Als werkgever hebt u geen toegang tot Mijn diploma's. Alleen de sollicitant zelf, erkende onderwijsinstellingen en enkele overheidsinstanties kunnen daar inloggen.
Bijvoorbeeld welke diploma's u heeft behaald? Dan kunt u dat opzoeken op de website Mijn diploma's. In het online register kunt u van veel opleidingen de diplomagegevens bekijken.
Toegang tot gegevens Mijn diploma's
U heeft alleen toegang tot uw eigen diplomagegevens. Ook enkele overheidsorganisaties kunnen uw gegevens in Mijn diploma's gebruiken. Dit doen ze als dit wettelijk nodig is. Daarnaast hebben scholen en onderwijsinstellingen beperkt toegang tot Mijn diploma's .
Schoolverlaters en sollicitanten hoeven de papieren niet mee te sleuren bij sollicitaties of bij een inschrijving bij de VDAB. Overheden en werkgevers kunnen dan weer vlot informatie opvragen over opleidings- en diplomagegevens.
Wanneer en waarom een werkgever naar je diploma vraagt
Een werkgever heeft vaak een goede reden voor het stellen van deze vraag. Beoordeling kwalificaties en competenties: een diploma geeft meestal een goede indicatie van de competenties en kwalificaties die je tijdens je opleiding hebt ontwikkeld.
Mensen zonder einddiploma zijn veel kwetsbaarder, ook al hebben ze hun school verlaten om aan het werk te gaan. Als ze hun baan verliezen, is het zonder dat eindpapiertje lastiger om opnieuw werk te vinden. Een diploma is bovendien nodig om aan een vervolgopleiding te beginnen.
Vooral relevante werkervaring blijkt te worden losgelaten, maar ook diploma's of certificaten zijn minder van belang. Passende vaardigheden en vakkennis zijn juist belangrijker geworden. "Door de krappe arbeidsmarkt moeten werkgevers water bij de wijn doen", zegt Jena de Wit, adviseur bij het UWV.
U kunt hiervoor contact opnemen met het gratis nummer 1700. Het kan 4 tot 6 weken duren voor u het duplicaat ontvangt. NARIC-Vlaanderen kan enkel duplicaten afleveren voor aanvragen vanaf 2013, voor oudere diploma's is dit niet mogelijk. U kunt tot 2 keer toe een duplicaat opvragen.
Een statusverklaring is een beschrijving van een bepaalde onderwijssoort en is op naam gesteld. Er staat ook in welk diploma u hebt behaald en in welke vakken u examen hebt gedaan.
Op het diploma staat vermeld wie, met welke geboortedatum en geboorteplaats voor welk eindexamen geslaagd is aan welke instelling. Aangegeven wordt voor welk profiel de kandidaat geslaagd is. Is een kandidaat voor twee of meer profielen geslaagd dan wordt ook het tweede, derde en eventueel vierde profiel vermeld.
LED geeft duidelijkheid over de echtheid van kwalificatiebewijzen en maakt de gegevens vlot toegankelijk. Kwalificatiebewijzen uitgereikt door Vlaamse instellingen worden onmiddellijk in LED opgenomen. Je kan LED raadplegen door met je elektronische identiteitskaart (eID), Itsme, app of sms in te loggen.
Als je diploma niet bij DUO is geregistreerd moet je een kopie van je diploma opvragen op je school. Je school moet je diploma op basis van de archiefwet 50 jaar bewaren. Met name diploma's die voor 1996 zijn behaald zijn echter niet altijd meer beschikbaar op scholen.
- Scholen en instellingen, bijvoorbeeld ten behoeve van aanmelding en inschrijving. - In de wet te benoemen overheidsorganen krijgen toegang tot het diplomaregister, zoals de DUO en CIBG, met het oog op het adequaat uitvoeren van wettelijke taken zonder instemming van de bezitter van het diploma.
Vaak staat in je OER beschreven hoe lang de school je toets- en examenresultaten bewaart. Gemiddeld is dat zo'n 18 maanden na het behalen van het diploma. Je diploma moet de school op basis van de archiefwet 50 jaar bewaren.
Ben je een van die studiebewijzen kwijt, dan kan je een vervangend attest opvragen bij de school waar je het behaald hebt. Scholen moeten hun archieven 30 jaar bewaren. Sinds september 2019 moeten scholen de documenten 50 jaar bewaren.
En diploma's zijn de wisselmunt tussen het onderwijssysteem en de arbeidsmarkt. Diploma's hebben ook een belangrijke sociale functie. Ze geven toegang tot beroepen – vaak op een exclusieve manier zoals bij door de overheid beschermde en gereglementeerde beroepen. Ze vormen de sleutel tot sociale mobiliteit.
Met dit gegeerde document bewijs je potentiële werkgevers dat je over de nodige theoretische kennis en praktische vaardigheden beschikt. Het maakt van jou een interessant profiel op de arbeidsmarkt. Een diploma getuigt ook van doorzettingsvermogen en ambitie.
De kwalificatieplicht is bedoeld om schooluitval tegen te gaan en jouw kansen op een baan te vergroten. De kwalificatieplicht houdt in dat leerlingen van 16 tot 18 jaar verplicht zijn onderwijs te volgen als zij geen diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger hebben. De kwalificatieplicht komt na de leerplicht.
Het niveau van bepaalde diploma's uit Nederland, Luxemburg, en deze uit de Franstalige Gemeenschap, is in Vlaanderen automatisch erkend.
U zult meestal uw Nederlandse diploma moeten legaliseren (geschikt maken om in een ander land te gebruiken). Door legalisatie weten buitenlandse autoriteiten dat het document rechtsgeldig is. Legalisatie kan alleen voor diploma's van opleidingen die erkend zijn door het ministerie van OCW.
Werkgevers verwachten dat in de toekomst naast hard skills zoals vaktechnische kennis (33%) en digitale vaardigheden (31%), ook soft skills als probleemoplossend vermogen (30%), communicatieve vaardigheden (30%), aanpassingsvermogen (29%), klantgerichtheid (28%) en samenwerken (27%) belangrijker worden.
Die ervaring telt alleen mee als u die heeft opgedaan in een echte arbeidsrelatie die gekenmerkt wordt door de volgende elementen: reële en daadwerkelijke arbeid, op betaalde basis, en. als werknemer (ongeacht het soort contract) of als dienstverlener.
Omdat je door al je werkervaring wel ongeveer weet wat er gevraagd wordt, is werken zonder diploma vaak geen enkel probleem. Het is nooit gemeten, maar inzet, enthousiasme en flexibiliteit zijn minstens zo belangrijk als een bepaald certificaat.