Zwijnenhaar zorgt ervoor dat je haar weer gaat glanzen doordat het talg van je hoofdhuid over je haar wordt verdeeld tot in de droogste punten, je gebruikt deze alleen op droog haar. Door regelmatig je haar met een natuurlijke borstel te borstelen, gaat het meer glanzen en krijgt het meer volume.
Deze haarborstels zorgen voor minder wrijving, waardoor ze het haar niet beschadigen en minder statisch maken. Daarnaast krijg je een glanzend resultaat, dankzij het feit dat de borstelharen van varkenshaar de haarolie opnemen en het talg verspreiden over het gehele haar.
Waar een borstel met natuurlijk haar kan zorgen dat je haar snel statisch wordt, is een borstel met synthetisch haar uitermate geschikt om dit tegen te gaan. Deze type borstels gaan een stuk langer mee en ze zijn beter voor het ontklitten van je haar.
Borstels uit zwijnenhaar zijn ideaal voor alle haartypes, maar vooral aangeraden voor mensen met fijn en breekbaar haar. Het natuurlijke materiaal is zacht en flexibel en glijdt over je lokken zonder zich erin te boren, waardoor die laatste minder snel breken.
Heb je krullen of veel last van klitten, kam dan je haar onder de douche terwijl er conditioner in zit. Heb je steil haar en weinig last van klitten, dan is het beter om gewoon je haar te kammen als het droog is. Je vindt alle haarverzorging hier.
Borstelen reinigt het haar en de hoofdhuid. Het verwijdert oud haar, dode huidcellen, chemische producten en andere restjes die in je haardos achter blijven. Als je dit niet regelmatig doet, krijgen bacteriën de vrije loop waardoor poriën en haarvaatjes verstopt raken.
Als je teveel borstelt stimuleer je te talgproductie. Hierdoor wordt je haar sneller vet. Daarnaast kun je jouw haar beschadigen door te vaak te kammen. Kam je haar dus enkel als het nodig is!
„Borstel je haar vooral niet te vaak. Als je snel last hebt van klitten en knopen is het logisch dat je je haar wat vaker borstelt, maar doe het alleen als het hoognodig is. Zo'n één of twee keer per dag is voldoende.
Je kunt de Ronde Borstel gebruiken om krullen en volume te creëren, maar deze borstel wordt vaak ook voor styling gebruikt. Zowel de Föhnborstel als Ronde Borstel worden over het algemeen gebruikt om meer krullen, slag en volume in het haar te creëren.
De Tangle Teezer is een professionele haarborstel die speciaal ontwikkeld is om ervoor te zorgen dat het haar niet knoopt of klit. Deze borstel trekt niet aan de knopen. Door de flexibiliteit van de Tangle Teezer lukt het de klitten langzaam en pijnloos te verwijderen. Zo breekt het haar niet af.
Statisch haar ontstaat doordat elektrisch geladen deeltjes zich ophopen op het haaroppervlak. Doordat de luchtvochtigheid in de winter heel laag is, glijden deze deeltjes niet van het haaroppervlak af en blijven ze op je haar zitten. De haren die positief geladen zijn stoten elkaar af.
De oorzaak van statisch haar.
Als de luchtvochtigheid hoog is, verplaatsen de elektronen zich naar de waterdruppels in de lucht. Water geleidt elektriciteit namelijk goed. In de winter is de luchtvochtigheid lager en droger, waardoor je de elektronen minder goed kunt afvoeren.
Gebruik je toch liever een echte haarborstel? Ga dan voor de Tangle Teezer. De borstelharen van deze borstel staan iets verder uit elkaar dan die van normale haarborstels en de tanden zijn flexibel, waardoor je op een haarvriendelijke manier je haar ontklit. Gebruik deze borstel onder de douche op je natte krullen.
Extra leuk is overigens, dat bij navraag bij de kapper bleek dat een bamboe haarborstel (of een houten borstel met echt haar) kan zorgen voor minder haaruitval en dat het stimuleren van meer haargroei.
Fijn en fragiel haar
De Tangle Teezer Fine & Fragile heeft het klassieke Tangle Teezer design. Een ergonomische ronde vorm die perfect in de hand ligt, met zowel korte als lange pinnetjes om zachtjes door het haar te gaan. Met de Fine & Fragile heb je tot 5x minder last van haarbreuk.
Als je de kam wil gebruiken voor stylingdoeleinden, dan kun je het beste een fijne kam met smalle vertanding gebruiken. Als je een kam wil gebruiken om te ontklitten, dan kun je het beste een grove kam met brede vertanding gebruiken.
Een Paddle Brush is een platte borstel met een groot oppervlak, hierdoor is hij uitermate geschikt voor lang, veel en volle lokken.
Je haar kammen als het nat is
Niet zo gek, want dit weten heel veel dames niet! Nat haar is zwakker dan droog haar en daardoor breekt het snel af. Zeker als je met een borstel je klitten gaat kammen! Tip: kam of borstel je haar voordat je gaat douchen goed door en kam het pas weer als je haar droog is na het douchen.
Jullie vragen je nu waarschijnlijk af waarom je het niet mag borstelen als het nog nat is. Heel simpel, wanneer het haar nat is, is het erg gevoelig voor beschadiging. Water zorgt er namelijk voor dat je haar erg verzwakt. Wanneer je haar dus is verzwakt is de kans groter dat het afbreekt.
Als je regelmatig je haar knipt dan blijft je haar gezond. Dit komt omdat je de dode gespleten puntjes weghaalt. Het haar bij de wortel krijgt zo de mogelijkheid om door te groeien en jij blijft de lengte houden, zonder dat je haar verder gaat splijten.
Het kan maar duidelijk zijn: "Ga nooit, maar dan ook nooit met nat haar slapen." Volgens Mika van Leeuwen, beautydeskundige van Koffietijd, is nat haar veel kwetsbaarder en breekt daardoor veel sneller af. "Het beste is om je haar eerst aan de lucht te drogen en om het daarna droog te föhnen.
Wanneer er meer dan 20 haren los komen, is het verstandig om contact op te nemen met een dermatoloog. Bij deze test tel je de uitgevallen haren na het kammen. Het beste moment om dit te doen is 24 uur voor de eerstvolgende wasbeurt of zo'n 3 dagen na de laatste wasbeurt.
Dood haar rekt niet mee, dat knapt gewoonweg af. Ook zal een kleuring bij wat droger haar snel vervagen, omdat dood haar de kleur niet goed kan opnemen. De eerste dagen zal je die nog niet merken, maar de weken erna zal je geverfde kleur snel vervagen.
Wil je je haar laten groeien, dan hangt het van de conditie van je haar af hoe vaak je je gespleten haarpunten moet laten knippen. Heb je van nature gevoelig en broos haar, dan zul je wat vaker moeten gaan, bijvoorbeeld om de 8 weken. Heb je echter sterk haar dan kun je om de 10 weken terugkomen.