is van nature reukloos. Om ervoor te zorgen dat het gas te ruiken is, wordt er een geurstof toe- gevoegd met als doel om de consument te alarmeren bij ongewilde uitstroom van gas. De geurstof die Gasunie toevoegt is een odorant met de naam tetrahydrothiofeen (THT).
Bij de verbranding van aardgas komt CO2 vrij. Vanwege de huidige klimaatverandering is dit ongewenst. De winning van aardgas veroorzaakt ondergrondse verschuivingen en verzakkingen van de bodem. Aan de oppervlakte voelen we dit als aardschokken, met soms zelfs schade aan gebouwen als gevolg.
Lekkage gasleiding: hoe komt dat? Woningen die te maken hebben met een verouderde gasinstallatie zijn extra gevoelig voor gaslekkages. Op de gasleiding staat een bepaalde druk én drukverlies, welke doorgaans niet boven 3.0 mbar mag uitkomen.
Verwarming: 75 procent van gasverbruik
Het verwarmen van de woning is verantwoordelijk voor het meeste gasverbruik. Zeker als je een beetje een koukleum bent en in een groot huis woont. Ongeveer 75 procent van het totale gasverbruik gaat op aan verwarming.
De verzekering van een gaslek valt meestal onder de opstalverzekering van een huis.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Voor de aankoop van deze installaties kunt u subsidie krijgen.
De gaslekkage in huis laten verhelpen
Het verhelpen van de gaslekkage kunt u aan een loodgietersbedrijf overlaten. Zij weten dankzij ons rapport precies waar de bron van de gaslekkage zich bevindt, zodat ze voor een doelgerichte oplossing kunnen zorgen.
Rioolucht in het hele huis
Dan is er misschien iets mis met de ontluchting van het toilet, van de kruipruimte of de kelder. Een andere mogelijkheid is dat de riolering onder de woning verstopt zit, lekt of niet goed ontlucht wordt. Ook een bubbelende, borrelende afvoer kan wijzen op problemen met de ontluchting.
Een gaslucht in de keuken wordt bijna altijd veroorzaakt door het gasfornuis. Dit kan meerdere oorzaken hebben, maar vereist wel directe actie. Een gaslekkage bij het gasfornuis kan namelijk zeer gevaarlijk zijn.
Het is moeilijk om de 'geur van dood' dat rond een lichaam in ontbinding hangt te omschrijven, maar als je dit zou willen nabootsen dan zou dit uit een combinatie van de volgende zes geuren bestaan: Rotte vis, ontlasting, mottenballen, rotte eieren, rotte witte kool, en knoflook.
In Nederland hangen tienduizenden slimme gasmeters die op hol kunnen slaan door een kapotte sensor. Bij tientallen huishoudens meet de meter een veel hoger gasverbruik dan daadwerkelijk het geval is. En de meter loopt zelfs door nadat gaskraan is dichtgedraaid.
Bij een gasdruk-lektest wordt via een aansluitpunt op de gasleiding een nauwkeurige gasdrukmeter aangesloten. Hierna wordt de hoofdafsluiter van de gastoevoer dichtgedraaid. Afhankelijk van het debiet van de gasleiding wordt er een stabiliteitstest uitgevoerd, dit kan 10 tot 30 minuten duren.
verbruikt in huis en op school. warmen. Voor een warm bad hebje 0,57 m3 gas nodig.