Bij macrofotografie geeft de sensor het onderwerp tot de ware grootte weer. Hierbij is er sprake van een vergroting van 1:1 (0.1 tot 1). Bij microfotografie loop de vergrotingsfactor van de foto's op vanaf 1.1 tot ongeveer 20. Dit betekent dat het onderwerp groter in beeld wordt gebracht dan dat het daadwerkelijk is.
Met een macrolens leg je kleine onderwerpen of details van dichtbij vast. Om het onderwerp zo natuurgetrouw mogelijk vast te leggen, hebben de meeste macrolenzen een vergrotingsfactor van 1:1. Dit betekent dat het onderwerp op ware grootte wordt vastgelegd.
Je zult meestal aan de slag gaan met een macro lens maar zeker met insecten die al warm zijn en snel wegvliegen is het soms handiger om iets verder weg te kunnen blijven. Dan werk ik graag met een telelens, eventueel met tussenringen (zie deze tutorial, of voorzetlenzen (zie deze tutorial.
De goedkoopste manier om macrofoto's te maken is met een dioptrie-voorzetlens. Dit is feitelijk een soort brillenglas, verkrijgbaar in verschillende sterktes, van +1 tot +10. Deze voorzetlens kun je simpel op de lens van de camera schroeven.
Bij macrofotografie werk je altijd met een kleine scherpstelafstand en de meeste macrolenzen hebben een lange brandpuntsafstand (meestal tussen de 90mm en 150mm). Zoals je net hebt kunnen lezen zijn dit twee factoren die zorgen voor een kleine scherptediepte.
Bij macrofotografie is de scherptediepte altijd heel erg klein, omdat je heel dicht op je onderwerp zit. Gebruik daarom een kleiner diafragma (groot getal), f/11 bijvoorbeeld, als je zeker wilt weten dat je hele onderwerp scherp is.
De 50mm lens ook wel de 'nifty fifty' of 'plastic fantastic' genoemd wordt vaak gebruikt voor portretfotografie omdat deze lens minder 'loze' ruimte heeft tegenover de 35mm. Ook wordt vaak gezegd dat de 50mm lens betere of mooiere bokeh levert dan de 35mm lens.
Fotografeer je graag vliegerige insecten zoals vlinders of libellen, dan is het handig om een macrolens met een brandpuntsafstand van 150mm of zelfs 180mm te nemen. Je kunt dan net wat meer afstand houden, wat net het verschil kan maken tussen een mooie foto en eentje van een leeg takje.
Bij macrofotografie geeft de sensor het onderwerp tot de ware grootte weer. Hierbij is er sprake van een vergroting van 1:1 (0.1 tot 1). Bij microfotografie loop de vergrotingsfactor van de foto's op vanaf 1.1 tot ongeveer 20. Dit betekent dat het onderwerp groter in beeld wordt gebracht dan dat het daadwerkelijk is.
De lenzen die ik adviseer voor natuurfotografie zijn groothoeklenzen en telelenzen. Neem een groothoek van 10 tot max. 40mm voor mooie weidse opnames die je van landschappen kunt maken. Neem een telelens voor het fotograferen van vogels of andere diersoorten op afstand.
De brandpuntsafstand van 50mm zit tussen groothoek en tele in. Het is een hele veelzijdige lens die je voor allerlei soorten fotografie kunt gebruiken. Alledaagse foto's in en rond het huis, portretten, productfoto's, straatfotografie én zelfs landschappen kun je ermee fotograferen.
Macroflitsers. Zoals de naam al zegt, is een macroflitser bedoeld voor macrofotografie. Er zijn ringvormige macroflitsers en zogeheten twin flash flitsers met twee of meer flitskoppen die je op de lens monteert. Vaak zijn de flitskoppen van twin flash flitser afzonderlijk instelbaar.
De Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S heeft een prestigieuze EISA-award 2022-2023 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is deze Nikon de 'Beste macrolens'.
Diafragma gebruiken voor scherptediepte
Hoe kleiner de diafragma opening, hoe groter het gebied wordt dat scherp is. Hoe groter de diafragma opening, hoe kleiner het gebied wordt dat scherp is. Een groot diafragma getal betekent een grote scherptediepte, een klein diafragma getal een kleine scherptediepte.
Om het samen te vatten, het diafragma bepaald hoeveel licht er door het objectief komt, de sluitertijd bepaalt hoe lang het licht op de sensor komt, en de ISO is de versterking van het signaal van de sensor, wat enigszins het synoniem is met de gevoeligheid van de sensor.
Ben je een beginnende fotograaf, dan is het aan te raden een 18-135mm lens te kopen. Deze heeft veel bereik waardoor je niet regelmatig van lens hoeft te veranderen.
Een groothoeklens met zoom is erg geschikt voor op reis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een 24-70mm lens. Je gebruikt hem voor het vastleggen van weidse landschappen, maar ook voor straatfotografie in de steden. Daarnaast zet je deze lens in voor het maken van portretten van je reisgenoten.
De EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II is een hoogwaardig standaard zoomobjectief dat vooral aantrekkelijk is voor fotografen die graag met weinig bagage op pad gaan. Met een equivalente brandpuntsafstand van 29-88mm bij 35mm, maakt het grote zoombereik dit objectief geschikt voor veelzijdige fotografie.
Insecten zijn onderwerpen die snel bewegen en snel kunnen wegvliegen als ze iets in hun vizier zien verschijnen. Hier wil je het liefst zo veel mogelijk afstand van houden en daarom is een lens met een brandpuntsafstand van 100mm of meer hier goed geschikt voor.
Kies dan voor een dioptrie-voorzetlens. Deze lens lijkt op een soort brillenglas en komt in verschillende sterktes. De voorzetlens kun je makkelijk op de camera schroeven en verkort de minimale afstand waarop je nog kunt scherpstellen. Voordeel: je hebt al een voorzetlens voor €20,-.