Bij nagels denk je eigenlijk meteen aan de nagelplaat. Dit is namelijk het lichtroze, harde plaatje dat je lakt. Het bestaat eigenlijk uit drie lagen, waarbij de bovenste bescherming biedt en de onderste ervoor zorgt dat je nagel goed vast blijft zitten aan het nagelbed.
Nagelbed (nail bed)
Het nagelbed is de huid onder de nagelplaat. Het nagelbed zit vol bloedvaten en zenuwen. Zij transporteren voedingsstoffen naar de nagels zodat ze kunnen groeien. Door de aanwezigheid van de bloedvaatjes in het nagelbed kleurt het nagelbed roze.
Teennagel laat los – wat voor behandeling is er? Er moet duidelijkheid komen waarom de nagel van het nagelbed los laat. Gebeurt dit door bijvoorbeeld een trauma, dan moet er vanzelf een nieuwe nagel komen. De podotherapeut kan u dan helpen met het begeleiden van de nagel, zodat dit geen problemen gaat geven.
De nagel plaat bestaat uit lagen van “dode” cellen, ook onychocyten genoemd, die bijna alleen keratine bevatten. Dit is een heel stevig eiwit en geeft de nagel zijn harde structuur. Het is doorzichtig en de roze kleur van de nagel komt door het doorschemeren van de bloedvaatjes die onder het nagelbed liggen.
Dode cellen
Hoe meer keratine in de cel, hoe luier de cel wordt totdat hij helemaal niets meer doet en afsterft. Een nieuwe jonge cel duwt dan de oude dode cel omhoog totdat deze jonge cel ook afsterft en omhoog wordt geduwd door weer een nieuwe cel. Op deze manier groeit je nagel langzaam naar boven in je nagelbed .
Die stoppels waren op het moment van sterven vaak nog niet zichtbaar. Hetzelfde geldt voor nagels: die lijken na iemands dood langer dan voor iemands overlijden. De conclusie is dan snel getrokken: na je dood doen je haren en nagels alsof er niets aan de hand is en groeien ze gewoon nog even verder.
Wat zijn de halve maantjes? De halve maantjes zijn de lichtere stukjes op de nagel die grenzen aan de nagelriem. Deze worden in de medische wereld ook wel lunula genoemd, wat Latijns is voor maantje. De lunula is feitelijk het orgaan dat je nagel maakt en loopt onder de nagelriem nog iets verder door.
In veel Aziatische culturen wordt een lange vingernagel vaak gezien als een teken van rijkdom en schoonheid. Het is dus niet vreemd op als je mannen voorbij ziet komen met enorm lange nagels, veelal aan hun pink. En ondanks dat het staat voor rijkdom en schoonheid is het ook een praktisch iets.
Als de nagel helemaal heeft losgelaten kan het zijn dat de nagelgroei stopt. Kalknagel: Een schimmelnagel wordt ook wel een kalknagel of hoornnagel genoemd. Iedereen heeft schimmels op de huid en onder de nagelrand.
Er zijn diverse oorzaken voor de loslating van de nagel. Een aantal voorbeelden zijn: een verminderde bloedtoevoer, huidziekten, trauma, infectie, kanker, geneesmiddelen. Eerst wordt het gebied tussen de nagelplaat en het nagelbed rood en daarna komt de nagel los van het nagelbed.
Behandeling nagelbedletsel
Op basis hiervan kan een therapie worden gestart. Zo kan deze zorgprofessional bijvoorbeeld met vilt (soort van verband) de nagel drukvrij leggen, zodat deze zich kan herstellen. Ook kan er middels taping druk worden weggenomen van de nagel.
Sommige dames komen hier elke 2 weken, en anderen weer om de 5 weken. gemiddeld is dus 1x per maand voldoende. Als u uw acryl- of gelnagels goed blijft onderhouden, is het in principe nooit meer nodig een compleet nieuwe set aan te schaffen.
Simpel gezegd zijn traumanagels nagels die een beschadiging hebben opgelopen. Dat kan zijn door een ongelukje bijvoorbeeld de onderkant van de deur over je tenen heen of een hard voorwerp op je tenen laten vallen. In de meeste gevallen hersteld dit zich vanzelf.
Nagels groeien gemiddeld zo'n 0,1 millimeter per dag (dat is 1 centimeter per 100 dagen). Gemiddeld duurt het dus bij een vingernagel tussen de 4 en 6 maanden om volledig uit te groeien, terwijl dit bij een teennagel wel 12 tot 18 maanden kan duren!
Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.
Nagels ademen namelijk nooit. Niet voor niets groeien nagels van binnenuit: ze worden gevoed vanuit de bloedsomloop. Er is dus geen reden om te vrezen voor 'verstikkende' kunstnagels!
WAT IS HET ? Het komt regelmatig voor dat er witte vlekjes, stippen of streepjes op de nagels zitten. Dit is niet iets om ongerust over te zijn, het wijst niet op een tekort aan kalk, zink, vitaminen of iets anders. Vaak wordt het simpelweg veroorzaakt door stoten van de vingertop ergens tegenaan.
Nagels zijn gemaakt van eiwit
Menselijke nagels zijn gemaakt van keratine. Dat is een eiwit dat ook in de hoeven en hoorns van dieren zit. Keratine is trouwens ook een belangrijk bestanddeel van haar.
De langste nagel is 197 centimeter, de kortste "slechts" 164 centimeter: de vingernagels van de Indiër Shridhar Chillal (82) waren de langste ter wereld. Tot nu, want de man is er klaar mee en liet ze afzagen. Met een elektrische zaag zijn de imposante nagels van Shridhar Chillal verwijderd.
Functie. De belangrijkste functie van de nagels is de bescherming van de zenuwuiteinden in de toppen van de vingers, waardoor er geen eeltvorming plaatsvindt op de vingertoppen. Door de aanwezigheid van de nagels behoudt een mens/dier dus het gevoel in de vingertoppen.
Het pigment in nagellak kan in de nagels trekken. Als je vervolgens de nagellak eraf haalt, kunnen deze pigmenten in je nagel achterblijven en je nagels een gele kleur geven. Andere mogelijke oorzaken zijn een schimmelinfectie en ook als je een fanatieke roker bent kunnen je nagels hierdoor geel kleuren.
Meestal is de oorzaak veroudering. Soms worden ribbels veroorzaakt door een onderliggende aandoening of ziekte. Een vitaminetekort kan ook een rol spelen bij deze nagelafwijking. Als je lichaam te weinig calcium, zink of vitamine A bevat, kan een tekort zichtbaar worden door het verschijnen van ribbels in je nagels.
Geen lunula
Het ontbreken van de lunula komt voor bij chronische nierinsufficiëntie, hemodialysepatiënten, niertransplantatie patiënten, leverafwijkingen, alopecia areata, hypothyreoidie.