Soms roeit een roeier met twee roeispanen, en soms met maar één. Soms zitten er twee, vier of acht personen in een roeiboot! Daarom is er soms ook wel, maar soms ook geen stuurman aanwezig in de boot.
In het grootste reguliere nummer, de acht met stuurman, wordt meestal geroeid met één riem per roeier.
De boot is 17,5m lang en 90cm breed.
Roeien vindt meestal plaats met een even aantal roeiers. Een uitzondering hierop vormt de skiff, waarin maar één roeier zit. Er zijn roeiboten waarbij elke roeier twee riemen heeft, dit heet scullen.
Niet veel sportbonden kunnen dat zeggen: dat ze jaarlijks hun ledental zien groeien met 800 à 900 sporters. De Koninklijke Nederlandsche Roeibond (KNRB) kan het wel. Het aantal leden is sinds 2009 gestegen van 27.000 naar 34.000 leden.
Roeien geldt als een van de zwaarste sporten die er zijn. Tegelijkertijd is het een sport die je tot op hoge leeftijd kunt blijven beoefenen.
Roeimarathons zijn wedstrijden van meer dan 50 kilometer. Dat klinkt als heel lang, maar uitgaande van een gemiddelde snelheid van zo'n 12 kilometer per uur komt het neer op zo'n 4 uur roeien. Daarbij mag in ieder geval met de stuurman gewisseld worden.
De verschillende Skiff die te koop staan op Botentekoop kosten tussen de 1.750 € en 42.500 €.
Een roeiboot is een boot die wordt voortbewogen door middel van roeiriemen of roeispanen. De beweging heet roeien en de persoon die ze uitvoert is een roeier.
Hoe het ooit is begonnen met het roeien is onduidelijk in de geschiedenis, maar het gebruik van riemen zoals ze tegenwoordig worden gebruikt, kan worden teruggevoerd tot het oude Egypte.
Zowel in sportscholen als bij mensen thuis wordt de roeitrainer gebruikt als veelzijdig cardio-apparaat. Dit komt doordat je met een roeitrainer je hele lichaam kunt trainen. Daarnaast werk je aan je conditie en bouw je spierkracht op. Deze aspecten zorgen ervoor dat de roeitrainer erg geliefd is.
C4 (32,4 x 22,9 cm) wordt regelmatig gebruikt wanneer er een groot pakket ongevouwen A4'tjes verstuurd moet worden.
Het is een smalle roeiboot met een zeer speciale vormgeving, bedoeld om de weerstand in het water zo klein mogelijk te maken. Om in een skiff te roeien heeft de roeier een goede techniek nodig, het is belangrijk een goede balans te kunnen houden. Een persoon die in een skiff roeit wordt ook wel een skiffeur genoemd.
De resultaten lieten zien dat roeien meer spiergroepen activeerde dan hardlopen. Roeien activeert negen spiergroepen, zo'n 85 procent van alle spieren in het lichaam. Zowel je boven- als je onderlichaam worden aan het werk gezet. Ook worden je armen en je rug er sterker van.
In een paar minuten per dag op de roeimachine verbrand je meer calorieën dan je zou doen op een machine waar je niet zoveel spiergroepen bij gebruikt. Wil je veel gewicht kwijtraken? Door te zitten tijdens het roeien heb je minder druk op je gewrichten en wel een superieure workout.
Roeien is goed voor jouw fysieke gezondheid: je traint veel spiergroepen, je conditie wordt beter en je verbrand veel calorieën. Roeien is ook goed voor je geestelijke gezondheid: je maakt je hoofd leeg, je nachtrust wordt beter en je mentale weerbaarheid wordt groter.
Snelheid wordt uitgedrukt in tijd per 500 meter. Als je de snelheid, bijhoudt verlagen de cijfers hoe sneller je gaat: een snelheid van 2:00 betekent dat het je twee minuten kost om 500 meter te roeien.
Over het algemeen is het aangeraden om minimaal 3 keer per week te roeien, waarbij je elke training zo'n 20 minuten volmaakt. Maar meer of minder kan natuurlijk altijd, aangezien het maatwerk blijft.
Je kunt ervoor kiezen om elke dag een 'korte' duurtraining te doen van 30-45 minuten, of enkele keren per week een lange sessie van 60-90 minuten. Een combinatie van beide trainingen is uiteraard ook mogelijk.