Een fiets schoonmaken doe je best zo snel mogelijk na een ritje, want anders droogt al het vuil op. Voor het schoonmaken begin je met een emmer te vullen met water, aangevuld met schoonmaakproduct voor fietsen. Gebruik zeker geen afwasmiddel, want zulke producten kunnen soms het kader van de fiets beschadigen.
Met fietsreiniger is dit een fluitje van een cent. Spray het frame en de wielen in. Boen rustig met een spons je frame en wielen en laat de fietsreiniger even intrekken. Spuit je frame af met de tuinslang (ook hier weer niet met hoge druk) en maak je gehele fiets goed droog.
Het beste kun je een sopje met lauwwarm water en een goede fietsreiniger gebruiken om je fiets goed schoon te krijgen. Een fietsreiniger zorgt ervoor dat het vuil gemakkelijk loskomt. Ophopingen van vuil kun je vervolgens met een zachte borstel of een washandschoen verwijderen.
De Bike7 Clean vinden wij bij uitstek de beste kettingreiniger. Je kunt echt in één handomdraai je fietsketting schoonmaken! Het beschadigt de lak en onderdelen niet en verwijdert zelfs hardnekkig vuil, zoals modder.
Productbeschrijving. WD40 Degreaser is een snelwerkende, sneldrogende ontvetter, die vet, vuil en modder verwijdert. Laat geen resten achter.
Dat geldt ook voor de ketting en de remmen. Wil je toch heel goed met je fiets omgaan dan kun je hem natuurlijk een keer per jaar een kleine onderhoudsbeurt geven. Hiervoor ben je ongeveer €50,- kwijt. Of je kunt bij een mobiele fietsreparateur een pechabonnement afsluiten, dat kost ongeveer €35 per jaar.
1x per jaar een onderhoudsbeurt
Of breng de fiets voor een onderhoudsbeurt naar de fietsenmaker. De kans dat je onverhoopt met pech komt te staan, wordt zo aanzienlijk kleiner. Zeker bij een elektrische fiets is dit aan te raden.
Smeerolie is een vloeibaar smeermiddel dat in sprayvorm of in een oliebusje komt. Je smeert er bewegende onderdelen mee in. Teflonolie is ideaal voor het smeren van je fiets. Zo verhinder je mechanische geluiden en bescherm je de mechanische onderdelen van je fiets tegen slijtage.
Zorg dat het afwasmiddel goed gaat schuimen, en gebruik een doek om het hele frame goed schoon te vegen. Het hete water pakt olie en vet op de fiets aan, terwijl de zeep modder en viezigheid losweekt, waardoor je de fiets gemakkelijk schoonveegt.
Voor het schoonspoelen van de e-bike, gebruik je altijd een tuinslang. Gebruik nooit een hogedrukreiniger of harde waterstraal. Hiermee kun je vuil in de kwetsbare onderdelen van de e-bike spuiten. Daarnaast wordt het vet weggespoten dat juist bedoeld was om water en vuil uit de lagers te houden.
Schoonmaken met een borstel
Spuit de cassette in met een kettingontvetter en laat deze een paar minuten intrekken. Let er goed op dat je dit spul niet tussen je (achter)lagers loopt. Vervolgens rag je met de borstel flink tussen de verschillende kransjes. Doe dit tegen de rijrichting in.
Fiets ontroesten door middel van WD-40
Een eerste manier om roest van je fiets te verwijderen, is deze in te spuiten met WD-40. Dit is binnen ongeveer tien minuten ingetrokken, waarna je de roest er met een borstel af kunt schrobben. Je kunt WD-40 gebruiken op alle onderdelen van een fiets.
Of je het nu zelf doet of dat je het laat doen door een fietsenmaker. Bij de fietsenmaker ben je gauw tussen de 50 en de 70 euro kwijt voor een servicebeurt.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan het regelmatig schoonmaken, smeren en spannen van je ketting. Dit simpele onderhoud zorgt ervoor dat de ketting soepel loopt en niet gaat roesten, waardoor je er langer plezier van hebt. Kortom: door je fiets goed te onderhouden gaat hij langer mee!
Meestal kost een servicebeurt ongeveer 50-70 euro kosten.
Ketting smeren
Hoe vaak je dat moet doen hangt af van de olie die je gebruikt en hoe vaak je fietst. Als de ketting een piepend geluid maakt tijdens het fietsen, is het tijd om deze te smeren. Ook als je een lange tocht van een aantal uur hebt gefietst in de regen, is het vaak nodig om de ketting te smeren.
Het is belangrijk om jouw fietsketting zo nu en dan eens te ontvetten. Je zult zien dat jouw ketting tijdens een rit in schone en droge omstandigheden nauwelijks vies is geworden. Dan kan het geen kwaad om je ketting een keertje 'bij te smeren'.
Gewoon los in een bakje in een niet al te vochtige ruimte. Zo doe ik het ook gewoon een een bakje van de chinees schoongemaakt maar nog niet gesmeerd. Meestal wel ingespoten met wat wd40. Ik wissel trouwens na elke rit is met powerlinks ook maar een paar minuten werk en geen overbodige luxe met alle modder etc.
Een fiets ketting smeren WD40 is niet verstandig! De vette eigenschappen van dit product hebben nadelige effecten op jouw fietsketting.
Je herkent die slijtage door de afgeronde tandjes en kleine braampjes aan de tanden van de cassette. Het kan ook zo zijn dat je ketting over begint te slaan. Dit is een teken dat de cassette aan vervanging toe is.
U reinigt de voorderailleur het beste tegelijk met de kettingbladen (vóór), de ketting en de tandkransjes (achter). Dan is de gehele aandrijving tegelijk schoon. Reinig de voorderailleur met een borstel en een doekje en wat reinigingsvloeistof (ontvetter) en wrijf de derailleur droog.