Amarone Cinque Stelle van Michele Castellani verovert alle smaakpapillen met zijn perfecte synthese tussen traditie en innovatie. Hoort tot de beste 1% Amarone's ter wereld, volgens Vivino. En scoorde 16 punten (goed-zeer goed) in het blad Perswijn van augustus 2020.
Een goede Amarone kan gemakklijk 20 jaar bewaard worden en soms zelfs langer. Let wel op dat slechte wijnjaren zoals bijvoorbeeld 2002 niet lang bewaard kunnen worden. Deze kunnen beter gedronken worden als ze nog 'jong' zijn, een jaar jaar of 5-7.
Voor gerechten met vlees past een Amarone wijn goed bij Rundvlees, wild en stoofschotels zoals biefstuk, paardenvlees, lam, kalfsvlees, konijn, wild zwijn en hert. Vis gerechten en Amarone is afgeraden. Ook zijn Amarone wijnen mooi te combineren met oude kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en oude Gouda.
De druivenrassen die de basis vormen van de Amarone zijn de Corvina, Rondinella en Molinara. Deze druivenrassen vindt u ook terug in de Valpolicella en zogenaamde Ripasso wijnen.
Een Amarone wijn is een bijzondere rode en jonge wijn met een fruitige smaak, waar een oudere Amarone de fruitige smaak verruilt voor een wat meer bittere smaak. De Amarone wijn valt te scharen onder de droge rode wijnen. De Amarone wijn met zijn donker granaatrode kleur is een mooie en complexe wijnsoort.
Zoals je intussen begrijpt gaat er veel meer tijd zitten in het maken van Amarone in vergelijking met 'normale' wijn en zijn er vanwege die appasimento methode meer druiven nodig (2x zoveel als normaal!). Dat maakt deze bijzondere wijn wat kostbaar.
Denk aan wijnen van lokale druiven als negroamaro. Primitivo dankt zijn naam aan het feit dat de druif als eerste rijp is in de wijngaarden. Primitivus betekent namelijk in het Latijn: de eerste die rijp is.
Ripasso is eigenlijk een methode om een 'gewone' Italiaanse Valpollicella wijn iets beter te maken met de schillen van de Amarone wijn. Zonder Amarone kan de Ripasso niet geboren worden… Letterlijk betekent Ripasso: gepasseerd!
Ripasso is een methode om de Italiaanse Valpolicella wijnen te verbeteren. De Valpolicella wijnen zijn afkomstig uit de Italiaanse wijnstreek Valpolicella, dat zich bevindt in het noorden van Italië tussen Verona en het Gardameer.
De wijn wordt gemaakt van een mix van de druiven Corvina, Corvinone, Rondinella of Molinara.
Waar komt Amarone vandaan? Deze Italiaanse wijn is afkomstig uit Valpolicella. Dit ligt in het noorden van Italië, bij het Italiaanse Veneto. Amarone della Valpolicella is een van de meest prestigieuze rode wijnen uit de regio.
Rijpe, pittige kazen, combineren goed met volle fruitige wijnen als viognier, gewürztraminer, volle chardonnay, houtgelagerde witte wijnen of een Rode wijnen met weinig tannine en een licht zoetje als Valpolicella Ripasso en primitivo.
Je kunt wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Brunello di Montalcino, Barolo, Bordeaux en Amarone meer dan 20 jaar bewaren, waarvan er vele zelfs 50 of ouder worden. Wat geeft deze wijnen hun uithoudingsvermogen? Balans.
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.
Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren. Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Probeer deze wijn eens bij een winters stoofpotje, (met gehakt), entrecôte met rode wijn-jus, Hertenbiefstuk met vijg, gevulde paprika's of pasta met een romig tomatensausje.
Er wordt rode wijn van de Montepulciano druif gemaakt in zo'n 20 van 95 Italiaanse provincies. De montepulciano druif is in Italië de op één na meest aangeplant druif. Verreweg de meeste van de Montepulciano wijn komt uit de Abruzzen waar ze de naam Montepulciano d'Abruzzo hebben.
Er wordt een droge rode wijn van gemaakt met intense fruit smaken met een afdronk van bittere chocolade. Recioto is een zijdezachte variant waarbij niet alle suikers worden omgezet in alcohol, deze is vergelijkbaar met Port. Valpolicella Ripasso is een soort tussenvorm.
De basis Valpolicella, het instapmodel om het maar zo te noemen, is het liefst voor je portemonnee, maar ook het lichtst in smaak. Het is een fruitige droge wijn met smaken van rood fruit en bosbessen en kan het best jong gedronken worden.
Het bewaren van Primitivo
Lichte wijnen kunnen tot 3 jaar na het oogsten bewaard worden en de beste wijnen tot 5 jaar. Dit bewaren dient dan wel te gebeuren onder de beste omstandigheden, dit om ervoor te zorgen dat de smaak beter wordt en er niet slechter van zal worden.
Smaak. De Merlot is een zachte, soepele rode wijn met redelijk neutrale tannines en zuren. De smaak van deze rode wijn is voornamelijk te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. Deze wijn bevat minder tannine dan de Cabernet Sauvignon waardoor deze gemakkelijker en jonger te drinken is.
De primitivo wijnen uit Lodi lijken wat lichter van kleur maar zijn zeer expressief, met rokerig zoet fruit en soepele tannines. De Sonoma en Napa Valley zijn beroemd om hun zinfandel wijnen.
De Amarone della Valpolicella is de Valpolicella Classico Superiore gemaakt van 100 tot 120 dagen ingedroogde druiven. Dit drogen van de druiven geschiedt direct na de oogst, voor het maken van de wijn. Door het indrogen van de druiven neemt het suikergehalte en hierdoor ook het alcoholgehalte van de wijn toe.