Bij bol.com hebben we modieuze hoofddoeken die past bij iedere kledingsstijl. De dames hoofddoeken kan je krijgen in een mooie, neutrale kleur of in een leuk printje.
Hijab is een verzamelbegrip voor verschillende hoofddoeken. Een hijab bedekt meestal het haar, de nek en de schouders, maar sommige modellen zitten los over het haar of lijken op een tulband. Hijab is de meest gebruikte bedekking bij moslimvrouwen in het Westen.
Gebruik ademende stoffen
Vaak worden hoofddoeken en kapjes gemaakt van synthetische stoffen. Deze stoffen ademen niet, waardoor de huid verstikt raakt. Daarnaast kunnen sommige stoffen schuren tegen het haar, waardoor het poreuzer wordt en beschadigd raakt. Zoek naar natuurlijke stoffen zoals katoen, bamboe en zijde.
Naast de hijab, zijn er ook nog andere types hoofddoeken: de khimar lijkt goed op de hijab, maar het is een capevormige doek die een stuk langer is waardoor ook nek en schouders worden bedekt. Het gezicht blijft wel volledig vrij. de chador is een mantel die lichaam en hoofd omhult, maar het gezicht volledig vrijlaat.
Fatima: 'Vouw de hoofddoek tot een driehoek en leg deze zo op je hoofd dat de punten links en rechts op gelijke hoogte langs je schouders hangen. Vervolgens kun je de punten kruislings achter je nek langs halen en in een knot vastbinden. ' Of doe het op een meer traditionele manier zodat ook je hals bedekt is.
In Nederland is 1 op de 20 vrouwen moslima. Sommige moslimvrouwen kiezen ervoor om een hoofddoek te dragen, maar niet iedereen. Klik om verder te gaan.
De Koran zegt dat een hijab het lichaam moet bedekken, behalve het gezicht en de handen. Een moslima hoort zich bescheiden te kleden. Over het bedekken van het haar wordt niets vermeld. Het is niet de bedoeling je schoonheid aan iedereen te tonen.
De keffiyeh (Arabisch: كوفية / kufiyya) is hoofdbedekking die voornamelijk door mannen in Arabische landen in de Levant, de Golfstaten en Irak wordt gedragen. De keffiyeh wordt op het hoofd vastgehouden door een hoofdband, de iqal.
Allah zegt ook: 'En zij moeten hun khimaar over hun boezems dragen. ' De khimaar is een kledingstuk waarmee de vrouw haar hoofd bedekt. Ook wordt zij opgedragen om deze khimaar over haar boezems te slaan, zodat niets van haar hals zichtbaar blijft.
Hoofddoek: schadelijk of bevordelijk voor het haar? Een hoofddoek, haarband of petje is, in principe, niet schadelijk voor het haar. Dergelijke gebruiksvoorwerpen die te strak om het hoofd zitten, uit meerdere lagen bestaat of synthetisch materiaal bevat, kunnen het haar echter wel laten afbreken.
De term wordt vaak als "hoofddoek" of "sluier" vertaald, maar zou ook kunnen betekenen dat vrouwen in het bijzijn van vreemde mannen hun boezem moeten bedekken.
Hidjab of ħijāb (Arabisch: حجاب) betekent in het Arabisch "bedekken" (werkwoord) en is gebaseerd op het woord: ħajaba (Arabisch: حجب) dat "zich sluieren, zich bedekken, verbergen of dekking zoeken" betekent. In de islamitische betekenis kan een hidjab een hoofddoek zijn.
Mensen mogen gezichtsbedekkende kleding dragen als die noodzakelijk is om hun lichaam te beschermen. Zoals het veiligheidsmasker van een lasser. Het verbod geldt niet voor cliënten, patiënten of hun bezoekers in woongedeelten van zorginstellingen, waar mensen voor langere tijd verblijven.
De Niqaab is een hoofddoek, terwijl de burka een volledig gewaad betreft. Ook zijn bij de niqaab de ogen van de vrouw nog te zien, terwijl dit bij de boerka achter een gaasje zit. In Nederland zijn boerka's en niqaab's zeer zeldzaam, maar is de meer conventionele hijaab een veelgezien verschijnsel.
De sjaal wordt meestal gevouwen in een triangel en om het hoofd gewikkeld. Vaak wordt de sjaal op zijn plaats gehouden door een koord dat in het Arabisch 'agal' wordt genoemd. Door sommige mannen wordt de Keffiyeh in een tulband gedraaid terwijl anderen hem weer losjes over de rug en schouders draperen.
Een djellaba (Arabisch: جلابة) is een lang, losvallend gewaad met lange mouwen en met (in sommige gevallen), een (puntige) capuchon. Hij wordt tot op de enkels gedragen en heeft meestal een neutrale kleur. Hij wordt met name in de Maghreb-landen door mannen en vrouwen gedragen.
Voedsel. Bedoeïenen eten heel eenvoudig. Iedereen eet uit een schaal, alleen met de rechterhand, omdat je met links je poep afveegt. Graan, vlees, brood en dadels worden opgepakt tussen je wijs-en middelvinger en duim.
Een aantal producten worden speciaal aanbevolen: honing (vanwege de genezende kracht), dadels, zoetigheid, zeedieren (behalve ongeschubde en aasetende dieren zoals krabben en zee-egels), melk, vlees en plantaardige olie zoals olijfolie. Moslims mogen wel vlees eten van: runderen, kalveren, geiten, schapen en pluimvee.
In Turkije en Tunesië is het zelfs af te raden om een hoofddoek te dragen als je die normaliter niet draagt, maar in Saoedi-Arabië is het weer bij wet verplicht.
“De geleerden zijn het er unaniem over eens dat het bedekken van de 'awrah verplicht is voor alle mensen.” En zo zei Ibn Hazm: “Zij (de geleerden) zijn het erover eens dat het haar van de vrije vrouw en haar lichaam, met uitzondering van haar gezicht en handen, 'awrah is.
Zorg dat de platte kant van de bandana net boven je wenkbrauwen zit. Doe de uiteinden van de bandana om de achterkant van je hoofd, zodat de achterkant ongeveer even hoog zit als je oren. Knoop de uiteinden van de bandana vast. Knoop de bandana vast met een simpele platte knoop.
Om je sjaal te binden, doe je hem om je nek als een losse lus. Reik van bovenaf door de lus en trek een van de uiteinden erdoor. Nu knoop je beide uiteinden losjes vast. Je draait vervolgens de knoop zodat deze in de sjaal verdwijnt.
Naast haarwerk kun je jouw chemo mutsje nog opfleuren door er een extra siersjaal of sierband om te dragen. Of draag een shaper onder je mutsje die meer volume geeft, daardoor lijkt het alsof je haar opgestoken zit onder je mutsje.
Volgens de klassieke islam is het dus wel echt een verplicht en een belangrijke onderdeel. Euh, er zijn ook islamitische landen zoals Iran waar het verplicht is. Maar de hoofddoek is geen basis van de islam, het is een onderdeel, dus veel moslimvrouwen kiezen er ook voor om hem niet te dragen.