Een grillplaat van gietijzer is zeer magnetisch en daardoor perfect te gebruiken op een inductie kookplaat. Houdt u er echter wel rekening mee dat de plaat zo vlak mogelijk om de kookzone geplaatst moet worden.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor koken op inductie, denk bijvoorbeeld aan een gietijzeren braadpan of grillpan of koekenpan. Plaatstaal heeft als hoofdbestanddelen ijzer en koolstof en is dus ook ferromagnetisch en zeer geschikt als materiaal voor pannen voor inductiekoken.
Gietijzeren pan van gas naar inductie
Het is een fabel dat gietijzeren pannen die op een gasfornuis gebruikt zijn niet meer op inductiekookplaten zouden kunnen werken. Het klopt dat doordat een gasvlam niet overal even warm is de bodem van een pan lichtelijk kan vervormen.
Ze moeten magnetiseerbaar metaal bevatten om te werken op inductie. Gelukkig bevatten de meeste pannen dit materiaal. In veel gevallen kun je bij de overstap van gas naar inductie jouw oude pannen dus gewoon blijven gebruiken op een inductiekookplaat. Het is dus een fabeltje dat je altijd nieuwe pannen nodig hebt!
Zoals reeds gezegd, zijn alleen niet-geëmailleerde gietijzeren theepotten geschikt om op het fornuis te verwarmen. Ze zijn geschikt voor gebruik op een conventioneel fornuis, een gasfornuis, een inductiekookplaat of zelfs een open vuur.
De aanslag in de theepot of in theebekers wordt veroorzaakt door het looizuur tanine. Moet je die aanslag eigenlijk wel verwijderen? Daar zijn de meningen over verdeeld. Want het stofje tanine, en dus ook de aanslag in de pot, zou juist smaak geven aan een kop thee.
Pannen testen
Blijft de magneet zitten? Dan is de pan geschikt voor koken op inductie. Pannen van aluminium, teflon en koper zijn vaak niet geschikt voor koken op een inductie kookplaat.
Een inductiekookplaat verwarmt pannen met behulp van magneten. Als je een pan zonder magnetische bodem op een kookplaat zet, gebeurt er dus niets. Vaak hebben koperen of rvs-pannen ook een magnetische bodem, net als gietijzeren exemplaren.
Is mijn Le Creuset-gietijzer compatibel met inductiekookplaten? Ja, al ons kookgerei (behalve ons assortiment aardewerk dat niet op de kookplaat kan worden gebruikt) is geschikt voor gebruik op een inductiekookplaat.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
Krassen of een beschadiging die op inductie kookplaat zitten zijn eigenlijk niet meer te herstellen. Wees dus zeer voorzichtig als u op inductie gaat koken en vermijd bijvoorbeeld het schuiven van pannen ! Er zijn fabrikanten (zoals Siemens en AEG) die zeggen dat je krassen op de inductie kookplaat kunt verwijderen.
Echter een inductieplaat kan eigenlijk niet inbranden. Het principe van koken op inductie is een soort magnetisme waardoor de inhoud van de pan gaat koken, maar de kookplaat zelf niet heet wordt. Vandaar dat je ook speciale pannen ( met een magnetische bodem ) nodig hebt, voor het koken op een inductieplaat.
Geschikte pannen voor inductie
Voor koken op inductie moet een pan een bodem hebben die magnetiseerbaar en geleidend is, het liefst een bodem die vlak is. Pannen met een dikke bodem en opgebouwd uit verschillende lagen trekken het minst krom. Daarom zijn deze pannen het beste voor inductie.
Koop je een goedkoop dun emaille pannetje bij een discounter, dan is deze inderdaad magnetisch maar absoluut niet geschikt voor de intense warmte overdracht van de kookplaat.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
Het is ideaal om de restwarmte van de plaat te gebruiken om eten warm te houden, maar dit kan onveilig zijn en verbruikt veel energie. Een keramische kookplaat gaat langer mee dan een inductieplaat. Een keramische kookplaat gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Voor inductie is dat 10 tot 15 jaar.
Het voordeel van een gietijzeren pan is dat het materiaal warmte lang vasthoudt en gelijkmatig afgeeft aan het voedsel. De gietijzeren braadpan is voor velen dan ook onmisbaar in de keuken, en daarop zijn gebruikers van de elektrische kookplaat geen uitzondering.
Een goede manier om je inductiekookplaten te beschermen, is door een krasbeschermingsmat te gebruiken. Het doel van deze mat is om de kookplaat te beschermen tegen krassen door een barrière te creëren tussen de pannen en de inductiekookplaten. Ze voorkomen ook dat de pan verschuift tijdens het kookproces.
Het beste kan je een milde soort afwasmiddel of plaatreiniger gebruiken als schoonmaakmiddel. Maak de inductiekookplaat vervolgens schoon met een vochtige doek. Gebruik absoluut geen schuurmiddelen of metalen sponsjes om de kookplaat schoon te maken, maar gebruik een zachte doek om krasjes te voorkomen.
Soda verwijdert thee-aanslag
Wat je doet is de gootsteen vol laten lopen met heet water. In dat water gooi je daarna behoorlijk wat soda. Je laat de koppen en mokjes een uurtje in het water liggen en borstelt dan met speels gemak en met behulp van een borstel de aanslag definitief weg.
Om theeaanslag te verwijderen doe je wat zout op een citroenschil, of op een vochtig doekje, en wrijf je ermee over de aanslag. Daarna spoel je de pot af met warm water. Je zal zien dat de aanslag makkelijk loskomt. Je kan ook heet water met een scheutje citroensap in de pot doen en dit een nachtje laten weken.