Ten eerste kan er veel jeuk ontstaan en soms kan het zeer doen. Daarnaast ontstaat er een bult die vaak gekenmerkt wordt door een rode huid erom heen. Dit is irritatie. De bult bestaat vaak uit vocht en er is dan ook vaak sprake van vochtopstapeling.
Als je eenmaal begint met krabben, worden de jeuk en pijn erger en blijf je krabben. Kortom: door het krabben veroorzaak je een ontstekingsreactie in de huid. Een zwelling lijkt te ontstaan doordat er pus gevormd wordt als afweercellen lichaamsvreemde cellen, zoals muggengif, inkapselen of 'opeten'.
De “gewone muggenbeet” veroorzaakt ter plaatse van de beet een sterk jeukende galbult (urticaria). Meestal zien we meerdere galbulten op de huid. De reactie van de huid kan echter zo heftig zijn dat er een blaasje of zelfs een blaar ontstaat. Deze vorm wordt door medici ook wel “culicosis bullosa” genoemd.
Koel de plek door een natte, koude doek op de muggenbult te leggen. Ook zijn er verschillende gels die verkoeling kunnen bieden. Gebruik eventueel een stick om de jeuk en pijn te verlichten. Zo'n stick bevat zogenoemde antihistaminica, die de vervelende bijwerkingen van een allergische reactie tegengaan.
Probeer niet te krabben
Daar is een goede reden voor: vaak is pijn minder erg dan jeuk. Krabben verlicht de jeuk direct en geeft zelfs een heel bevredigend gevoel. Maar krabben beschadigt je huid, wat juist tot méér jeuk leidt. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.
En wist je dat het uitknijpen van een muggenbult weinig zin heeft? Door in een muggenbult te knijpen, of door er een kruisje in te zetten met je nagel, vervang je de jeuk door pijn. De pijn verdwijnt na een tijdje weer, waarna de jeuk terugkomt.
Muggen hebben geen angel, maar bijten in je huid om bloed te zuigen. Dat bloed hebben de vrouwtjes nodig om zich voort te planten. Er zitten eiwitten in die nodig zijn voor de ontwikkeling van hun eitjes.
Chikungunya is een ziekte door een virus. U krijgt het virus van een mug. 1 tot 12 dagen na de muggensteek wordt u ziek. Klachten zijn koorts, pijn in spieren, botten en gewrichten, hoofdpijn, misselijkheid en moeheid.
Wordt je kindje meerdere keren gestoken met een allergie voor muggenbeten, dan kan hij zelfs ziek worden. Dit kan zich uiten in misselijkheid, koorts, vermoeidheid, spierverslapping en rillerigheid. Blijft je kindje hier last van hebben, neem dan contact op met de huisarts.
De tijgermug heeft net als veel andere steekmuggen een lange zuigsnuit. Deze is bruin van kleur en wordt in rust verborgen in de dikkere zwarte onderlip (G).
Tijgermuggen zijn heel duidelijk zwart-wit. Ze hebben een wit streepje op hun zwarte rug. Het zijn vrij kleine muggen. Ze hebben geen vlekjes op de vleugels.
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
Als je een kruisje zet in een muggenbult, dan vervang je de jeuk door pijn. Die pijnprikkel is sterker dan jeuk. Het is maar tijdelijk en helpt dus niet echt. Bij kleine kinderen kan het wel een beetje helpen voordat ze gaan slapen.
U krijgt het virus als u gestoken wordt door een mug met het virus. Klachten zijn plotseling koorts met koude rillingen, vaak met heftige hoofdpijn en pijn achter de ogen. Er zijn geen medicijnen om knokkelkoorts te genezen. Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen.
De symptomen van een muggenbult zijn meestal al kort nadat de mug gestoken heeft zichtbaar. Ten eerste kan er veel jeuk ontstaan en soms kan het zeer doen. Daarnaast ontstaat er een bult die vaak gekenmerkt wordt door een rode huid erom heen.
Een steekmug heeft een naar voren wijzende zuigsnuit die ongeveer half zo lang is als het lijf van de mug. Dit zijn eigenlijk de kaken en de lippen van de mug die geëvolueerd zijn tot zeer geavanceerd stekend en zuigend orgaan. De vleugels van steekmuggen zijn langer dan het achterlijf.
Een tweede factor die aantrekkelijk is voor muggen is het koolstofdioxide dat mensen uitstoten tijdens het ademen. Muggen weten daardoor dat er mensen in de buurt zijn, die een bron van bloed voor hen kunnen zijn. Grotere en zwaardere mensen ademen meer koolstofdioxide uit, waardoor zij extra aantrekkingskracht hebben.
De hoeveelheid bloed die een mug opzuigt is te klein om iemand anders te infecteren. Bovendien kan hiv niet overleven in het bloed dat een mug opzuigt.
Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat muggen mensen met bloedgroep O twee keer zo aantrekkelijk vinden als mensen met een andere bloedgroep.
Het blijkt namelijk dat een mug vaker steekt op het moment dat het beest verstoord wordt. Als een mug ongestoord kan steken, heeft hij genoeg aan één prik. Dan ben je er dus in principe vanaf. Bovendien is het goed om te weten dat muggen eigenlijk bijten en niet steken.
Muggen in de val lokken met geuren
De muggen kiezen nog steeds liever menselijk zweet. Daarnaast zijn er onderzoekers die zich richten op geurstoffen die niet aantrekkelijk zijn voor muggen om zo een spray te maken die ervoor zorgt dat je onzichtbaar bent voor muggen.
In deze studie hebben we er nog eentje gevonden: de kleur rood. En die is niet alleen mogelijk te vinden in je kleding, maar ook in ieders huid. De huidskleur doet er daarbij niet toe.” Dat ook kleuren (in combinatie met geuren) de mug niet onberoerd laten, blijkt uit experimenten.
Helaas kan de wetenschap nog geen antwoord geven op die vraag. Maar het is echt zo, muggen komen – naast warmte en licht - af op lichaamsgeur. Je ruikt dus gewoon te lekker. Of je hebt zweetvoeten, dat kan ook.
Muggen komen af op geur. In de eerste plaats op CO2, want dat ademen we allemaal uit en dat ruiken ze op grote afstand. Maar als ze dichterbij zijn, wordt het persoonlijker. Dan kiezen ze het lekkerste mensengeurtje uit.