Extern salderen houdt in dat bedrijven (een deel van) de stikstofruimte van een ander bedrijf overnemen. Het is mogelijk de stikstofruimte van een ander bedrijf geheel of gedeeltelijk over te kopen.
Wanneer bij een nieuw project stikstof zal worden uitgestoten, kan dit soms binnen het project of op dezelfde locatie worden opgelost. Als een (agrarisch) bedrijf zo wordt aangepast dat het niet méér stikstofneerslag veroorzaakt door het nieuwe project of de uitbreiding, dan spreken we van intern salderen.
Latente ruimte is stikstofruimte die een boer op de vergunning wel heeft, maar in de praktijk nog niet benut. Bijvoorbeeld een melkveehouder met een stal die nog niet vol staat.
Een positieve weigering is een besluit waarin de Gedeputeerde Staten de aanvraag voor een vergunning of ontheffing afwijzen omdat voor een project geen vergunning nodig is. Een positieve weigering kan voorwaarden of beperkingen bevatten.
Wat is de ADC-toets? De ADC-toets is de laatste stap die doorlopen kan worden nadat uit een passende beoordeling naar voren is gekomen dat significante negatieve effecten op de Natura 2000 gebieden niet (volledig) uitgesloten kunnen worden.
Categorie: Vergunningen
Voor activiteiten waarbij mogelijk natuurwaarden aangetast worden, geldt dat een vergunning nodig is op grond van de Wet natuurbescherming (natuurvergunning).
Stadsduiven en boerenganzen bijvoorbeeld zijn geen beschermde inheemse diersoort. Exoten zoals de halsbandparkiet komen niet van nature in Nederland voor, het zijn ontsnapte vogels die zich in het wild hebben kunnen voortplanten en zijn dus ook geen beschermde diersoort.
Over de Natuurbeschermingswet
Bent u landbouwer of veehouder en staat uw bedrijf in of vlakbij een beschermd natuurgebied? Dan heeft u voor sommige activiteiten of projecten een natuurbeschermingswetvergunning nodig. U vraagt een vergunning voor de Natuurbeschermingswet aan bij uw provincie.
Hagen of bomen mogen gesnoeid worden, knotwilgen geknot, in houtkanten mag gekapt worden… Het verwijderen van bomenrijen, hagen, houtkanten… langs velden en wegen is echter niet toegelaten. Binnen het VEN willen we immers het bestaande landschap behouden.
Belastingvoordeel. Door een stuk bos te bezitten, geniet je van diverse belastingvoordelen. Het bezit van bosgrond telt namelijk niet mee als vermogen en is dus vrijgesteld van vermogensrendementsheffing (box 3). Dat levert jaarlijks een belastingvoordeel van 1.2% op.
Ja, de bosgrond is uw eigendom dus u mag er in principe kamperen. Echter is commercieel gebruik niet toegestaan, u mag bijvoorbeeld dus niet zomaar een eigen camping beginnen of grote activiteiten organiseren in uw eigen bos. Het verschilt per gemeente hoe er wordt omgegaan met kamperen op uw eigen (bos)grond.
Het beschadigen of verwijderen van de bodem, de strooisel-, kruid-, of boomlaag is uit den boze, het kappen van bomen mag niet, het snoeien van bomen is niet toegelaten in openbare bossen,.... De activiteiten of handelingen zijn enkel toegelaten na machtiging van ANB (ook in private bossen!).
Vrijwel iedere veehouder heeft een NB-vergunning nodig om te kunnen boeren. Dit is een vergunning die de provincie afgeeft. In de PAS wordt geregeld dat bedrijven die geen Natuurbeschermingsvergunning hebben, maar wel de overige benodigde vergunningen, op basis van de PAS een NB-vergunning kunnen krijgen.
Op 1 juli 2015 begon het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Tijdens dit programma gingen activiteiten met weinig stikstofneerslag onder voorwaarden door. Dit kon met een melding onder de Wet natuurbescherming (Wnb). Het programma was bedoeld om toestemming te geven voor activiteiten die stikstofneerslag veroorzaakten.
De Wnb bevat alle regels rondom de bescherming van natuurgebieden. Wanneer activiteiten nadelige gevolgen hebben voor beschermde natuurgebieden, is een toestemming nodig. De Wnb kent verschillende soorten toestemmingen.
Wet- en regelgeving
De zwarte kraai is een beschermde inheemse diersoort. Net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen, zijn zwarte kraaien beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn. De bescherming van de zwarte kraai is in Nederland geregeld in de Wet natuurbescherming.
Voedsel. Kauwen zijn alleseters: van insecten, slakken, wormen, knoppen, zaden, bessen tot patatresten en kadavers.
Wat is een Passende beoordeling? Als niet kan worden uitgesloten dat een plan of project significante gevolgen heeft, dan moet een Passende be- oordeling worden gemaakt. Daarin wordt dieper inge- gaan op de gevolgen voor Natura 2000-gebieden.
Passende maatregelen, ook wel aangeduid als preventieve maatregelen, moeten verplicht worden genomen om verslechteringen en verstoringen die een significant effect kunnen hebben op beschermde soorten en habitat, te voorkomen.
De Nederlandse stikstofuitstoot is de hoogste van Europa: per hectare stoten we ongeveer 4 keer zo veel uit als het EU-gemiddelde. Van de Nederlandse uitstoot naar de lucht bestaat ongeveer 65% uit ammoniak (NH3) en 35% uit stikstofoxiden (NOx).
“De stikstofemissie is vooral in bepaalde gebieden erg hoog, vooral in noordwest-Duitsland, waar relatief veel veehouderij is”, legt Ehlers uit. Maar omdat Duitsland een veel groter landoppervlakte heeft dan Nederland, is de uitstoot relatief minder.
De belangrijkste bronnen van stikstofoxiden zijn het verkeer, energiecentrales en de industrie. Ammoniak komt vooral uit de landbouw, maar ook het verkeer en mensen produceren ammoniak. Boeren gebruiken mest omdat het zorgt voor een betere plantengroei en hogere gewasopbrengsten.
De hoeveelheid stikstof in de lucht (concentratie) en de hoeveelheid stikstof die neerkomt op de grond (depositie) wordt zowel gemeten in meetstations (binnen en buiten natuurgebieden) als berekend met modellen. Meetinstrumenten bepalen hoeveel er van een bepaalde stof in de lucht, het water of de bodem zit.
Stikstof is een scheikundig element en CO2 een scheikundige verbinding. Een chemisch element is niet meer splitsbaar. Dat is anders met CO2, wat een verbinding is van het element koolstof (de letter C) met twee elementen zuurstof (de letter O).