Blauwalgen gedijen het beste bij temperaturen tussen de 20 en 30 graden in stilstaand of langzaam stromend water. Zowel in zoet als zout water kunnen ze voorkomen.
Die ontdekking heeft Waterschap Aa en Maas gedaan. Dat is een bijzondere situatie want blauwalg komt meestal alleen voor in niet- of weinig stromend water. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Aanraking met het water wordt dan ook afgeraden.
Blauwalgen (ook wel cyanobacteriën genoemd) zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld voorkomen in zoet water.
Klachten door blauwalg
Als het warm is, kunnen de blauwalgen snel groeien en een blauwgroene of roodbruine laag op het water veroorzaken. Als je zwemt in water met veel blauwalg kun je de volgende klachten krijgen: huiduitslag en een rode, jeukende of branderige huid.
Herkennen. Hoe kan je dan zien of er blauwalg in het water zit? “Als er een groenachtige of verfachtige laag op het water drijft, soms ook met lichtblauwe vlekken, dan zou ik er niet in gaan. Dan is de kans groot dat het om blauwalg gaat”, waarschuwt Lurling.
Zwemmers die in aanraking komen met blauwalg kunnen binnen twaalf uur last krijgen van irritaties aan hun ogen en huid.
De klachten trekken meestal na 2 á 3 dagen weg. Als u veel water binnen krijgt kan dit ernstigere klachten veroorzaken. Dit komt nauwelijks voor. Verder kan u benauwd worden van de waterdruppels met blauwalg als u astma heeft.
Gezondheidsklachten door blauwalg
Blauwalg kan de volgende klachten veroorzaken: huidirritatie, een rode, jeukende of branderige huid. jeukende, branderige of rode ogen. allergische reactie (netelroos)
Symptomen blauwalg bij hond
overmatig kwijlen, schuimbekken. braken en diarree. gebrek aan coördinatie. trillen, toevallen, epileptische aanvallen.
Blauwalg. Het ontstaan van blauwalg in de loop van de zomer is een bekend fenomeen bij de Westeinderplassen maar zo vroeg in het seizoen kan er normaal gesproken nog volop gezwommen worden.
Een intense bloei van blauwalg (cyanobacteriën) wordt als zeer onwenselijk ervaren. Een drijflaag op het water ziet er over het algemeen niet echt uitnodigend uit om in te gaan zwemmen. Soms gaat de drijflaag gepaard met een behoorlijke stank, variërend van een “rioollucht” tot een zwavelachtige of muffige geur.
Hoe kunt u botulisme herkennen? Watervogels vertonen verlammingsverschijnselen aan kop en vleugels. Ze verdrinken vaak doordat de nekspieren verlamd zijn. Vissen vertonen verlammingsverschijnselen.
Dan is de kans groot dat je koorts, hoofdpijn en maag- en darmklachten (diarree en overgeven) krijgt. Daarnaast kun je last krijgen van een pijnlijke of rode keel, oorpijn, een lopende neus of gezwollen lippen. Sommige blauwalgen kunnen zelfs zorgen voor verlammingsverschijnselen of ademhalingsproblemen.
Algen in het water? Algen die in het water groeien en een gevaar kunnen vormen voor ons en onze dieren noemen we plaagalg. Eén van de meest gevaarlijke soorten hiervan is de blauwalg. Het inslikken van deze alg is giftig voor je huisdier en kan in de ergste gevallen dodelijk zijn.
Blauwalgen komen zowel voor in zoet als in zout water en zijn eigenlijk geen algen, maar bacteriën. Hun wetenschappelijke naam is cyanobacteriën.
De drijflaag kan soms behoorlijk stinken. Het ruikt naar zwavel of naar het riool. Dit komt omdat veel blauwalgen in de onderkant van de drijflaag afsterven. Het rottingsproces in de drijflaag haalt veel zuurstof uit het water en er komen giftige stoffen (toxines) vrij.
Blauwalgen verdwijnen wanneer het water afkoelt. Het water krijgt dan weer een heldere kleur.
Wat de vissen zelf betreft is het devies om gevoelige soorten zoals snoek te ontzien bij de huidige hoge watertemperaturen. Warm water kan namelijk minder zuurstof bevatten, waardoor met name grote vissen sneller uitgeput zijn. Van eventuele blauwalg hebben vissen meestal geen directe last.
Het is erg moeilijk om te voorspellen hoelang blauwalgenbloeien in het water aanwezig zullen blijven. Dit is vooral afhankelijk van de weersomstandigheden en de stroming van het water. Daarnaast is de bestrijding niet evident, gezien bepaalde stechnieken een negatieve impact kunnen hebben op het ecosysteem.
Je kunt weer zwemmen in Stroombroek, want de blauwalgen zijn weg. De afgelopen maand gaf de provincie een waarschuwing voor de aanwezigheid van blauwalgen in het water bij recreatieplas Stroombroek. Sinds 31 mei 2023 is het ingetrokken en kun je weer veilig plonzen in het water.
Groen zwembadwater is niet aangenaam om in te zwemmen maar heel ongezond is het niet. Het veroorzaakt enkel huid- en oogirritaties. Zwemmen is gezond, zolang de correcte waarden gerespecteerd worden en het bad goed wordt onderhouden.
De kwaliteit van het zwembadwater verslechterd en het is niet meer veilig om in te zwemmen. Ga je zwemmen in water met veel algen, dan kun je last krijgen van huidirritatie.
Soms krijgen kinderen tijdens het zwemmen een slok water binnen, op het eerste zicht zonder erg. Een paar uur later kan het echter ademhalingsmoeilijkheden waarvoor het naar spoed moet.
Botulisme is een moeilijk te behandelen vorm van vergiftiging. Als het toxine eenmaal in de zenuwuiteinden is doorgedrongen zijn er geen medicijnen beschikbaar om de werking van het toxine tegen te gaan. Het succes van behandeling is sterk afhankelijk van de hoeveelheid opgenomen toxinen en het stadium van de ziekte.