Zand of klei zijn voorbeelden van een onstabiele ondergrond.Bij deze ondergrond is er kans dat de vlonder zal verzakken. Ondanks het belang van de fundering, gaat het bij het bouwen van een vlonder vaak mis bij de afstand tussen de onderregels. Vaak kun je beter te veel dan de te weinig onderregels gebruiken.
Door goede, stevige balken te gebruiken en deze op de voorgeschreven manier te installeren (om de 40-50 centimeter) zul je een stevige basis voor je vlonder creëren. Op deze manier zal je vlonder zo'n 250-500 kilogram per vierkante meter kunnen dragen.
Plaats de palen in een rij maximaal 50 cm uit elkaar en plaats de liggers onderling 40 cm uit elkaar. Bij een vlonder met 18 of 19 mm dikte planken plaats je je liggers maximaal 30 cm uit elkaar. Let op!
Leg anti-worteldoek
Plaats over de tegels anti-worteldoek om onkruid te voorkomen onder de vlonderplanken. Leg het doek goed strak, door samen het worteldoek als een tentzeil strak te trekken.
Gebruik dan balken van Europees of Tropisch hardhout. Geïmpregneerd Douglas of Lariks wordt steeds meer toegepast, maar is minder geschikt voor een vlonder. De palen worden namelijk vochtig en hier is hardhout beter tegen bestand. De maat van de balk die in de regel wordt gebruikt heeft een kopmaat van circa 45 x 70mm.
Zand, anti-worteldoek en schelpen
Voor een stevige egale basis gebruik je ophoogzand. Vervolgens wil je natuurlijk niet dat er onkruid onder je vlonder gaat woekeren. Dit beschadigt je vlonder én is lastig weg te halen. Om onkruid te voorkomen gebruik je anti-worteldoek op de ondergrond.
Vuistregeltje: houten balken 1/20 van de overspanning en stalen (poutrel) 1/40 van de overspanning.
Onder een vlonder of onder hardhouten tegels: Groei van onkruid onder en tussen de vlonderplanken of hardhouten tegels kunt u voorkomen door een laag antiworteldoek onder de vlonderplanken te leggen.
De levensduur van een vlonder hangt natuurlijk af van de materiaalsoort. Een hardhouten vlonder (kapur), een vlonder van composiet of bankirai gaan gemiddeld 25 jaar mee. Van een hardhouten vlonder (keruing), een vlonder van douglas hout en één van geïmpregneerd grenen heb je tussen de 10 en 15 jaar plezier.
Het fijne aan een vlonder leggen op tegels is dat je geen betonnen ondergrond hoeft te maken, die bestaat namelijk al. Op de tegeldragers plaats je vervolgens de onderbalken. Je kunt hier kiezen voor balken van aluminium of houten exemplaren.
Gebruik voor het plaatsen van de palen een grondboor. Het is belangrijk dat de palen minimaal 70 cm in de grond zitten, dit voorkomt wanneer er een strenge vorst is, deze niet onder de piketpalen komt. Hierdoor kan de vlonder omhoog worden gedrukt, door de werking van de vorst.
Hardhout is sterker dan zachthout en gaat daardoor ook langer mee dan zachthout. Dit noem je de duurzaamheid van hout. Zachthouten vlonders gaan gemiddeld 10 tot 15 jaar mee, terwijl hardhouten vlonders een levensduur van meer dan 25 jaar kunnen hebben.
De vlonderplanken met een breedte tussen 75 mm en 145 mm worden elk met twee schroeven op de onderliggende onderconstructie geschroefd. Bij smallere planken is het voldoende om slechts één vlonderschroef per kruising van vlonderplanken en onderconstructie vast te schroeven.
De meest geschikte composiet vlonders
Massief composiet vlonders zijn een echte aanrader voor om uw zwembad. Bij composiet planken met holkamer profiel kan er water in de holle kamers blijven staan. Massief composiet heeft hier geen hinder van.
Vlonder maken op zand
In veel gevallen wordt ervoor gekozen een vlonder 'op zand te maken'. In dit geval worden er eerst hardhouten funderingspalen van 4x4 cm in de grond geplaatst waar vervolgens de hardhouten onderliggers aan bevestigd worden. De vlonderplanken hangen in dit geval een stukje boven de grond.
Voor vlonders in de tuin of bij de woning adviseren we minimaal 21 mm dikte te kiezen. Voor intensief gebruik en houten steigers bij het water adviseren we 28 mm hardhouten vlonderplanken dikte te kiezen. Voor bruggen en trappen hebben we tot slot nog bijzondere diktematen zoals 38 en 45 mm.
Gemiddelde kosten voor het aanleggen van een vlonder
Wanneer je de kosten op basis van m2 berekent, moet je rekening houden met €15,- tot €25,- per m2. Vermenig deze prijzen met het oppervlak van het vlonder van jouw wensen om een idee te krijgen van de totale kosten.
Het voordeel van een vlonder onderhouden met een beits, is dat je de vlonder minder vaak hoeft te behandelen. Afhankelijk van de ligging van het vlonderterras zal dit één keer per jaar of één keer per twee jaar zijn.
Vlak geschaafd
Deze terrasplanken hebben een luxe uitstraling en zorgen voor een modern terras. Daarnaast worden ze minder snel glad dan bijvoorbeeld planken met groeven. Vlak geschaafde vlonderplanken zijn namelijk makkelijker schoon te maken en water en vuil loopt er veelal vanzelf af.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Worteldoek van zware kwaliteit houdt meer onkruid tegen dat vanuit de bodem naar boven groeit. Bij zware kwaliteit kijken we naar het gewicht per gram. Goede kwaliteit worteldoek die jarenlang goed blijft heeft een gramsgewicht van ongeveer 90 gram per vierkante meter.
Zo is het niet toegestaan om steigers en vlonders op locaties te leggen waar natuurlijke oevers of ecologische verbindingszones liggen of zijn gepland. bovenbreedte watergang gelijk aan of meer dan 7 meter: maximaal 1 meter oversteek vanaf de waterlijn.
Dus wanneer u een overspanning van 3 meter wil maken, heeft u balken van 15 cm nodig. En bij een overspanning van 4 meter heeft u balken van 20 cm nodig. Zelfs 5 meter overspanning zou kunnen, met 25 cm dikke balken en in combinatie met schoren kunt u dit uitbreiden naar 6 meter.
Het is ook van belang of de uiteinden van de balken op de muur of in de muur liggen, want gefixeerde balken zijn sterker. De hart op hart afstand (HOH) tussen de balken is een andere factor. Deze afstand ligt vaak tussen de 30 cm en de 40 cm.
Veel relaties willen graag weten hoeveel gewicht men op een entresol kan plaatsen. Een logische vraag maar er is eigenlijk geen eenduidig antwoord op te geven. Wel kunnen we stellen dat de meeste draagvermogens grofweg tussen de 300 kg en ruim 1.500 kg per vierkante meter variëren.