Kussens gevuld met dons of met veren kun je vaak wel zelf wassen. Het is ontzettend lastig om deze kussens goed droog te krijgen (ze kunnen gaan stinken). Kussens gevuld met veren en/of dons moeten dus door en door gedroogd worden in de droger.
Donzen en synthetische hoofdkussens wassen
Donzen en synthetische kussens kun je gewoon in de wasmachine wassen. Stop je kussen (zonder kussensloop) in de wasmachine en voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel toe dat geschikt is voor fijne was. Stel vervolgens de wasmachine in op 60 graden.
Verenkussens zijn erg lastig om zelf te wassen. Ze kunnen namelijk niet in de wasmachine en ze kunnen ook niet tegen de handwas. Je kunt kussens gevuld met veren dan ook het beste bij een stomerij laten reinigen. Lekker makkelijk!
Kijk elke 30 minuten in de droger of de kussens goed en gelijkmatig drogen. Eenmaal uit de droger voelt je hoofdkussen weer aan als nieuw! Tip: om jouw hoofdkussen nog langer fris en schoon te houden adviseren wij om een beschermende molton kussensloop of kussenbeschermer te gebruiken.
De gele plekken in hoofdkussens ontstaan omdat de mens 's nachts transpireert. Dat doet iedereen. een deel van dit vocht komt in het kussen terecht, wat voor de gele vlekken zorgt. Deze vlekken zijn – zoals al gezegd – niet zo hygiënisch en kunnen er ook voor zorgen dat uw kussen wat apart gaat ruiken.
Tijd voor een effectievere oplossing: Stop je hoofdkussen opnieuw in de wasmachine (60°C) en voeg 1 dopje wasmiddel, 3/4 dopje bicarbonaat en 1/2 dopje schoonmaakazijn toe. Laat het daarna buiten drogen. Succes verzekerd!
Dons is duurder dan veren. Veertjes houden de warmte minder goed vast, nemen lichaamsvocht minder goed op, zijn zwaarder en maken meer geluid dan dons. Bovendien kunnen er scherpe puntjes aan de veertjes zitten, waarmee ze door de tijk heen naar buiten dringen.
De levensduur van een hoofdkussen
Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo'n 7 kg - moet dragen.
Zo zou je volgens Flaironline de kussens één keer per twee maanden in de machine moeten doen en geeft PureWow het advies om kussens te wassen zodra er een nieuw seizoen aanbreekt. Heb je last van huistofmijtallergie dan kun je de kussens beter wat vaker wassen, adviseert PureWow.
Een traagschuim hoofdkussen kan het beste met de hand worden gewassen. Vul de gootsteen met water of pak een emmer en voeg er water aan toe. Voeg vervolgens een scheutje wasmiddel toe. Je kunt het kussen nu met de hand wassen en eventueel vuil of vlekken wegwrijven.
Het binnenkussen mag niet gewassen worden (let op: ook niet buiten in de regen leggen om te luchten), de vlokken worden dan hard en hebben dan geen veerkracht meer. De bamboe hoes kun je wassen op 40 graden in de wasmachine.
Bovendien kan je alle IKEA dekbedden en kussens wassen op 60°C. Op die temperatuur wordt huisstofmijt gedood. Volg de wasinstructies om je dekbedden schoon en vrij van mijten te houden. Lucht je dekbedden en kussens zo vaak mogelijk om ze stofvrij, schoon en droog te houden.
Hoe vaak kun je het beste je dekbed wassen? Wij raden aan om je dekbed tenminste iedere vijf jaar te wassen.
Kapok is een materiaal dat zelfreinigend is. Dit betekent dat je een kapok kussen niet hoeft te wassen. Enkel opschudden, luchten en af en toe een zonnebad geven is voldoende. Dit maakt het gebruik van een kapok kussen erg onderhoudsvriendelijk en makkelijk in gebruik.
Het beste is om je kussensloop twee tot drie keer per week te verschonen. Zo voorkom je dat je kussen vol komt te zitten met viezigheid waar je vervolgens natuurlijk met je gezicht tegen aan ligt. Slaap je in eentje en was je je haar elke dag? Dan kan je het ook uitstellen tot één keer per week.
Zet de wasmachine aan en zet deze op een hete temperatuur en draai minstens 2 reinigingscyslussen. Zijn de kussens gewassen, dan kan je ze in de droger stoppen. Let wel op dat je de droger niet op de heetste stand zet. Stop in de droger 2 tennisballen zodat de kussens lekker fluffy worden.
Wol is zwaarder dan een donzen of een tencel dekbed en wordt vaak gekozen door mensen die het fijn vinden om echt het gewicht van hun dekbed te voelen. Bovendien is wol een uitstekend ademend en vochtregulerend materiaal. Een wollen dekbed vormt zich minder naar uw lichaam dan een donzen dekbed.
Doordat de isolatiewaarde van veren een stuk lager is dan van dons is het minder geschikt voor dekbedden. Verder kan een veer een beetje prikken. Daarom verkopen wij uitsluitend dekbedden met 10% veren vulling, zodat je geen last hebt van deze puntige uiteinden.
De meeste veren komen bij groothandels vandaan, maar hoe komen die veren daar? Na een onderzoekje van Bont voor Dieren blijkt dat veel veren die uit Nederland komen, van vogels zijn geweest die gegeten worden. Slachtafval dus. Denk aan veren van kippen, struisvogels, ganzen, eenden en fazanten.
Ideaal om vergeelde witte was weer wit te krijgen. Dompel de kleding onder in een bak met schoonmaakazijn. Laat het een paar uur weken, spoel het shirt uit en draai een normale was in de wasmachine. Tip: met een beetje schoonmaakazijn in het bakje voor de wasverzachter verwijder je nare geurtjes en vlekken.
Je witte lakens worden geel door ouderdom en langdurig gebruik. Zweet, lichaamsolie, lotion en andere huidverzorgingsproducten hechten zich aan de vezels van de stof en veroorzaken een gelige tint. En deze dingen krijg je niet schoon met het gewone wasmiddel.
Er zitten gele vlekken in
Die gele vlekken in je dekbed? Dat is dus gewoon zweet. Niet zo fris. Gelukkig kun je de gele vlekken meestal weer uit je dekbed te verwijderen met water en milde zeep.