Vossen zullen geen mensen aanvallen. Ook geen kinderen of baby's. Er is nog nooit een mens aangevallen door een vos. Vossen kunnen natuurlijk wel bijten uit zelfverdediging wanneer zij zich in het nauw gebracht voelen.
Ook in steden lopen ze steeds vaker rond. Vossen zijn alleseters en kunnen dus overal eten vinden. Mocht je een vos tegenkomen in de natuur, houd dan netjes afstand en dan zal een vos al snel zijn of haar eigen weg zoeken. Een vos gaat niet snel over tot aanval op mensen.
Bel meteen de dierenambulance, maar raak het dier niet aan en kom niet te dichtbij. Je loopt de kans om gebeten te worden of een ziekte op te lopen. Vind je een dode vos in de gemeente Haarlem, neem dan contact op met Spaarnelanden. Binnen maximaal 24 uur wordt het dier dan weggehaald.
Er is nauwelijks gevaar. De laatste jaren doken er in onze buurlanden (niet in België) slechts enkele gevallen op waarbij een stadsvos hapte naar een kind. De kans dat je kind gebeten wordt door je eigen hond of die van de buren is vele male groter. Maar wees toch beter op je hoede voor 'tamme' vossen.
Een vos is niet agressief ten aanzien van mensen, kinderen of huisdieren. Hij zal niet spontaan aanvallen, enkel als zijn jongen bedreigd worden.
Vossen zullen geen mensen aanvallen. Ook geen kinderen of baby's. Er is nog nooit een mens aangevallen door een vos. Vossen kunnen natuurlijk wel bijten uit zelfverdediging wanneer zij zich in het nauw gebracht voelen.
Wij roepen mensen met klem op om de vos met rust te laten; lok hem niet, voer hem niet, aai hem niet. Heb respect voor dit wilde dier en geniet op afstand als je hem ziet. Door de vos te lokken en te voeren help je het dier niet.
Vossen zijn niet kieskeurig en vinden alles lekker. Het liefst eten ze woelmuizen, hazen, en konijnen, maar ze zijn ook niet vies van kevers, regenwormen, egels, konijnen, vogels, insecten, eieren, bessen, afgevallen fruit, aas en afval.
Voldoende hoog of net overspannen
Wanneer je het volledig hok netjes hebt omheind en hebt verhinderd dat de vos onder de draadgaas kan kruipen, dan ben je nog niet veilig. Vossen en marters zijn zeer bijzondere klimmers. Daarom is het belangrijk om de omheining minstens 1,80 meter hoog te maken.
Vossen maken hondachtige geluiden, zoals blaffen, huilen en knorren.
Waarschijnlijk is het een steenmarter. Deze dieren houden zich schuil in houtstapels. Ze zijn in de volksmond bekend als kippendief en doden de dieren door hun kop af te bijten.
Ook springen kan hij goed: tot wel vijf meter ver en twee meter hoog. Vossen worden ongeveer 35 tot 40 centimeter hoog met een kop-romplengte van 58 tot 90 centimeter en een staartlengte tussen de 30 en 50 centimeter.
Om frequente predatie te voorkomen zijn specifieke maatregelen nodig. Sinds 12 mei 2006 staat de vos op de landelijke vrijstellingslijst. Dit betekent dat de vos niet beschermd wordt tegen de jacht en dus met het geweer bejaagd mag worden.
Vossen zijn vooral actief in de schemering en gaan dan op jacht. In hele rustige gebieden wil de vos soms ook overdag tevoorschijn komen. De grootste kans om vossen te zien heb je 's ochtends in alle vroegte of 's avonds als de schemering invalt.
Vossen zijn luie dieren, ze graven steeds net langs de draad en hebben niet de reflex om van op een verdere afstand te graven. Leg rondom de buitenzijde van de omheining een rij tegels, betonplaten, planken of gaas van 40 cm breed.Als je geen tegels, betonplaten of planken legt, graaf de draad dan 50 cm diep in.
Vossen jagen alleen, meestal 's nachts en in de schemering, maar in onverstoorde gebieden jaagt hij liever overdag. De vos is een opportunist: hij eet bijna alles. Hij kan hard rennen, tot zestig kilometer per uur, alhoewel zes tot dertien kilometer per uur de normale snelheid is.
Uiteraard moet het raster rondom geheel gesloten zijn en moeten vossen of steenmarters er niet via een omwegje (via een dak of schutting of iets dergelijks) in en uit kunnen springen of klimmen. De palen moeten aan de binnenkant staan. Vossen kunnen graven en ook over gaas heen springen of klimmen.
Holen worden meestal alleen door de wijfjesvossen gebruikt om in te slapen, in winter en voorjaar, als ze drachtig zijn of kleine jongen hebben. In de overige jaargetijden slapen ze meestal, net als de meeste mannetjes het gehele jaar door doen, op een beschut plekje bovengronds, onder een dichte struik bijvoorbeeld.
De vos heeft geen natuurlijke vijanden. In het buitenland worden (meest jonge) vossen wel eens door wolven, lynxen of steenarenden gepakt. Vijand in Europa zijn ziekten (hondsdolheid, schurft en parasieten) en de mens.
Als je 's avonds heel stil bent, kun je ze mogelijk horen keffen en schreeuwen. Dat is om hun territorium af te bakenen of om een partner te roepen. Vossen zien er in de ranstijd ook op hun mooist uit. Ze zitten dik in hun vacht zijn prachtig rood.
Zeker 65 diersoorten kunnen lachen, waaronder mensapen, vossen, koeien en vogels. Vrijwel de meeste diersoorten lachen volgens de onderzoekers zacht en onopvallend, zoals de korte piepjes van de rat of het gegrinnik van de mensaap.
Een vos kan vrij goed zien, zeker overdag of in de schemering. In het donker kunnen vossen zeker beter zien dan wij mensen, maar daarnaast hebben ze ook hun gehoor hard nodig om een prooi te lokaliseren.
Ze benadrukt dat vosjes een zeer sterke, slechte geur verspreiden en dat je ze niet te lang binnen kan houden. Daarenboven maken ze veel spullen stuk en krijg je ze meestal niet zindelijk. Ook dienen vossen een zeer strikt dieet te volgen. Als ze dit niet doen, kunnen ze blind worden.
Wat eten vossen graag? Vossen zijn omnivore, opportunistische jagers en eten in principe alles dat makkelijk verkrijgbaar is of klein genoeg om te vangen. Ze eten graag kleine zoogdieren, zoals muizen en ratten, en vogels, evenals grote insecten, zoals sprinkhanen, krekels en kevers.
Ze kunnen wel 28 geluiden maken. Daarnaast gebruiken ze ook lichaamstaal. Een vos kan wel 60 kilometer per uur rennen! Dat is een snelheid waar veel wielrenners jaloers op zijn!