Naamgeving. De naam vrijdag is afgeleid van Friia's dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Veneris, de dag van Venus, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige godin Venus.
vrijdag: genoemd naar Freya, de Germaanse godin van de vruchtbaarheid, de liefde en de wellust. Haar Romeinse tegenhanger was Venus, naar wie deze dag bij de Romeinen vernoemd was (dies Veneris).
Maandag is naar de maan genoemd. Bij de Romeinen heette de dag dies Lunae, wat Latijn is voor "dag van de maan".
De naam is een vertaling van het Latijnse dies Saturni, dag van Saturnus, god van de landbouw. De Franse naam samedi is afgeleid van vulgair Latijn sabbati dies (dag van de sabbat).
De Romeinen hadden de gewoonte om de zeven dagen van de week naar de voornaamste hemellichamen te noemen. De hun bekende planeten (afgezien van de Aarde) droegen namen van Romeinse goden. De dinsdag heette bij hen Martis dies, een verwijzing naar de planeet Mars die op zijn beurt was genoemd naar de oorlogsgod Mars.
Zondag is genoemd naar deze dag die in de Romeinse tijd aan de zon en naar de Godin Sól of Sunna was gewijd en die in het overgrote deel van de christelijke wereld wordt gevierd als de 'dag van de Heer' (Latijn: dies domenicus, waarvan Frans: dimanche; Italiaans: domenica).
Ontstaan uit het Latijnse (dies) Dominica (zondag, de "Dag des Heren").
Het woord volgend betekent 'komend na iets (of iemand)'. Vaak wordt daarmee bedoeld 'komend na datgene (of diegene) waarvan nu sprake is', bijvoorbeeld de volgende dag of de volgende patiënt. Het is dan synoniem met eerstvolgend. Maar volgend heeft ook vaak de betekenis 'komend na de eerstvolgende'.
Uitspraak: [ˈanstant] 1) eerstvolgend Voorbeeld: `Aanstaande maandag is een vrije dag. `Synoniemen: komend, aankomend 2) die het genoemde wordt Voorbeeld: `een bijeenkomst voor aanstaande vader...
Sneon (en saterdei) 'zaterdag' land nu zijn Sonnabend dankt en het grootste deel van Friesland zijn sneon.
(tijdrekening) de nacht van vrijdag op zaterdag. Na de vrijdagnacht volgt de zaterdagmorgen.
Zelfstandig naamwoord. (tijdrekening) de nacht van donderdag op vrijdag. Na de donderdagnacht volgt de vrijdagmorgen.
Vertaling van "het is vrijdag" in Engels. Kom op, het is vrijdag. Come on, it's Friday.
Dinsdag:
Genoemd naar Tiw, een Germaanse god. Maar Martes (Spaans) of Mardi (Frans) is gewijd aan Mars, de oorlogsgod van de Romeinen.
De namen voor de dagen van de week komen net als die van de maanden oorspronkelijk van de Romeinen en de Germanen. De Romeinen hebben de dagen ooit vernoemd naar de goden en hun corresponderende hemellichamen: de zon, de maan en 5 planeten.
tijdseenheid van 7 dagen, meestal beginnend op maandag of zondag.
Een week is een term waarmee we een periode bedoelen van 7 verschillende dagen. De week begint vaak op maandag en eindigt met zondag (de rustdag). Op Christelijke kalenders begint de week op zondag. De dagen van de week zijn maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag.
eerstvolgend = eerstvolgend bijv. naamw. Uitspraak: [ers(t)`fɔlxənt] die of dat als eerste komt Voorbeeld: `De eerstvolgende huishoudbeurs is volgend jaar. `Synoniemen: aanstaand, eerstkomend, komend &co...
bijv. naamw. aanstaand •opgroeiend. 1) Aanstaand 2) Aanstaande 3) Beginnend 4) Eerstvolgend 5) Half ontwikkeld 6) Halfwassen 7) Komend 8) Naderend 9) Opgroeiend 10) Toekomend 11) Toekomstig 12) Toekomstige ...
In België en Nederland geldt tegenwoordig volgens ISO 8601 en NEN 2772 officieel de maandag als de eerste dag. Ook om praktische redenen staan in agenda's vaak de zaterdag en zondag samen aan het einde van een week.
Antwoord: De beroemde keizer Julius Caesar heeft ooit de kalender bedacht, eerst alleen 10 maanden en later 12 maanden met februari als laatste maand van het jaar! De maand waarin de keizer werd geboren werd ter ere van hem genoemd: Juli (Julius). De lengte van een maand is gebaseerd op de omlooptijd van de maan.
Een maand is een tijdseenheid die oorspronkelijk was gebaseerd op de omlooptijd van de maan. In de huidige gregoriaanse kalender en andere kalendersystemen die op het zonnejaar gebaseerd zijn, is de lengte van de maand zodanig dat er 12 maanden in een jaar gaan.