Nee. Het opnemen van vakantiedagen gebeurt naar de wens van de werknemer. Een werkgever kan een werknemer niet verplichten om extra vakantiedagen op te nemen. Ook niet vanwege uitbraak van het Corona-virus en het feit dat een werknemer thuis zit zonder werk.
Pas als beide partijen instemmen, kan een werkgever vakantiedagen inhouden. Hier dient de werkgever uiteraard een gegronde reden voor te hebben.
Je werkgever mag je vakantie ook weigeren als je te weinig vakantiedagen hebt. Het is daarom goed om te weten hoeveel vrije dagen je jaarlijks hebt. Je hebt in ieder geval recht op het wettelijke aantal, maar vaak krijg je er meer: de bovenwettelijke vakantiedagen.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar.In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Geeft de werkgever aan dat een aantal vakantiedagen niet werd opgenomen, dan zal het ziekenfonds de werknemer niet meer vergoeden voor het equivalent van die dagen, maar worden ze gedekt door vakantiegeld ten laste van de werkgever.
Als werkgever heb je het recht om een verlofaanvraag van jouw werknemer te weigeren. Die weigering moet je wel expliciet meedelen. Als je niet antwoordt op een tijdige verlofaanvraag, dan mag jouw werknemer uitgaan van het principe “zwijgen is instemmen”.
Als er sprake is van een gewichtige reden dan mag u een vakantieaanvraag weigeren. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan een situatie waarin de afwezigheid de bedrijfsvoering ernstig verstoort, bijvoorbeeld omdat er in die periode meerdere medewerkers op vakantie zijn.
Géén verplichting
Het opnemen van vakantie is de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf.
U vraagt het verlof schriftelijk aan bij uw werkgever en minstens 2 weken voordat het verlof ingaat.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
Officieel werkt het zo: je dient een verlofaanvraag in bij je werkgever, schriftelijk of mondeling.Heb je na twee weken geen schriftelijke afwijzing, dan is de vakantie goedgekeurd. Hoe verdeel je de vakantieperiode eerlijk met je collega's? Iedereen wil op hetzelfde moment vrij, maar dat kan niet.
Een schriftelijk verzoek van de medewerker kan de werkgever slechts schriftelijk afwijzen als hij daarbij gewichtige redenen aanvoert en dat doet binnen twee weken. Reageert een werkgever later dan twee weken, dan is de vakantie vastgesteld overeenkomstig de wensen van de medewerker (art 7:638-2 BW).
Voor het opnemen van vakantiedagen geldt dat een werknemer altijd eerst zijn vakantiedagen opneemt die als eerste voor verval of verjaring in aanmerking komen. Voor de meeste mensen zijn dit de wettelijke vakantiedagen. U moet wettelijke vakantiedagen opnemen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna.
Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen. Het akkoord van de werkgever is nodig.
Dit is de main takeaway: Meestal is het slimmer je vakantiedagen op te nemen in plaats van uit te betalen. Zelfs bij ontslag of vertrek. Je moet namelijk flink wat belasting betalen als je je vakantiedagen laat uitbetalen.
Wettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin u ze heeft opgebouwd. Vakantiedagen die u bijvoorbeeld in 2021 heeft opgebouwd, vervallen op 1 juli 2022. Bij cao of schriftelijke overeenkomst kan een ruimere vervaltermijn zijn overeengekomen.
Iedere werknemer heeft recht op 4 werkweken vakantie per jaar. Bijvoorbeeld: als u 28 uur per week werkt, dan heeft u recht op minimaal 112 uur vakantie per jaar (4 maal 28).
Termijn voor goedkeuring van vakantiedagen
Volgens de Belgische wetgeving moet de werkgever de vakantieaanvraag van de werknemer uiterlijk twee weken voor de gewenste ingangsdatum goedkeuren of afwijzen.
In de cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over deze extra vakantiedagen. Gemiddeld heeft een werknemer in Nederland een totaal van 25 vakantiedagen. De vakantiedagen bouw je op naar evenredigheid van het verstreken deel van het jaar.
Jouw werkgever mag voorrang geven als hij voorrangsregels heeft afgesproken. Zo kan je werkgever bepalen dat werknemers met schoolgaande kinderen voorrang hebben op vrije dagen tijdens schoolvakanties. Diezelfde afspraak kan hij maken voor werknemers met een partner in het onderwijs of de bouw.
Ieder jaar heb je recht op minimaal 4 keer je wekelijkse arbeidsduur aan vakantie.
Je hebt wettelijk recht op een aantal vakantiedagen. Het wettelijk aantal dagen wordt bepaald op basis van het aantal uren dat je per week werkt. Als werknemer heb je elk jaar recht op vier keer het aantal uren dat je per week werkt. In veel gevallen krijg je van je werkgever ook nog bovenwettelijke vakantiedagen.
Voor werknemers die op 31 december 2016, 50 jaar of ouder zijn is een overgangsregeling opgenomen. Tot 1 januari 2023 had een werknemer van 54 jaar of ouder recht op de extra vakantie-uren. Per 1 januari 2023 geldt het recht op extra vakantie-uren geldt voor werknemers die 55 jaar of ouder zijn.
Als werknemers de leeftijd van 55 jaar bereiken kunnen zij hun werkgever verzoeken om de werkweek aan te passen tot vier dagen. Deze regeling wordt in de cao Bouw & Infra omschreven in artikel 6.5 Cao Bouw & Infra, als de vierdaagse werkweek voor werknemers van 55 jaar en ouder.
Wie heeft recht op rimpeldagen? Alle werknemers in de zorgsector, ongeacht of ze met zorgtaken bezig zijn. Zo hebben verpleegsters in een ziekenhuis er recht op, maar ook het personeel in ondersteunende diensten zoals de boekhouding.