Roald Engelbregt Gravning Amundsen (Borge, 16 juli 1872 – Noordelijke IJszee, rond 18 juni 1928) was een Noorse ontdekkingsreiziger in de poolgebieden. Hij was de eerste mens die de Zuidpool bereikte.
De Britse ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott is vooral beroemd geworden door zijn poging als eerste mens de geografische zuidpool te bereiken. De Brit bereikte de pool in 1911, maar niet als eerste. De Noor Roald Amundsen was hem net voor.
Op 18 januari 1912 staat Robert Falcon Scott, samen met Edward Wilson, Henry Bowers, Lawrence Oates en Edgar Evans, als eerste Brit op de geografische zuidpool.
Noorse ontdekkingsreiziger die in 1911 als eerste mens de geografische zuidpool bereikte. Opvallend aan deze tocht was vooral dat op datzelfde moment ook een team van de Britse ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott probeerde de zuidelijke pool te bereiken.
Robert Edwin Peary (Cresson, 6 mei 1856 - Washington D.C., 20 februari 1920) was een Amerikaans ontdekkingsreiziger. Hij claimde in 1909 als eerste persoon de Noordpool te hebben bereikt, hetgeen tegenwoordig door velen als onwaarschijnlijk wordt gezien.
Van wie is de Noordpool? De Noordpool is van niemand. Onder internationaal recht is geen enkel land eigenaar. De vijf kuststaten, Rusland, Noorwegen, Denemarken (via Groenland), Canada en de Verenigde Staten hebben elk een economische zone van 200 zeemijl (370 kilometer) vanaf hun kustlijn.
Momenteel is het grootste deel van de Noordpool niemands eigendom. De landen eromheen hebben wel zeggenschap over hun eigen Exclusieve Economische Zone, die tot 200 zeemijl (370,4 kilometer) buiten hun kusten reikt.
Wetenschappers hebben ontdekt dat er 90 miljoen jaar geleden een regenwoud was op Antarctica. Op dit moment is het continent aan de Zuidpool bedekt met een ijskap, maar dat is dus niet altijd zo geweest, integendeel. Antarctica was 90 miljoen jaar geleden zelfs volledig ijsvrij.
Het Antarctische Continent is niet in het bezit van een land en wordt dus ook niet als zodanig beheerd. Er is echter wel een internationaal verdrag, het 'Antarctic Treaty', dat in regelgeving voorziet. Hierdoor hebben landen die dit verdrag hebben ondertekend de mogelijkheid om onderzoek te doen in Antarctica.
Het continent Antarctica is 14 miljoen km² groot en is daarmee het vijfde grootste continent van de wereld. Antarctica heeft geen hoofdstad en ook geen permanente inwoners; er zijn wel diverse wetenschappelijke stations gevestigd.
Het zuidpoolgebied (Antarctica) is het koudste gebied op aarde, gelegen binnen de zuidpoolcirkel. Dit gebied vormt geen staatkundige eenheid, maar de status is vastgelegd door twaalf landen in Washington, het zogenaamde Antarctisch Verdrag.
Nederlands heeft geen grondgebied op Antarctica.
Van een ijskap was lang geen sprake. Maar door het afscheiden van Australië en Zuid-Amerika komt het water dat rond Antarctica stroomt niet meer in de buurt van de evenaar en blijft koud. Op Antarctica ontstaat er een ijskap, die veel zonlicht weerkaatst, waardoor het nog kouder wordt. Antarctica is geboren!
Bij de Zuidpool staat nu aangegeven 'Amundsen 1911, Scott 1912'. Amundsen had de race, wie het eerst de Zuidpool zou bereiken, gewonnen en Scott had die onderneming met de dood moeten bekopen.
Voor de Amerikaan Robert Peary stond het nochtans als een paal boven water: hij was de eerste die de noordpool bereikte. Maar de geïsoleerdheid van het gebied dreigde hem de das om te doen.
Er leven geen mensen op Antarctica. Er verblijven alleen wetenschappers in speciale onderzoekstations. Bijna alle dieren leven aan de kust van Antarctica. In de rest kunnen alleen speciale bacteriën leven.
Taal. Er worden verschillende talen gesproken op Antarctica, ook Nederlands (op de Prinses Elisabethbasis). Tussen de verschillende onderzoeksstations onderling wordt vooral Engels als brugtaal gebruikt en dit is dan ook de de facto taal van Antarctica. Ook het Spaans en Frans worden veel gesproken.
Onder het ijs en de sneeuw van Antarctica ligt vaste grond: rotsen. Onder het ijs van de noordpool bevindt zich geen land, maar zeewater. De noordpool is eigenlijk gewoon een stuk drijvend ijs. Op Antarctica leven pinguins.
Antarctica herbergt een enorme hoeveelheid water onder het oppervlak. Onderzoekers vermoedden al enige tijd dat onder het ijs grondwater zou kunnen zitten, maar tot nu toe was daar geen onomstotelijk bewijs voor. Binnen in de ijskap van Antarctica bewegen stromen van relatief snel bewegend ijs richting de oceaan.
Op 1 oktober meldde het Russische onderzoeksstation Vostok, gelegen in het midden van Antarctica, min 79,4 graden. De laagste temperatuur ooit gemeten in oktober is daar min 80 graden. Het all-time record op het station dateert van juli 1983 en is zelfs nog lager op 89,2 graden.
De zuidpool is een serieus groot stuk.Als er dus iets mis gaat is er best kans dat er een noodlanding op Antarctica aan de orde is. Dat houdt in dat, bij wet, toestellen OOK materiaal aan boord moeten hebben om daar te overleven. Dat neem ruimte en gewicht in beslag dus minder interessant.
Antarctica heeft geen eigen officiële vlag, omdat Antarctica een continent is, en geen land. Wel zijn er enkele vexillologen geweest die een vlag voor het continent hebben ontworpen.
Een ongerept gebied waar fascinerende dieren leven, zoals de ijsbeer, de Groenlandse walvis, de narwal, de zadelrob en de walrus. Maar ook wonen er 3,8 miljoen mensen, waaronder inheemse volken met eigen culturen, zoals de Inuit (Eskimo's) en de Samen (Lappen).
Rusland eist 'zijn' deel van de Noordpool op. De strijd over wie de rijke ondergrond van het poolgebied mag exploiteren neemt toe. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken maakte vandaag openbaar dat het 1,2 miljoen vierkante kilometer gebied opeist binnen de poolcirkel.
Noordpool: 1 m boven zeespiegel, rotsbodem 427 m onder de zeespiegel. Lange, smalle continentale richel, gering oppervlak aan ijsvrije bevroren grond, geen boomgrens, geen toendra, geen inheemse bevolking.