2 eetlepels olijfolie per dag is gezond Inmiddels is bewezen dat het gebruik van olijfolie helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziektes, alzheimer en kanker. Bovendien draagt het bij aan de verlaging van Cholesterol.
Dus, hoeveel olijfolie mag je per dag eten? Drie eetlepels (40 ml) extra vierge olijfolie per dag is over het algemeen een goede richtlijn om te volgen om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van olijfolie.
Een lepel olijfolie per dag eten zou de gezondheid van het hart aanzienlijk verbeteren. Dat blijkt uit een grootschalig jarenlang onderzoek van de American Heart Association (AHA).
Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol.Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Een extra vierge olijfolie is via mechanische persing verkregen en bestaat uit puur olijvensap. Deze olie is niet vervuild en daardoor het gezondst van alle soorten olijfolie. De olie heeft bijzondere eigenschappen, zoals de ontstekingsremmende stoffen.
De olie zorgt ervoor dat schadelijke (darm)bacteriën, die ontstekingen en infecties kunnen veroorzaken, zich minder snel kunnen ontwikkelen. Dat heeft een gunstig effect op het spijsverteringsproces, verbetert de werking van de darmen en voorkomt constipatie.
Je krijgt er betere nagels, haren, huid en botten van, het maakt de lever schoon en verbetert het immuunsysteem. Bovendien zou het je kunnen helpen om gewicht te verliezen, het hart te beschermen, ontstekingen te verminderen, de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en de hersenen te beschermen.
Een van de antioxidanten in olijfolie is oleocanthal, welke een ontstekingsremmende werking heeft. Dit is belangrijk voor onze gezondheid, des te meer omdat we door onze ongezondere en gejaagde levensstijl steeds meer vatbaar worden voor ontstekingsziekten.
- De natuurlijke polyfenolen in vierge olijfolie, die een hoge antioxiderende werking hebben, voorkomen de oxidatie van slechte cholesterol (LDL) en verhinderen dat deze zich ophoopt in de wanden van de bloedvaten.
Onder meer deze Australische studie toont aan dat extra vierge olijfolie de meest veilige en gezonde olie is om mee te bakken en braden. Ook bij wat langere verhitting blijft extra vierge olijfolie gezond (ook hier te lezen). Maar gebruik wel een premium extra virgin olijfolie en niets van mindere kwaliteit.
Hoewel olijfolie gezond is en goede vetten bevat, is het belangrijk om er niet te veel van te consumeren. Olijfolie bevat namelijk veel calorieën, dus het is belangrijk om het met mate te gebruiken. Een teveel aan calorieën kan leiden tot gewichtstoename, zelfs als het afkomstig is van gezonde bronnen zoals olijfolie.
Olijfolie bevat veel onverzadigd vet.Dit vet is goed voor de gezondheid. Verder heeft olijfolie een hoog gehalte aan vitamine E. Problemen bij de productie van olijfolie zijn erosie, uitputting van waterbronnen en overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Olijfolie voor de Huid
Olijfolie is rijk aan antioxidanten. Het bevat vitamine E, fytosterolen en polyfenolen. Deze antioxidanten werken effectief tegen vrije radicalen die de huid sneller laten verouderen. Olijfolie heeft naast een hydraterende, voedende en beschermende werking ook een herstellende eigenschap.
Dagelijkse consumptie van goede, extra vierge olijfolie zorgt ervoor dat de bloeddruk iets daalt. Bij een dagelijkse consumptie van olijfolie is het gemiddelde dempende effect op de bloeddruk ongeveer 3%.
Het bevat meer dan 70% enkelvoudig onverzadigde vetten. Deze vind je ook terug in noten. De onverzadigde vetten maken het transport en de opname van vitamines A, D, E en K in het lichaam mogelijk. Bovendien bevat olijfolie ook een aandeel vitamine E.
Doordat een ontbijt van brood met olijfolie boordevol gezonde stoffen zit, is het een gezonde keuze om de dag mee te beginnen. Het is snel klaar en hierdoor ook geschikt als tussendoortje of snack. Je krijgt zo een heleboel gezonde stoffen binnen.
Een halve eetlepel (wat overeenkomt met 7 gram) olijfolie per dag blijkt bovendien al afdoende, al is meer nooit verkeerd. “Ongeveer 40 gram per dag levert de meeste gezondheidsvoordelen op,” zegt onderzoeker Marta Guasch-Ferre in een interview met Scientias.nl.
Olijfolie bevat veel onverzadigde vetten. Die verlagen het cholesterolgehalte in je bloed. En daarmee verlaag je weer het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast zit er in olijfolie veel vitamine E.
Voordelen van olijfolie
Olijfolie helpt bij het verlichten van pijnlijke spieren en gespannen gewrichten en de krachtige ontstekingsremmende stoffen die in de olie aanwezig zijn, verlichten artritispijn, herstellen ontstoken weefsels en beschermen de huid tegen infecties.
Olijfolie bevat heilzame stoffen zoals het omega 9-vetzuur oliezuur, squaleen, fytosterolen, vitamine E en polyfenolen. Het draagt bij aan een goede celfunctie, beschermt tegen hart- en vaatziekten en kanker, functioneert als bouwstof voor steroïde hormonen en vitamine D én werkt ontstekingsremmend.
Een goed afgesloten, donkergetinte fles olijfolie, die op een koele en donkere plek bewaard wordt is een aantal maanden houdbaar. In tegenstelling tot een goede wijn, wordt ouder wordende olijfolie niet beter. Bewaar de fles dan ook niet voor een speciale gelegenheid.
Na 1 jaar verliest de olijfolie namelijk aan smaak en gaat de kwaliteit snel achteruit. Je kunt controleren of je olijfolie nog goed is, door te kijken, ruiken en proeven. Als de olijfolie ranzig is of sterk of zuur ruikt, dan kun je de fles het best weggooien.
Eigenlijk drinken we bijna nooit puur olijfolie, maar als je dit wel zou doen (en de olie dus beter zou proeven) zou je merken dat van sommige oliën je een behoorlijke kriebel in je keel krijgt. Dit is een teken van bitterheid, en hoe bitterder de olie, des te beter en gezonder hij is.