Als uien op de juiste manier worden bewaard, kunnen ze tot 3 maanden vers en eetbaar blijven. Onder bepaalde omstandigheden kunnen ze beginnen schimmelen. Alles hangt af van de manier waarop je de ui bewaart. Zelfs als uien niet schimmelen, zullen ze uiteindelijk beginnen drogen waardoor ze niet lekker meer zijn.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De ui is verdroogd, verkleurd of verrot. Voorgesneden uien worden slap, beschimmelen en verspreiden een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bewaar rauwe uien op een koele (12-15°C), donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn uien een paar weken te bewaren. De rode ui is iets minder lang houdbaar dan de gele ui. Bewaar de uien niet naast aardappels.
In een luchtdichte container kun je geschilde uien idealiter 2 weken bewaren, maar controleer voor gebruik altijd even of de ui daadwerkelijk nog goed is. Voor gesneden uien gelden dezelfde regels, alleen zijn deze vaak tot 10 dagen te bewaren.
Ui bereiden & bewaren
De uien nemen vocht op uit de aardappelen waardoor ze eerder gaan rotten. Heb je een halve rauw ui over? Dek het snijvlak dan af met huishoudfolie of doe het in een bewaarbakje met deksel in de koelkast. Je kunt uien ook invriezen.
Zo zouden de oliën uit een doorgesneden ui de lucht zuiveren van bacteriën en virussen en het ademhalen vergemakkelijken. Uien in sokken worden eveneens aangeraden als middel ter bescherming tegen griep en om het bloed te zuiveren.
Uien kun je 3 tot 6 maanden bewaren in de diepvriezer. Ongepelde uien kun je tot 4 weken goed houden, mits droog bewaard, en niet te warm. Zodra er vocht of damp bij de uien komt gaan deze snel rotten. Uien dus nooit in de koelkast bewaren en nooit in een plastic zak.
Bewaar nooit uien samen met aardappels, de uien zullen door het vocht uit de aardappels een stuk sneller bederven. Als je ze bewaard op een plek met goede luchtcirculatie kunnen uien 2-3 maanden goed blijven.
Het wordt aangeraden om aardappelen niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast. Opgelet, aardappelen die je wil gebruiken om te frituren of te bakken bewaar je beter helemaal niet in de koelkast.
De pigmenten die de uien de kleur geven, gedragen zich als een lakmoesproef. Ze zijn rood in de van nature zure ui. Ze worden groen/blauw in een alkalisch milieu. Het lijkt erop dat wanneer je de bonen kookt, het die alkalische omgeving creëert om de kleurverandering te veroorzaken.
De witte ui is een erg scherpe ui met een iets zoetere smaak dan de gele ui. Je kunt witte uien gebruiken in allerlei culinaire toepassingen zoals koken, stoven of bakken. Ze worden vaak te scherp gevonden om rauw te eten.
Na het bereiden de hutspot op kamertemperatuur laten afkoelen. Maak kleine porties en verdeel deze over luchtdichte diepvriesbakjes. Label de verpakking met datum en ingrediënten m.b.v. diepvriesetiketten. Plaats achterin de diepvries bij -18°C voor maximaal 2 maanden.
Wanneer niet meer eten? Als de ui droog, verkleurd of verrot is, is het meestal beter hem niet te eten. Bij een voorgesneden ui is het het beste hem niet meer te eten als hij slap en beschimmeld zijn, en een zure geur hebben.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Bewaar bosui in de groentelade van de koelkast. Zo blijft bosui ongeveer een week goed. Een restje over? Bewaar een restje bosui in vershoudfolie of een bewaarbakje in de koelkast.
Ja hoor eet ze gerust, maar snij de uitlopers wel ruim uit. Op plaatsen waar uitlopers groeien, zit namelijk de natuurlijke gifstof solanine. Deze stof breekt niet af tijdens koken. Je kunt er allerlei klachten van krijgen, zoals buikpijn, diarree of koorts.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Deze ontstaan door verschillende oorzaken. De twee grootsten zijn het opslaan op een te warme plek en het te lang bewaren van de aardappel. Om te voorkomen dat uw aardappel scheuten krijgt luidt ons advies om de aardappelen altijd op een koele en donkere plek te bewaren, zoals een schuur of kelder.
Gemiddeld zijn ze in huis twee tot drie weken houdbaar, maar na een tijdje treedt er wel kwaliteitsverlies op. Bewaar aardappelen altijd op een donkere plaats. Onder invloed van licht wordt de natuurlijke gifstof solanine gevormd.
Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven. Eet tomaten alleen als ze rijp zijn.
Wanneer je knoflook in de koelkast bewaart, zal het op een gegeven moment gaan spruiten. Bovendien zal het eerder gaan beschimmelen. Bewaar je knoflook daarom op een donkere, koele plek. Bij de uien, bijvoorbeeld.
Snipper de ui en stop hem in een diepvrieszakje. Probeer zoveel mogelijk lucht eruit te persen voordat je het zakje dichtdoet. Probeer de ui goed te verdelen in de zak, zodat je een enkele laag uit hebt. Vries het zakje zo in en eet de ui binnen zes maanden op.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Verse knoflook is ca. 4 dagen houdbaar. In de diepvries kun je knoflook in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 1-3 maanden bewaren (minimaal -18°C).