Het kiemgetal is een maat voor de hoeveelheid micro-organismen per eenheid zoals ml of gram. Dit wordt weergegeven als kolonievormende eenheid per ml of gram (kve/ml of kve/gram).
De berekening van het kiemgetal
Door het aantal kolonies te tellen van een verdunning van het monster weet je het kiemgetal. Gewoon door de verdunning met het aantal kolonies te vermenigvuldigen.
Het kiemgetal is een indicator van het aantal levende micro organismen per millimeter of per gram, dus het aantal bacteriekiemen dat zich in of op een product bevindt. Dit aantal wordt ook wel aangegeven met de term kolonievormende eenheden (kve).
Bij het ophalen van de melk van de boerderij wordt een monster genomen dat in een laboratorium wordt gecontroleerd op het kiemgetal. Een kiemgetal lager dan 20, dat wil zeggen minder dan 20.000 bacteriekiemen per milliliter melk, is goed.
Het aeroob kiemgetal meet de hoeveelheid micro-organisme in het monster. Een aerobe bacterie is simpelweg een organisme dat zuurstof nodig heeft voor zijn stofwisseling. Een te hoge hoeveelheid van aerobe bacteriën in uw eindproducten of grondstoffen kan slecht zijn voor de gezondheid van mens en dier.
Vraag 1: Uit hoeveel bacteriën ontstaat elke kolonie? Antwoord: Elke kolonie ontstaat uit een enkele bacterie, die zich steeds weer in tweeën deelt.
Aeroob trainen
Het is dus misschien verrassend om te horen dat de betekenis van aeroob simpelweg 'met lucht' betekent. Als het om lichaamsbeweging gaat, verwijst aeroob naar de manier waarop het lichaam energie produceert met behulp van zuurstof.
Een verhoogd kiemgetal betekent dat er teveel bacteriën in de melk aanwezig zijn. Dit te grote aantal kan ontstaan doordat er in beginsel teveel bacteriën worden uitgescheiden zoals bijvoorbeeld in het geval van een uierontsteking.
Het wordt gecontroleerd op resten diergeneesmiddel, de hoeveelheid bacteriën en het vet- en eiwitgehalte. Hoe hoger het vet- en eiwitgehalte, hoe hoger de prijs die de boer voor de melk krijgt. De zuivelfabriek verwerkt de melk tot verschillende producten.
Melkfilters zijn een indicator van de reinheid van de melk en zeggen daarmee ook iets over de reinheid van stal, dier en proces. Melkfilters filteren vervuiling uit de melk en daardoor kan vervuiling makkelijk ophopen. Tijdig en regel- matig wisselen is geboden.
Gramkleuring is een methode om bacteriën te kleuren om ze onder een lichtmicroscoop zichtbaar te maken en als hulpmiddel bij het herkennen van soorten. Met behulp van gramkleuring vallen bacteriën uiteen in twee verschillend aankleurende groepen, die men gramnegatief (rood) of grampositief (blauwpaars) noemt.
Door celdeling ontstaan uit een micro-organisme hoopjes micro-organismen die kolonies worden genoemd, speciaal bij bacteriën en schimmels.
Meestal gaat het dan over een groep microben met een enkele oorsprong, of een groep van samenlevende microben van dezelfde soort. Een kolonie van bacteriën komt voort uit een enkele bacterie. Als deze bijvoorbeeld op een voedingsbodem terecht komt, kan hij beginnen met delen.
Volgens de huidige Nederlandse norm voor legionellabacteriën in water moet drinkwater minder dan 100 kolonievormende eenheden (KVE) per liter water bevatten.
Wanneer er op de uitslag “Mengflora” wordt vermeld, betekent dit dat er uit hetzelfde melkmonster 3 of meer verschillende bacteriën zijn geïsoleerd.
Agar-agar betekent gelei in het Maleis. Het is een witachtige, smaak- en reukloze stof die wordt verkregen uit de celwanden van bepaalde roodalgen. Als je agar oplost in heet water en daarna afkoelt, wordt het een soort gelei.
Qua voedingswaarde scoren sojamelk, amandelmelk en havermelk het beste. Rijstmelk scoort het slechtst, met weinig vitaminen en mineralen en relatief veel calorieën en suikers. Kijkend naar eiwitten steekt sojamelk met kop en schouders boven de andere plantaardige melken uit.
Welke melk is gezonder, houdbare melk of verse melk? Eigenlijk is er nauwelijks verschil tussen houdbare en verse melk. Melk bevat eiwitten, vitamines en mineralen. Het verschil in voedingsstoffen tussen houdbare melk en verse melk is bij de verhitting maar heel klein.
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
Een monster, en/of verdunningen ervan worden rechtstreeks via de gietplaatmethode (inoculatie van het monster in een specifiek groeimedium in petriplaten) geanalyseerd. De platen worden geïncubeerd bij 22°C en bij 36°C. Het aantal kve worden per ml bij een welbepaalde temperatuur bepaald.
Eenheid waarmee het aantal levende bacteriën wordt bepaald. Ze komt overeen met een kolonie. Na de bacteriële deling vertegenwoordigt elke eenheid een geheel van 106 tot 107 identieke bacteriën op het oppervlak van een kweekmedium.
Je kunt hierbij denken aan wandelen, joggen en langeafstandfietsen of –zwemmen. In dit geval kan je lichaam wel energie produceren met behulp van zuurstof. Je kunt de activiteit dus ook veel langer volhouden dan bij anaerobe lichaamsbeweging.
Een hogere aerobe drempel stelt je in staat om intensiever te trainen zonder dat melkzuur zich ophoopt. Wanneer je traint om je aerobe drempel te verbeteren, moet je de nadruk leggen op trainingen met lage intensiteit.
Anaerobe drempel of ook wel omslagpunt genoemd, is je hartslag omslagpunt waar je lichaam onvoldoende zuurstof aan je spieren kunt leveren om de verzuring te neutraliseren.
Infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, kunnen worden bestreden met antibiotica. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie resistent worden.