Een voltmeter of spanningsmeter is een meetinstrument om elektrische spanning te meten. De waarde wordt aangegeven in volt.
Een digitale multimeter is een meetinstrument waarmee u twee of meer elektrische waarden kunt meten – met name spanning (volt), stroom (ampère) en weerstand (ohm). Het is een standaard diagnosehulpmiddel voor technici op het gebied van elektrotechniek en elektronica.
Meten van spanning:
Met een multimeter kunnen we de spanning (volt) meten over elektrische componenten zoals de batterij, bedrading, schakelaar en lamp. We noemen dan hem dan ook wel een “voltmeter”.
De spanning meten we met een zogenaamde voltmeter (ook wel spanningsmeter genoemd). De voltmeter sluit je parallel aan over het onderdeel waarvan je de spanning wilt meten.Dit doe je door de voltmeter aan beide kanten van een onderdeel aan te sluiten (zie de onderstaande afbeelding).
Een stroommeter is een meter die meet hoeveel stroom u verbruikt. Een stroommeter geeft namelijk informatie over het aantal kWh (kilowattuur) stroom dat u verbruikt.
Een ampère of amp is de internationale eenheid die wordt gebruikt voor het meten van stroom. Het drukt het aantal elektronen uit (ook wel 'elektrische lading' genoemd) dat gedurende een bepaalde tijd langs een punt in een circuit stroomt.
Steek de spanningszoeker in één van de polen van het stopcontact of houd de punt tegen het koper van de draad. Leg je duim op het metalen gedeelte van de spanningszoeker. Als het lampje gaat branden staat er spanning op het geteste punt.
Sluit de multimeterkabels aan op de polen van de batterij (rode sonde op de pluspool van de batterij en zwarte sonde op de minpool van de batterij). Lees de meting af op de multimeter. Als de multimeter ongeveer de waarde aangeeft die op het etiket van de batterij staat, werkt de batterij goed.
Hoe test ik een zekering onder spanning? Draag geïsoleerde handschoenen en gebruik geïsoleerd gereedschap. Gebruik de continuïteitsstand op de multimeter en raak de uiteinden van de zekering aan. Als er een pieptoon klinkt, is de zekering goed; zo niet, dan is zij doorgebrand en moet zij worden vervangen.
Het voltage, afgekort als volt, geeft aan hoeveel spanning er op een aansluiting staat. In Nederland staat er 230 volt op de stopcontacten. De hoeveelheid stroom die uit het stopcontact komt, hangt af van het apparaat dat is aangesloten.
Volt (V) is de eenheid van spanning en dit kun je zien als de druk op de waterkraan. Ampère (A) is de eenheid voor stroom en is in de vergelijking de hoeveelheid water die door de waterkraan stroomt. Ampère-uur (Ah) is de hoeveelheid stroom die een accu per uur kan leveren.
Klaar voor de samenvatting? Het aantal watt geeft aan hoeveel energie een apparaat gebruikt, het aantal ampère geeft dan weer aan hoeveel elektronen door een apparaat lopen en volt geef tenslotte aan hoeveel energie elk van deze elektronen met zich meeneemt.
De eenheid van spanning is volt (V). In een schakelschema geef je een voltmeter aan met een rondje met de hoofdletter V erin. De voltmeter sluit je aan op twee punten waartussen je de spanning wilt meten. De voltmeter komt dus naast het apparaat te staan waarover je de spanning wilt meten.
Sluit het ene uiteinde van de draad met het breekpunt aan op het zwarte meetsnoer van de multimeter en het andere uiteinde op het rode meetsnoer. Gebruik de multimeter om de weerstand * 200 ohm in te stellen. Buig heen en weer waar de draad het meest waarschijnlijk zal breken (zoals het punt van frequente buigingen).
Gemiddeld staat er een spanning van 230 volt op elke fase van uw aansluiting.
Een defecte zekering is eenvoudig te herkennen aan de zwart geworden isolerende en transparante buitenlaag of geleidende strip. Ook kan de metalen draad in de zekering doorgebroken zijn om de stroom te onderbreken. Raadpleeg het autoboekje om te weten waar het zekeringenkastje en de betreffende zekering zich bevinden.
Wanneer een zekering 'springt' als gevolg van kortsluiting of overbelasting, moet die zekering vervangen worden omdat het draadje binnenin de zekering doorgebrand is. Een automaat onderbreekt de stroom ook, maar doet dat door het elektriciteitscircuit te doorbreken.
De rustspanning van een 12 volt accu is gemiddeld 12,60 volt. Een accu onder de 12,40 volt wordt beschouwd als een lege accu. De rustspanning van een 6 volt accu is gemiddeld 6,30 volt aangeven. Een accu onder de 6,20 volt wordt beschouwd als een lege accu.
Simpel: houd de batterij verticaal, een klein stukje boven de tafel of een ander vlak oppervlak en laat de batterij voorzichtig vallen. Blijft de batterij rechtop staan en stuitert hij niet? Dan is hij nog vol. Stuitert de batterij wel en valt 'ie om, dan is de batterij leeg.
Met een batterijen tester wordt eenvoudig het energieniveau van batterijen gemeten. De tester meet de capaciteit van de batterij in voltage. Sommige batterijen geven het energieniveau aan met behulp van een ledlicht, een metertje of een scherm dat een percentage of voltage aangeeft.
Een spanningszoeker is een handige tool, waarmee elektrische spanning kan worden opgezocht. Wanneer je elektriciteit aanraakt met de spanningszoeker en je houdt je vinger tegen de achterzijde van de zoeker, dan maak je contact met de spanning en bij elektrische spanning zal het lampje in de zoeker oplichten.
De meest voorkomende oorzaak van lekstroom is een fysiek lek van de fase of de nul naar aarde door vocht of een slechte isolatie, maar kan ook veroorzaakt worden door harmonischen. Met lekstroomtangen kunt u door de fase en nul tegelijkertijd te meten of alleen de aarddraad te meten, de lekstroom opsporen.
Blauw stroomdraad
Waar op een bruin stroomdraad altijd spanning staat, geldt voor een nuldraad het tegenovergestelde: op deze stroomkabel staat geen spanning. De blauwe stroomdraad zorgt voor de afvoer van stroom uit uw woning. Zo zorgt de combinatie van een bruin en blauw stroomdraad dus voor een gesloten stroomkring.