Het heelal of universum in de astronomie, ofwel de kosmos in de kosmologie, zijn synoniemen voor alle materie en energie binnen het gehele ruimtetijd-continuüm.
het gehele tijd-ruimtecontinuüm waarin wij bestaan, samen met alle materie en energie. Met het universum, ofwel de kosmos, wordt het geheel van de schepping bedoeld; de ordening van alle materie in het heelal.
Men denkt dat het heelal ongeveer zestien miljard jaar geleden is ontstaan uit een enorme explosie. Deze explosie noemen we ook wel de Grote Knal, of de Big Bang. Voor de Big Bang zat al het materiaal en alle energie in één klein gebiedje (een punt). Door deze explosie werd al het materiaal de ruimte ingeslingerd.
Het is heel aannemelijk dat er meerdere – misschien wel ontelbaar veel – heelallen bestaan. Deze heelallen maken dan weer deel uit van een groter geheel. Dit noemen onderzoekers het multiversum.
Voor zover onderzoekers nu weten is er geen einde aan het heelal. Er is dus geen rand waar de ruimte stopt. Sterker nog: het heelal blijft groeien.Sterren en planeten bewegen steeds verder van elkaar af.
Kort antwoord: Overal! Langer antwoord: In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, was de oerknal niet een explosie die op een bepaald punt in de lege ruimte plaatsvond.
Nee, het heelal is onbegrensd en waarschijnlijk zelfs oneindig uitgestrekt. Langer antwoord: De nieuwste sterrenkundige waarnemingen doen vermoeden dat het heelal oneindig uitgestrekt is. Dat betekent dat het zeker geen rand heeft.
Je zou dus denken dat het waarneembaar heelal een diameter van 27,6 miljard lichtjaar zou moeten hebben. Echter omdat het heelal al die tijd bezig is met uitzetten, is de diameter veel groter en die wordt geschat op 93 miljard lichtjaar.
500.000.000.000 planeten! En dan zijn er ook nog ándere sterrenstelsels. Naast de Melkweg zijn er naar schatting net zo veel sterrenstelsels in het zichtbare heelal als sterren in de Melkweg. Een conservatieve schatting geeft dan 50.000.000.000.000.000.000.000 planeten.
Het universum wordt ook wel de kosmos of geheel van de schepping genoemd. Het is de bron van alle creatie, energieën en krachten. Deze spelen constant op elkaar in en vormen zo de realiteit die wij kennen. Maar het universum is meer dan wij waarnemen zoals dingen als lucht, water, vuur en aarde.
Het heelal of universum in de astronomie, ofwel de kosmos in de kosmologie, zijn synoniemen voor alle materie en energie binnen het gehele ruimtetijd-continuüm.
Met een diameter van 1 miljard lichtjaar is de BOSS Great Wall het grootste object dat ooit is waargenomen.
Er zijn veel voorkomende symbolen van spiritualiteit. Denk aan de Lotusbloem, het kruis of de Levensboom. Toch zijn er veel meer bekende symbolen, die zeer krachtig kunnen zijn. Soms zijn er terugkerende symbolen in je leven die je iets belangrijks willen vertellen.
De meeste wetenschappers denken dat het universum is ontstaan door de oerknal, oftewel The Big Bang. Hoewel er meerdere theorieën zijn bedacht over het ontstaan van het universum is dit de meest gebruikelijke. De theorie van de oerknal is nog niet oud en is in 2014 officieel vastgesteld.
Op 4,5 miljard kilometer afstand van de zon vind je de planeet Neptunus. Deze gigantische, ijzige planeet is vanaf de zon gezien de achtste planeet in ons sterrenstelsel en de planeet die het verste van de aarde afstaat.
Vervolgens hebben we de dichtheid van ons heelal nodig: 8,64 miljardste van een miljardste van een miljardste (ofwel 8,64 maal 10^-27) kilogram per kubieke meter. Vermenigvuldigen we deze dichtheid met het eerdergenoemde volume, dan blijkt dat het waarneembare heelal 3,5 maal 10^54 kilogram 'weegt'.
Jupiter is met afstand de grootste planeet in ons zonnestelsel. De planeet heeft een doorsnede van 69.911 kilometer en is daarmee elf keer zo breed als de aarde. Anders gezegd: als we de aarde zien als een druif, dan is Jupiter zo groot als een basketbal.
BALTIMORE - De ruimtetelescoop Hubble heeft een ster ontdekt op 12,9 miljard lichtjaar afstand van de aarde. Het is de verste ster die ooit is waargenomen, melden de ruimtevaartorganisatie NASA (Verenigde Staten) en ESA (Europa) woensdag .
Een lichtjaar is de afstand die licht in een jaar kan reizen - dat is ongeveer 9 460 000 000 000 kilometer! Licht heeft ongeveer 4,2 jaar nodig om de afstand naar de dichtstbijzijnde ster buiten ons zonnestelsel te overbruggen, daarom zeggen sterrenkundigen dat Proxima Centauri 4,2 lichtjaren van ons is verwijderd.
De mate waarin het heelal uitdijt, noemt men de Hubble-constante, en die bedraagt volgens de nieuwe berekeningen 73,2 km per seconde per megaparsec (3,26 miljoen lichtjaar). Dat is sneller dan het aanvankelijk berekende tempo, afgeleid van metingen van het universum kort na de Oerknal.
Die grens van 46 miljard lichtjaar om ons heen is dus de grens van het zichtbare heelal (niet de grens van het hele heelal). Daarbuiten strekt de rest van het heelal zich mogelijk bijna oneindig ver uit.
Het heelal, ook het universum, de kosmos of de ruimte genoemd, is de oneindige zwarte ruimte waarvan de aarde deel uit maakt. Je ziet hem boven ons in de lucht.
Het ding is zo'n 500 miljoen lichtjaar groot en bevat zo'n honderdduizend sterrenstelsels. Met andere woorden: in de tijd die een lichtstraal erover doet om van de ene naar de nadere kant van dit supercluster te reizen, kan leven op aarde evolueren van 'de eerste plant op aarde' naar 'mens'.