Toen Newton onder een appelboom zat, viel er een appel op zijn hoofd. Hij bedacht, dat de reden waarom appels naar beneden vallen, dezelfde reden is waarom de maan om de aarde blijft draaien. Die reden noemen we de zwaartekracht. Zowel de appel als de maan worden door de aarde aangetrokken.
De boom die is nu is geveld in de "Cambridge University Botanic Garden" werd geplant in 1954. Hij sierde er de Brookside-ingang van de befaamde botanische tuin, en dat dus 68 jaar lang.
Hij leeft van 1643 tot 1727. Portret van Isaac Newton uit 1689. Het verhaal gaat dat Newton zijn idee voor zwaartekracht krijgt als hij onder een appelboom zit en een appel op zijn hoofd krijgt.
De newton (symbool N) is de SI-eenheid van kracht. De eenheid newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft: De newton is genoemd naar Isaac Newton. Het is een afgeleide eenheid, die zelf uit te drukken is in de basiseenheden.
De grootte van de zwaartekracht op een voorwerp vind je door de massa van dat voorwerp te vermenigvuldigen met de zwaarteveldsterkte g. Voor situaties op aarde mag je ervan uitgaan dat g = 9 , 81 N/kg g = 9{,}81~\si{N/kg} g=9,81 N/kg.
De newton (symbool N) is de SI-eenheid voor kracht. De newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft: 1 N = 1 kg m s-2 De newton is vernoemd naar Sir Isaac Newton.
Fz = m · g
Hierin is m de massa van het object dat wordt aangetrokken in kilogram, g is de valversnelling op aarde en heeft een waarde van 9.81m/s2. Fz is dan de kracht in Newton waarmee de zwaartekracht het object naar de aarde trekt.
kracht = massa × versnelling. In formulevorm: F = ma. Wat betekent deze eenvoudige formule? Er staat dat een netto kracht (F van force) een versnelling (a van acceleration) veroorzaakt, oftewel een verandering van de snelheid.
De wetten van Newton hebben alledrie te maken met kracht. Ze laten bijvoorbeeld zien wat er gebeurt als een kracht groter of kleiner wordt. De tweede wet van Newton zegt dat de verandering van de snelheid rechtevenredig is met de resulterende kracht. Om de snelheid van een voorwerp te veranderen is kracht nodig.
Isaac Newton wordt door vele wetenschappers ook wel gezien als de grootste geleerde aller tijden. Hij was de eerste wetenschapper die bedacht dat er een kracht is, die voorwerpen naar de aarde trekt. Hij noemde die kracht de zwaartekracht.
De eerste wet van Newton wordt ook wel de traagheidswet genoemd en zegt het volgende: zolang er netto geen resulterende kracht op een voorwerp werkt, zal het altijd met een constante snelheid blijven bewegen (deze snelheid kan ook 0 zijn, als je dus stilstaat).
• Newtons tweede wet (F = m x a of F = m x g)
De versnelling is evenredig met krachten die er op werken en omgekeerd evenredig met de massa van het voorwerp.
Versnelling of acceleratie is in de mechanica de verandering van de snelheid van een object.
De resultante is dan de vectorsom van alle horizontale delen en van de vertikale delen: de diagonaal (of schuine zijde van de rechthoekige driehoek die de x- en y-component opspannen). Met Pythagoras kun je de lengte van de schuine zijde (=resultante) dan berekenen.
Wel kun je zeggen dat op een massa van 1 kg een zwaartekracht van 9,8 newton werkt. Algemeen: op een massa van m kg werkt een zwaartekracht van m*9,8 newton. Dat geldt voor de zwaartekracht op het aardoppervlak, gemiddelde over de aarde.
De hoeveelheid van deze kracht wordt aangeduid in Nm (newtonmeter). Eén Nm is de kracht van 1 newton op een afstand van 1 meter tot het draaipunt. De berekening hiervoor is dus: Nm = Uitgeoefende kracht x afstand tot draaipunt. Dit is de basisregel voor koppel.
Een Kilonewton staat gelijk aan 1.000 Newton.
Een nanometer (symbool: nm) is een lengtemaat die is afgeleid van het SI-stelsel en is gelijk aan een miljardste van een meter (0,000 000 001 m) of in wetenschappelijke notatie 1×10−9 m.
Kracht is een maat voor op welke manier er wordt geduwd tegen of getrokken aan een voorwerp. Wanneer een kracht inwerkt op een voorwerp, kan de kracht een verandering van de snelheid en/of een vervorming van dat voorwerp tot gevolg hebben. Verandering van snelheid noemen we het dynamisch effect van krachten.