USB 3.0 is fysiek compatibel met USB 2.0, waardoor het de nieuwe USB-standaard is geworden. U kunt een USB 3.0-randapparaat aansluiten op de USB 2.0-poort van een computer, of juist een USB 2.0-randapparaat op de USB 3.0-poort van een computer.
Dat wil zeggen: je kunt je oude USB 2.0 sticks gewoon op een USB 3.0 of 3.1-aansluiting gebruiken en andersom!
USB 3.0 is zo ontworpen dat het nog steeds compatibel is met USB 2.0 en USB 1.1 (backwards compatibel). Je kunt een USB 3.0 kabel dus gewoon gebruiken in de USB 2.0 poort van je computer. En dat geldt overigens ook andersom; een USB 3.0 kabel is ook forwards compatibel om het zo maar te noemen.
De USB-C poort is te herkennen aan zijn ronde vorm, De USB 3.0 (en 2.0) poort is van rechthoekig vorm.
USB (Universal Serial Bus, oftewel Universele Seriele Bus) is een standaard voor de aansluiting van randapparatuur op een computer (meestal een PC). Het vervangt de langzame parallelle en seriele poorten, voornamelijk omdat de snelheid van dataoverdracht van USB vele malen groter is.
Ook worden er vaak verschillende namen en uitdrukkingen door elkaar heen gebruikt USB-poorten hebben twee belangrijke variabelen. Namelijk de gebruikte standaard en de gebruikte poort. Inmiddels zijn er de volgende versie uitgebracht: USB 1.1, USB 2.0, USB 3.0 en USB 3.1.
De maximale lengte van een USB kabel is 5 meter. Dit kan met behulp van hubs verlengd worden tot maximaal 30 meter.
Er zijn verschillende soorten USB 3.0-kabels beschikbaar, elk met verschillende connectoren en toepassingen. Deze kabels herken je aan de blauwe kleur van de connector aan de binnenzijde.
Verbindingen met USB 3.0 zijn namelijk 10 keer sneller dan USB 2.0! Deze USB kabel is instaat om voldoende stroom te onttrekken uit de USB 3.0 poort van je computer of mediaspeler om de meeste externe harde schijven van stroom te voorzien.
Snelheid: USB 3.0 en meer
De volgende versies bestaan: 1.0, 1.1, 2.0, 3.0, 3.1 en 3.2. Hoe hoger het getal, hoe sneller de aansluiting. De snelste usb-kabels zijn te herkennen aan een blauwe binnenkant in de stekkers.
USB 3.2. USB 3.2 werd geïntroduceerd in 2017 en de snelheid kon worden verdubbeld tot 20 Gbit / s. USB type C-stekkers zijn vereist, die vervolgens 10 Gbit / s per richting verzenden in de multi-lane-methode over twee paar draden.
USB 3.0 kan data overbrengen met een snelheid van 5 Gbit/s. De USB 3.0 poort kan herkend worden door de blauwe aansluiting.
Wanneer je er alleen een paar documenten op zet heb je een USB stick nodig met niet zo veel geheugen(16 GB). Maar wil je veel video's en grotere bestanden op de USB-stick bewaren dan is een USB stick met een grotere opslag(128 GB) aan te raden. In ons assortiment vind je 16, 32, 64 en 128 GB USB sticks.
Soms wordt het USB SuperSpeed-logo, of de afkorting “SS”, gebruikt om USB 3.2-poorten aan te duiden. Dit wordt vooral gedaan wanneer alle USB-poorten op een bepaald apparaat USB 3.2-poorten zijn, zoals bij de CL100.
De usb-stick, geheugenkaart of externe harde schijf werkt niet meer goed. Een grondige formattering kan eventuele opslagfouten opsporen en die delen van het opslagmedium buiten gebruik stellen.
Probeer opnieuw op te starten (schakel het systeem uit en weer in). Probeer een andere computer (indien beschikbaar) en kijk of de USB -drive goed werkt. Probeer andere USB -apparaten los te koppelen. Probeer het USB -apparaat los te koppelen en opnieuw aan te sluiten.
Externe harde schijf via usb on-the-go
Sommige tablets hebben een speciale usb-aansluiting waarmee je ze kunt koppelen met usb-sticks en externe harde schijven.
Het ligt aan het apparaat wat jouw USB-C poort kan. Check dit dus in de handleiding van je product of op internet. Als je een beeldscherm wil aansluiten, check dan of de USB-C poort DisplayPort technologie ondersteunt. Dat staat dan expliciet vermeld.
USB 3.0 is fysiek compatibel met USB 2.0, waardoor het de nieuwe USB-standaard is geworden. U kunt een USB 3.0-randapparaat aansluiten op de USB 2.0-poort van een computer, of juist een USB 2.0-randapparaat op de USB 3.0-poort van een computer.
Een USB 3.0-stick past dus in een USB 2.0-poort, aangezien beiden gebruik make van de Type A-aansluiting. Vandaag kan je een USB 3.0 Type-A-poort eenvoudig onderscheiden van een USB 2.0 Type-A-poort doormidden van het kleurtje: fabrikanten kiezen er meestal voor om de 3.0-poort een felblauw accent mee te geven.
Met de standaard, die nu bestaat in specificatie 3.1, kunnen apparaten snel en eenvoudig worden aangesloten en gegevens worden overgedragen. Het enige probleem: een USB-kabel mag een bepaalde lengte niet overschrijden, anders werkt de gegevensstroom niet. Vuistregel: niet meer dan drie tot vijf meter.