Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
Een gezonde natuurlijke tuinvijver vraagt weinig onderhoud: de natuur regelt het voor een groot deel zelf. Chemische middelen, pompen, filters en uv-lampen zijn overbodig. Bij vis- en zwemvijvers zijn pompen vaak wel nodig, waardoor ze minder milieuvriendelijk zijn.
Onder de moerasplanten (dus 0 tot -20 cm onder waterniveau) zitten de echte waterzuiveraars. De beste soorten zijn gele lis, kalmoes, lisdodde en riet (hoewel je deze laatste twee liever niet in de vijver zet vanwege hun sterke wortels).
Een vijverfilter is nodig wanneer zonder dit systeem door afvalstoffen van binnen en buiten de vijver de waterkwaliteit daalt door ophoping van schadelijke stoffen. Bacteriën en waterplanten samen kunnen bij het bestaan van een biologisch evenwicht de waterkwaliteit op peil houden.
Basisregel: per 1.000 liter (een kubiekek meter) vijverwater kan er 20 cm vis leven. In een vijver van 5000 liter wilt dat zeggen ongeveer 125 cm vis, bijvoorbeeld 30 goudelritsen of 7 tot 12 goudwindes.
De vijverbodem inrichten met grind op de bodem is een veel voorkomende oplossing maar gebruik hiervoor altijd gewassen grind. Het aanbrengen van vijveraarde in de vijver zorgt voor een goede voedingsbodem voor de beplanting in de vijver. Gebruik nooit bemeste tuinaarde in de vijver.
De ideale maten zijn minstens 45-60 cm breed en een diepte van 25-50 cm. Een container voor een minivijver is geschikt als deze waterdicht is en het materiaal geen schadelijke stoffen aan het water af kan geven.
Als je een vijver in je tuin hebt moet je die zo nu en dan onderhouden. En afhankelijk van het jaargetijde verschilt het vijveronderhoud van tijd tot tijd. In het voorjaar en de zomer is er veel vijver onderhoud te doen. Nieuwe planten, de vissen voeren, het water helder maken en houden, etc.
De ideale diepte van een vijver ligt tussen de 80 en 100 cm. In een kleine vijver volstaat een diepte van 60 cm, maar maak de vijver zeker niet minder diep. In de zomer warmt het water dan te snel op, wat vervelende gevolgen kan hebben. Maak in je vijver verschillende niveaus.
Een vijverpomp zorgt voor een gezonde en schone vijver. Hierdoor voelen vijvervissen en waterplanten zich prettiger en heb je minder last van zieke vissen of van overmatig onderhoud. Vaak zwemmen er teveel vissen in de vijver. Hierdoor wordt het water vies en krijgen de vissen te weinig zuurstof.
De gemiddelde levensduur gaat hier namelijk over de tien jaar heen. Pompen ouder dan 15 jaar zijn echt geen uitzondering.
Plaatsing van de vijverpomp
Een vijverpomp is niet zelfaanzuigend. Daarom plaats je de pomp altijd onder waterniveau. Sommige vijverpompen zijn geschikt voor plaatsing in de vijver (natte opstelling), andere vijverpompen plaats je buiten de vijver (droge opstelling), maar dus wel lager dan het waterpeil.
Iedereen staat wel eens te kijken naar een mooie tuinvijver met de gedachte: dat zou ik ook wel willen, maar brengt dit niet veel werk met zich mee? Het antwoord hierop is simpel: NEE. De vijver in deze tuin is aangelegd om onderhoud aan de tuin te besparen.
Het voorjaar is het belangrijkste moment voor het schoonmaken van je vijver. In deze periode kun je een grote schoonmaak houden. Maak de vijver zeker niet te vaak schoon. Telkens als je dit doet verstoor je de rust van je vissen.
Zonder planten wordt een vijver snel groen en troebel door algen. Met name zuurstofplanten zorgen er voor dat je water helder blijft. Deze planten leven van hetzelfde voedsel waar algen ook van groeien en concurreren deze dus weg.
Naast de pH waarde is ook de GH-waarde erg belangrijk. De waarde geeft aan hoeveel mineralen zoals Magnesium en Calcium er zich in het water bevinden. Een juiste GH waarde komt de helderheid van je vijverwater ten goede en het bevordert je plantengroei. Een goede GH waarde voor de vijver ligt tussen de 7 en 13 GH.
Te weinig voedingsstoffen. Water wat recent ververst is. Te veel vissen en te weinig groeiende planten. Afgestorven zuurstofplanten.
Oorzaken van troebel of groen water in de water
Een nieuw aangelegde vijver waarbij het water nog niet helemaal in biologisch evenwicht is. Het water van de vijver is onlangs ververst. De zuurstofplanten zijn uitgewerkt. De vijver ligt de hele dag in de volle zon.
Groen vijverwater wordt veroorzaakt door een minuscuul kleine zweefalg die zich explosief snel vermeerdert. Bijkomende effecten zijn een lage KH-waarde, een hoge pH-waarde en stagnatie in de groei van de zuurstofplanten. Groen vijverwater komt veel voor in jonge vijvers met voedselrijk water.