Franse kaas kun je prima invriezen. Alleen camembert verliest z'n structuur, het wordt wat droger, maar dan kun je het altijd nog raspen voor in de pasta. Het enige wat niet in te vriezen is, is mozzarella (weliswaar niet Frans), dit wordt een raar uitgedroogd geheel.
Weet wat je invriest
De beste kazen om in te vriezen zijn kazen zoals edammer, gouda, limburger, mozzarella en provolone. Kazen die je beter niet invriest, zijn kazen zoals brie, camembert, ricotta en parmezaan.
Kazen die minder geschikt zijn om in te vriezen
Dan kunnen ze na het ontdooien wel erg waterig worden en hun smaak verliezen. Kazen als mozzarella, brie en camembert vallen daar helaas onder. Door hun hoge vochtgehalte raken ze waarschijnlijk een stuk smeuïger van structuur.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Bewaartip voor dit product. Bewaar de kaas in de koelkast. Bewaar het in een bewaarbakje of de plastic verpakking. Dit voorkomt uitdroging.
Ideale temperatuur: Kaas moet worden bewaard in het koelste deel van de koelkast, meestal in de groentelade, waar de temperatuur constanter is . De ideale temperatuur voor de meeste kazen ligt tussen de 4°C en 8°C. Als de temperatuur te laag is, kunnen kazen wat van hun smaak en textuur verliezen.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen.
De beste kazen om in te vriezen zijn halfharde kazen zoals cheddar, mozzarella met een laag vochtgehalte en provolone . We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je hebt een groot blok kaas dat je niet meer kunt gebruiken voor de houdbaarheidsdatum, maar je wilt het niet weggooien. Als je jezelf afvraagt: "Kun je kaas invriezen?", dan is het antwoord ja.
Zachte kaas invriezen
U zult misschien geschokt zijn als u erachter komt dat zachte kaas zoals Brie, Camembert en geitenkaas ook tot wel zes maanden ingevroren kan worden . Dus de volgende keer dat u zin heeft in gebakken gnocchi en geitenkaas, weet u waar u moet zoeken – in uw vriezer.
Bevroren kaas ontdooien
Als je klaar bent om de kaas te gebruiken, leg hem dan in de koelkast om langzaam te ontdooien. Dit kan wel tot 24 uur duren, afhankelijk van de grootte van het blok kaas dat is ingevroren. Langzaam laten ontdooien is belangrijk, zodat het vocht weer in de kaas kan worden opgenomen.
Hoe bevroren kaas te ontdooien. Als je tijd hebt, leg je de bevroren kaas op een bord in de koelkast om te ontdooien gedurende 24-48 uur . Voor een snellere optie, leg je de kaas op het aanrecht om te ontdooien gedurende 2,5-3 uur. Voor de snelste optie, pak je de kaas uit en verwarm je hem in de magnetron in intervallen van 30 tot 45 seconden totdat hij volledig ontdooid is.
Ook noten, pindakaas en koffie kun je invriezen. Al is dit alleen handig als je de producten echt amper gebruikt. Ze zijn op zichzelf namelijk (mits droog en luchtdicht bewaard) al erg lang houdbaar.
Zachte kazen kun je beter niet invriezen. Denk aan brie, mozzarella, burrata, zachte geitenkaas, roomkaas, ricotta en camembert. Het invriezen tast de structuur van deze kazen te veel aan. Zachte kazen bevatten namelijk meer vocht en dit gaat kristalliseren in de vriezer.
Nummer 1: Brie
Het is één van de twee soorten brie die AOP/AOC keurmerk heeft. Een kaas mag alleen dit keurmerk dragen wanneer de productie, verwerking en bereiding binnen een bepaald geografisch gebied plaatsvinden. De wijze van bereiding is erkend en wordt streng gecontroleerd.
Ja, je kunt cranberry Brie bites invriezen . Vries ze snel in op een bakplaat en doe de bevroren bites vervolgens in een diepvrieszak met ritssluiting of een diepvriesbestendige container. Wikkel ze in folie voor extra bescherming. Vries ze maximaal twee maanden in.
De halve manen wegen doorgaans 1 kg per stuk en ze zijn een stuk minder dan onze 8 kg hele kaas. Vergeet niet dat u onze kaas kunt invriezen, in porties kunt verdelen, in folie kunt wikkelen en tot 3 maanden kunt invriezen .
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
Edammer kaas kan worden ingevroren, maar de textuur kan licht veranderen na het ontdooien . Om Edammer kaas in te vriezen, wikkelt u deze strak in plasticfolie of aluminiumfolie om vriesbrand te voorkomen en plaatst u deze in een diepvriesbestendige container. Wanneer u klaar bent om van de kaas te genieten, laat u deze ontdooien in de koelkast voordat u deze consumeert.
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers
Ze zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en kunnen tegen een stootje. Hierdoor gaan ze jarenlang mee! De kaasdozen zijn eenvoudig te combineren met andere voorraaddozen en vershoudbakjes uit dezelfde series.
Ja, je kunt het invriezen.
Een voorheen weelderige en decadente kaas zal worden getransformeerd in een droge, onappetijtelijke versie. Dat betekent dat beroemde Franse zachte kazen, zoals Brie en Camembert, uit de vriezer moeten blijven . Verse kaas heeft ook een zeer hoog vochtgehalte en een delicate textuur, waardoor het een slechte kandidaat is om in te vriezen.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Azijn blijkt het ontstaan van schimmel tegen te gaan. Je kan een klein beetje azijn druppelen op kaasdoek of keukenpapier waarin je de kaas bewaard.