Wettelijk en reglementair kan een VvE niet zonder een bestuur.
In beginsel bestaat het bestuur van de VvE uit één bestuurder, maar de statuten kunnen bepalen dat er meerdere bestuurders worden aangewezen. De bestuurder kan een VvE-lid zijn of een externe partij (bijvoorbeeld een professionele VvE-beheerder).
Meldpunt klachten
Dus kom je er met jouw beheerder niet uit, dan kan je jouw klacht bij het meldpunt neerleggen. Zij zullen dan contact met je opnemen en de klacht onderzoeken. Op basis van hoor en wederhoor wordt getracht tot een passende oplossing te komen.
Een vereniging zonder bestuur is juridisch mogelijk, namelijk wanneer alle bestuursleden ontslagen worden, moeten aftreden of ontslag nemen. Wanneer je een van de laatste bestuurders bent dan geldt dat bestuursleden wel verplicht zijn tot een behoorlijke vervulling van hun taak (art. 2:9 BW).
Het bestuur kan bestaan uit één of meerdere personen. Vaak bepaalt de splitsingsakte dat het een oneven aantal moet zijn. Bestaat het bestuur uit meerdere personen dan benoemen zij een voorzitter, secretaris en/of penningmeester.
Is een VvE verplicht? Kort gezegd; ja. Een Vereniging van Eigenaars of VvE is verplicht voor de eigenaren van appartementsgebouwen. Als je een appartement koopt in een complex, dan ben je als eigenaar automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars van dat complex.
Als je een appartement wil kopen, krijg je automatisch te maken met de Vereniging van Eigenaren. Met andere woorden: je wordt van rechtswege lid van de VvE. De VvE is dus verplicht. Je kan er niet voor kiezen om geen deel te nemen aan de VvE.
Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (het WVV) poneert immers als uitgangsprincipe dat elke bestuurder (de nieuwe benaming voor “zaakvoerder”) volheid van bevoegdheid heeft en aldus zelfstandig beslissingen kan en mag nemen (interne werking - wie neemt de beslissing), zelfs in het geval er meer dan één ...
Ja, verenigingen moeten volgens de wet een voorzitter, secretaris en penningmeester hebben.
Ja, dat moet van de wet. Het bestuur en de algemene ledenvergadering zijn de twee verplichte organen van een vereniging. Tenzij de statuten van de vereniging anders bepalen, moet het bestuur minimaal uit een voorzitter, een secretaris en een penningmeester bestaan.
In de meeste (moderne) splitsingsreglementen van VVE's wordt bepaald dat de vergadering van eigenaren het besluit kan nemen dat een overlast veroorzakende appartementseigenaar het gebruik van zijn appartement kan worden ontzegd. Vaak staat in het reglement dat eerst schriftelijk gewaarschuwd moet worden.
De VvE kan op grond van het bepaalde in de verschillende modelreglementen onder meer een boete opleggen indien een eigenaar of gebruiker een overtreding begaat of als hij de regels uit de wet, het splitsingsreglement en/of het huishoudelijk reglement niet nakomt.
alvorens verzuim intreedt dient de VvE de beheerder schriftelijk in gebreke te stellen en een redelijke termijn te gunnen om alsnog na te komen, tenzij nakoming blijvend onmogelijk is of uit de houding van de schuldenaar blijkt, dat aanmaning nutteloos is.
Je kan zelf jouw bestuursfunctie opzeggen.Dit doe je schriftelijk en stuur je naar de andere bestuurders. Tijdens de vergadering zal hier een besluit over worden genomen.
Allereerst is het een prijzige aangelegenheid. Een extern VvE-bestuurder zal ieder uur apart in rekening brengen en uurtarieven van € 120 excl.BTW zijn normaal. Het VvE-bestuur onderbrengen bij de beheerder is sterk af te raden vanuit het oogpunt van functiescheiding.
Nee, beheer en bestuur zijn twee verschillende rollen binnen een VvE. Het VvE bestuur wordt gevormd door één of meer personen. Meestal bepaalt de splitsingsakte dat dit een oneven aantal moet zijn.
Nee, de wet schrijft niet voor dat het bestuur van iedere soort rechtspersoon een voorzitter, secretaris en/of penningmeester moet hebben. Maar je kunt in de statuten wel anders bepalen. Voor het bestuur van een vereniging is deze functieverdeling wel verplicht, tenzij de statuten anders bepalen.
In de statuten kan van die bepaling worden afgeweken. Dat betekent dat, een penningmeester van een kleine vereniging tegelijkertijd ook voorzitter kan zijn, mits deze mogelijkheid in de statuten is opgenomen. De meest voorkomende combinatie van functies is overigens penningmeester en secretaris.
Tenzij de statuten anders bepalen, moet een bestuur op grond van artikel 2:37 lid 7 BW minimaal uit een voorzitter, een secretaris en een penningmeester bestaan. Praktisch gezien is het wenselijk om in de statuten de aanstelling van deze drie bestuursleden specifiek te benoemen.
Hoofdstuk 6.6 Schorsing, ontslag en vervangen van de voorzitter. Als de voorzitter van het bestuur niet functioneert, moet de vereniging daar iets aan kunnen doen. Uiteraard is het mogelijk de voorzitter op zijn disfunctioneren aan te spreken.
Sommige stichtingen en verenigingen werken met een algemeen en dagelijks bestuur. Het algemeen bestuur is daarbij in de regel breed samengesteld terwijl het dagelijks bestuur zich (vooral) met de dagelijkse gang van zaken bezig houdt.
Hoe lang mag je voorzitter zijn? Wettelijk gezien kun je onbeperkt voorzitter zijn. Er is hiervoor namelijk geen limiet bepaald. Wel is het bij veel organisaties en verenigingen de norm om ongeveer elke vier jaar opnieuw voorzitter te kiezen.
De VvE zal niet zomaar toestemming geven om zonnepanelen te plaatsen. Regelmatig weigert de VvE toestemming, of stelt zij strikte voorwaarden aan plaatsing. Dat laatste is terecht, want het plaatsen van zonnepanelen kan schade aan het dak en kans op lekkages met zich meebrengen.
Binnen de VvE kunnen eigenaars veranderingen wensen aan het pand. Zo kan een eigenaar een dakterras wensen of wil hij zijn zolderberging bij zijn woning betrekken. De overige eigenaars moeten met zulke veranderingen instemmen.Zij kunnen ook tegen deze verbouwplannen stemmen.
0,5 % van de herbouwwaarde
Elke vereniging van eigenaren moet een reservefonds hebben voor onderhoud. De leden van de VvE moeten samen ervoor zorgen dat zij genoeg geld reserveren in het reservefonds. Dit kan via een MJOP (meerjarenonderhoudsplan).