Mag een vriezer in de schuur of garage? Nee, de meeste vriezers zijn niet geschikt voor plaatsing in een onverwarmde schuur of garage. Dit komt doordat de compressor van de vriezer niet goed werkt bij een te lage omgevingstemperatuur.
De vriezers met klimaatklasse SN, SN-T of SN-ST zijn geschikt. Zij hebben namelijk een minimumtemperatuur van 10 graden. Veel merken produceren vriezers met klimaatklasse SN, zoals AEG. Maar ook Bosch vriezers en Siemens vriezers zijn geschikt voor een koudere ruimte.
Of je je diepvriezer nu in de keuken of in je kelder plaatst, zorg er altijd voor dat hij horizontaal waterpas staat. Hij mag wel een beetje naar achter hellen. Zet je diepvriezer niet in een te warme of te vochtige ruimte. Let er ook op dat je hem niet in een onverwarmde ruimte plaatst.
Maar wist u dat veel vriezers en koel/vriescombinaties niet goed werken als de omgevingstemperatuur beneden +10°C komt? De omgevingstemperatuur in de kelder of schuur moet minimaal 10 graden Celsius zijn, omdat de vriezer anders niet goed werkt.
Algemeen beantwoorder. Wanneer er voldoende ventilatie is en het ventilatierooster van de vriezer niet afgedekt wordt moet het geen enkel probleem opleveren. Vriezers kunnen ook in kleine ruimtes staan, het lijkt me raar dat de vorige vriezer hieraan kapot gegaan is.
Een geïsoleerde schuur of garage komt niet onder de tien graden Celsius. Een koelkast die tot die omgevingstemperatuur kan, is geschikt om in de schuur te zetten. Een koelkast heeft een klimaatklasse.
Mag een vriezer in de schuur of garage? Nee, de meeste vriezers zijn niet geschikt voor plaatsing in een onverwarmde schuur of garage. Dit komt doordat de compressor van de vriezer niet goed werkt bij een te lage omgevingstemperatuur.
Een onverwarmde en niet geïsoleerde schuur of garage is geen goede plek voor je koelkast of vriezer. Dat komt omdat het hier soms te koud of te warm is voor je apparaat. En daarmee verbruik je onnodig veel stroom.
Voor alle NoFrost vriezers van Liebherr geldt dat ze uitstekend blijven functioneren vanaf een omgevingstemperatuur van 0°C.
In een gesloten vriezer blijven producten gedurende een storing tot 24 uur bevroren. Zie ook de Tips van het voedingscentrum hieronder kort samengevat: Als het eten nog hard is (niet ontdooid) kunt u het opnieuw invriezen.
Volgens Milieu Centraal gaat een vriezer gemiddeld 16 - 18 jaar mee, alvorens er mankementen ontstaan die niet meer te verhelpen zijn. Uiteraard zijn er verschillende factoren van invloed op de levensduur van een vriezer.
Het omgekeerde geldt eveneens: plaats ze niet in een ruimte waar het kouder is dan 15°C. Ze moeten ook altijd waterpas staan voor een optimale werking. Nog een vaak voorkomende fout: de koelkast of diepvriezer staat te dicht bij de muur. Op die manier kunnen de apparaten hun warmte niet kwijt.
1 tot 2 personen: een diepvries tafelmodel van 100 tot 150 liter. 3 tot 4 personen: 150 tot 200 liter. Een diepvrieskast van 1m60 is perfect. Meer dan 4 personen: 250 liter of meer.
Moderne koelkasten en vriezers werken niet als ze in vrieskou staan. Dus zal het uiteindelijk dezelfde temperatuur zijn als buiten. Vroeger zat er freon in koelkasten, maar dat mag niet meer de vervanger werkt niet in temperaturen lager dan circa 4 graden.
Koel/vriescombinaties met DuoCooling blijven goed functioneren bij omgevingstemperaturen vanaf 0°C. Bij lage omgevingstemperaturen zal het koelgedeelte niet of nauwelijks hoeven te koelen. Het vriesdeel kan onafhankelijk werken en zal de ingestelde temperatuur keurig vasthouden.
Koelkasten met een SN klimaatklasse zijn het meest geschikt voor in de schuur. De SN klimaatklasse houdt in dat de koelkast blijft werken in een omgeving van minimaal 10 graden Celsius.
Vrieskisten kunnen een netto inhoud tot wel 600 liter hebben. Ze zijn iets zuiniger dan vrieskasten, omdat er weinig temperatuurverlies is tijdens het openen. Dit komt doordat het deksel aan de bovenkant zit.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
De waterdamp in de warmere lucht worden omgezet in condens en vriest vervolgens vast aan de binnenwanden van het vriesvak. Door de ijsvorming in de vriezer duurt het langer voordat dingen bevriezen en nemen de prestaties van de vriezer af. Als je vriezer geen NoFrost functie heeft, moet je deze handmatig ontdooien.
Een koelkast sluit je aan op een geaard stopcontact. Zorg ervoor dat deze dichtbij is, zodat je geen verlengkabels of stekkerdozen gebruikt. Deze hulpstukken kunnen de constante hoge stroom vaak niet aan, waardoor ze verhitten en in brand vliegen. Het stof achter een koelkast vriezer vat gemakkelijk vlam.
Een buitenkoelkast is een koelkast die bestand is tegen lagere omgevingstemperaturen, waardoor je hem bijvoorbeeld in een onverwarmde schuur of onder een overkapping kunt plaatsen.
Zet de koelkast niet in de volle zon of in de directe omgeving van een warmtebron. Is er geen andere plek, plak dan isolatiefolie aan de zijkant van de koelkast. Laat diepvriesproducten ontdooien in de koelkast. Doe (en houd) de deur zo min mogelijk open.
De ideale temperatuur voor je vriezer is -18°C. Het is bij veel vriezers mogelijk om het apparaat kouder in te stellen, maar dit is in principe niet nodig. Een lagere temperatuur zorgt er niet voor dat voedsel langer houdbaar blijft, maar elke graad lager zorgt wel voor meer energieverbruik.
Wanneer je vriezer geen afgedekte condensor heeft, komt hier na verloop van tijd stof op. Het apparaat raakt dan slechter de warmte kwijt en vriest slechter. Maak de condensor daarom regelmatig stofvrij. Schakel hiervoor de vriezer uit en maak de boel schoon met een zachte borstel of doek.
De supervriezen functie laat producten razendsnel invriezen. Hierdoor gaan vitamines niet verloren en blijft de kwaliteit van de producten hoog. Dit proces gaat vaak geheel automatisch, waarbij de temperatuur tijdelijk flink verlaagd wordt om producten in te vriezen.