Mensen zien het kortgolvende ultraviolet niet, bijen wel. Bijen verschillen onderling in voorkeur voor kleuren. Zo vinden honingbijen UV licht aantrekkelijk, de kleuren blauw en groen minder.
Bijen kunnen de volgende kleuren goed van elkaar onderscheiden: wit, (is blauwgroen voor bijen), geel, blauw en ultraviolet. Bijen zijn kleurenblind voor rood en groen. Ze zien dan alles in grijstinten!!! Hommels zien de wereld vijf keer sneller dan mensen.
Er is verschil tussen insecten; dat heeft te maken met de foto-ontvangertjes in hun oog en voor welk kleurenspectrum die gevoelig zijn. Wespen, bijen en hommels hebben ogen die vooral ultraviolet, blauw en kleuren in het groen-gele spectrum zien. Oranje/rood zien ze veel minder.
' Bijen zien bijvoorbeeld geen rood.
'In principe kunnen insecten alles tussen 300 en 700 nanometer zien. De meeste lichtreceptoren in insectenogen zijn gevoelig voor ultraviolet, blauw of groen, maar er zijn grote onderlinge verschillen.
Effect blauw licht
Van die stoffen is bekend dat ze een negatief effect hebben op insecten”, zegt ze. Dit effect van blauw licht was al bekend uit de literatuur en vanuit haar vorige werk aan Universiteit Leiden.
Het licht van de maan boeit ze niet zoveel. Sterker nog, muggen zijn schrikachtig voor licht. Een lamp jaagt muggen dus eerder weg. Ook blauw en rood licht zijn niet interessant voor muggen.
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
De vier kleuren die de honingbij goed kan zien is geel, blauw, wit en ultraviolet.
Conclusie is dat de bijen wel gezicht-achtige patronen kunnen herkennen, maar dat het herkennen van gezichten van individuele mensen te ver gaat. Nu is het voor bijen in een volk waarschijnlijk gewichtiger elkaar te kunnen herkennen, dan hun imker.
'En ze hebben ook nog drie kleine oogjes bovenop hun kop. Dat zijn deze kleine puntjes. Daarmee kunnen ze niet goed zien, maar wel licht en donker mee opvangen. ' Bijen hebben bovendien facetogen, dat betekent dat ze alles zien in zeskantjes.
Een bij ziet een heleboel kleine beeldjes naast elkaar. Hierdoor zien ze niet zo scherp. Bijen zien ook hele andere kleuren dan wij. De kleur rood kunnen ze niet zien, maar ultraviolet licht wel.
De beste bijenplanten hebben open bloemen met veel nectar en stuifmeel. Bijen zijn bijvoorbeeld verzot op kattenkruid, en hommels op vingerhoedskruid. Ook kruiden zijn een geweldige voedselbron, vooral de bloemen van bieslook, rozemarijn, tijm, salie en pimpernel.
In Oost-Azië hebben honingbijen voortdurend te maken met aanvallen van een formidabele vijand: reuzenhoornaars. Deze roofwespen stortten zich meestal op afzonderlijke bijen maar voeren ook groepsaanvallen op hele bijenkorven uit.
Wespen kunnen namelijk helemaal niet goed zien.Ze nemen alleen vage kleurvlakken en ultraviolet licht waar. Maar de beestjes kunnen geen ogen onderscheiden en zullen van jouw 'dodelijke' blik dus niets merken.
Een bij heeft wel vijf ogen, maar kan toch niet zo goed zien. Met haar mond kan ze bijten en met haar tong kan ze voedsel oplikken of zuigen. Ze ruikt met de toppen van haar antennes en herkent zo andere bijen, want elk bijenvolk heeft zijn eigen geurtje. De bij heeft zes poten en twee paar transparante vleugels.
Mensen zien het kortgolvende ultraviolet niet, bijen wel. Bijen verschillen onderling in voorkeur voor kleuren. Zo vinden honingbijen UV licht aantrekkelijk, de kleuren blauw en groen minder.
De kleuren variëren van geheel zwart of metaalgroen tot bontgekleurd met rode, witte of gele vlekken. Hierdoor kan het lastig zijn om bijen te onderscheiden van zweefvliegen en wespen.
Met de kegeltjes zien we kleuren en kunnen we details zien van dingen recht voor ons. Er zijn drie soorten kegeltjes die elk gevoelig zijn voor een bepaalde kleur: rood, groen of blauw. De kegeltjes werken met elkaar samen, waardoor bijna iedereen alle kleuren kan zien.
Meng dan een paar druppels kruidnagelolie met geraniumolie en citroengrasolie. Dit zijn namelijk de drie geuren waar de beestjes een enorme hekel aan hebben. Zo vergroot je de kans dat je deze zomer rustig in je tuin kunt zitten, zonder lastiggevallen te worden door wespen of bijen.
In het algemeen kun je stellen dat bijen rust nodig hebben. Ook voor geuren zijn ze erg gevoelig. Mijd vreemde luchtjes zoals shampoo, eau de cologne of parfum in de buurt van een bijenkast. Ook de geur van alcohol kan de agressie van bijen opwek-ken, net als een overdadige transpiratielucht.
Milieu of W eder - Regenachtig weer, hoge luchtvochtigheid , Temperaturen warm of bodem kan de bijen meer prikkelbaar en agressief te maken. Nieuwe koningin met Agressieve G eno Als de nieuwe koningin de kolonie vervangt, als ze agressieve of Afrikaanse genen heeft, is ze agressief.
Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn.De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.
Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat muggen mensen met bloedgroep O twee keer zo aantrekkelijk vinden als mensen met een andere bloedgroep.
De meest gekende zijn natuurlijk citronella, citroengras en eucalyptus.