''Je kunt alle soorten groente, fruit, kruiden, vlees of vis drogen. Maar ook kaas, noten, pasta en zelfs sommige soorten bloemen kun je in een droogoven drogen. Het fijne is: gedroogd voedsel smaakt veel beter dan de verse variant. De smaak is veel intenser!''
Veel groenten en fruitsoorten zijn geschikt om te drogen. De meest gebruikte fruitsoorten om te drogen zijn appels, peren, pruimen, ananas, bananen en frambozen. Bij de groenten zijn komkommer, rabarber, wortels, uien, rode bieten en prei populair.
Met een voedseldroger kunt u groenten, fruit, vlees, vis, kruiden, bloemen en zelfs tofu drogen. U kunt de voedseldroger ook gebruiken in het dagelijks gebruik om bv brood te roosteren, croutons te maken, knoflookbrood of bruschetta te maken. Het thuis drogen van voedsel is gezond.
Er zijn drie aspecten nodig om thuis zelf voedsel te drogen:
Hitte - De hitte moet minstens 60°C zijn om water uit de producten te onttrekken. Dit om te voorkomen dat bacteriën en schimmels kunnen groeien. Droge lucht - De droge lucht zorgt ervoor dat het vrijgekomen water uit de voeding wordt opgevangen.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat WMF KITCHENminis® de beste voedseldroger is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een uitstekend alternatief voor de WMF KITCHENminis® is de Steba ED 4 voedseldroger.
Het drogen van voedsel wordt al eeuwen lang gedaan om het te conserveren. Uit studies blijkt dat je voedsel, mits goed gedroogd, wel 30 jaar kunt bewaren, daar kan geen diepvries tegenop!
Vrijwel elk vlees is geschikt om te drogen - varkensvlees, kip, rundvlees en nog veel meer. In elk geval wordt rekening gehouden met de eigenaardigheid van het vlees, wat de tijd van "veroudering" van het product rechtstreeks beïnvloedt.
Leg de plakjes banaan in de voedseldroger, en zet de temperatuur op 60 graden. Bij 60 graden is de droogtijd ongeveer 8 tot 9 uur, maar welk omdraaien als de ene kant goed droog is.
Was en droog de vruchten goed, halveer ze of snijd ze in stukjes of schijfjes zodat ze sneller drogen. Zet de oven op de laagste stand of temperatuur en leg het fruit op een rooster onder in de oven. Hoe lang het erover doet om te drogen hangt van het soort fruit af en hoeveel vocht het bevat.
Kip moet omwille van de voedselveiligheid eerst gestoomd of geblancheerd worden vooraleer je ze in de droogmachine legt. De droogtijd kies je wat in functie van de weersomstandigheden. In de zomer droog je best zo goed mogelijk tot je een droge en vezelige structuur bekomt.
Het drogen van voedsel is heel gezond en heeft een minimaal effect op de voedingswaarde van voedsel, vooral als u zelf voedsel droogt. Onderzoek dat gedaan is naar de voedingswaarde van gedroogd voedsel is meestal gedaan op voedsel dat onder commerciële omstandigheden is gedroogd.
Snij de paprika in 2 of 4 grote stukken. Leg de paprika stukken met een stuk bakpapier in de oven. Stel de oven in op 65 graden Celsius en laat deze 10 – 12 uur staan. De paprika is goed wanneer deze volledig droog zijn zoals op de foto hieronder.
De beste kruiden om te drogen zijn munt, citroenverbena, lavendel, citroenmelisse, goudsbloem, oregano en marjolein; droog gerust de bloempjes mee, die zitten bomvol smaak. Tijm, salie, rozemarijn en laurier hoef je niet te oogsten: die houden hun bladeren in de winter, je kunt er het jaarrond van blijven knippen.
Leg de komkommerschijfjes op de laden van uw voedseldroger en zet de voedseldroger op 52 graden. De tijd om de komkommerschijfjes te drogen is ongeveer 12 uur. De droogtijd is afhankelijk van het vocht in de komkommer dus dit kan variëren. Zo springen alle komkommerschijfjes los.
Je kunt zelf niet op een praktische manier vriesdrogen, maar het gebeurt in onze vriezers – vaak ongewenst – toch een beetje. Wie herkent er immers niet dat ingevroren voedsel uitdroogt als je het niet goed in diepvrieszakjes en dergelijke inpakt?
Was de courgettes en snij ze in schijfjes van 5 millimeter dik. U kunt courgettes zowel met de schil als zonder schil drogen. Leg de courgetteschijfjes op het rooster van de voedseldroger en droog ze op 57 graden gedurende 6 tot 10 uur. Laat de schijfjes afkoelen en berg ze op.
Snij uw wortelen met een dunschiller. Was de wortelen en snijd ze met een mandoline in schijfjes van 3 tot 5 millimeter. Schud de wortelschijfjes uw rooster en verdeel ze, zodat de wortelschijfjes niet bovenop elkaar liggen. Zet uw voedseldroger op 57 graden en droog de wortelen voor ongeveer 6 tot 10 uur.
Gedroogd fruit mag in verhouding dan een stuk meer suikers bevatten dan vers fruit, toch is het veel beter gedroogd fruit te snacken dan een zak snoep. Zoals hierboven beschreven bevat gedroogd fruit ontzettend veel vezels, vitamines en mineralen wat gedroogd fruit een gezonde snack maakt.
De beste manier om vruchten, zoals appels en peren, te drogen in schijfjes (hangt natuurlijk van de vrucht af), is door ze in dunne plakjes te snijden, ze even te besprenkelen met citroensap, ze dan in suikerwater te dompelen en dan op een bakpapier of siliconenmatje te drogen in de oven.
Hang ze op flinke afstand van elkaar aan een waslijn – ze moeten goed los van elkaar hangen zodat de zeewind er goed omheen kan waaien. Liefst niet in de brandende zon. Bij voldoende wind is 4 dagen drogen meestal genoeg; een beetje regen heeft nauwelijks invloed op het droogproces.
Vooral na een training of laat op de avond is gedroogd vlees een gezond tussendoortje bij uitstek. Dankzij het lage vetgehalte valt het niet zwaar op de maag en de eiwitten kunnen 's nachts een positief effect hebben op de regeneratie van de spieren.
Drogen van voedsel / Conserveren door drogen
Vers voedsel bederft nu eenmaal omdat het water bevat en dit water bederft door de bacteriën die in het water zitten. Met andere woorden: door voedsel te drogen verdwijnt het water uit het voedsel en bederft het voedsel niet meer.