Als je niet regelmatig poetst, zullen de bacteriën in de tandplak zorgen voor een ontsteking. Tussen het tandvlees en de tand ontstaan rode plekken en als je het tandvlees aanraakt, kan het gaan bloeden. In het beginstadium noemt men een tandvleesontsteking ook wel gingivitis.
Bloedend tandvlees kan veroorzaakt worden door de opbouw van tandplak bacteriën rond, en tussen de tanden. Tenzij bacteriën worden verwijderd door te poetsen, kan het bloedend tandvlees rond de tand veroorzaken.
Bloedend tandvlees is het eerste symptoom van een tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd. Het is erg belangrijk om bloedend tandvlees en een beginnende tandvleesontsteking serieus te nemen. Als een tandvleesontsteking namelijk voor een langere tijd aanwezig is, verergert de ontsteking.
Ontstoken tandvlees kan bloeden, roder dan normaal zijn en wat opgezet zijn. Met goed poetsen en stoken geneest het meestal binnen een paar weken. Veel mensen hebben af en toe last van ontstoken tandvlees.
Om een nabloeding te stoppen kunt u een verbandgaasje of een zakdoek met een knoop op de wond te leggen en stevig dicht te bijten. Houd dit zeker dertig minuten vol. In een aantal gevallen zal de bloeding door de uitgeoefende druk op de bloedvaten stoppen.
Nabloeding. Een beetje bloed vermengd met speeksel is normaal na het trekken van een kies of tand. Als het bloeden na twee uur niet gestopt is, kunt u het volgende doen: vouw een verbandgaasje dubbel, leg het op de plek van de wond en bijt er stevig op gedurende ongeveer een kwartier.
Symptomen van een bloeding
Bij een inwendige bloeding is er geen bloed zichtbaar, maar je kunt het wel herkennen aan de volgende symptomen: Pijn. Misselijkheid. Braken.
In de meeste gevallen is de oorzaak van bloedend tandvlees een (beginnende) tandvleesontsteking. Als dit nog in een lichte vorm aanwezig is noem je dit ook wel gingivitis. Een matig of ernstige vorm van tandontsteking noem je parodontitis. Een tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door tandplak en tandsteen.
In je mond kunnen (resten van) bacteriën op de tanden en kiezen, het zogenaamde tandplak, zorgen voor een ontsteking van het tandvlees. Je lichaam kan hier door de stress minder goed mee omgaan waardoor deze ontsteking makkelijker kan leiden tot parodontitis.
Ontstoken tandvlees is niet altijd duidelijk zichtbaar. Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees en/of bloedend tandvlees bij het poetsen. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees geeft zelden pijnklachten.
Meestal is de oorzaak een luchtweginfectie, zoals bronchitis of longontsteking. Het kan ook komen door COPD of longkanker. Bel uw huisarts als u een keer of vaker een beetje bloed ophoest. Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u veel bloed ophoest, bijvoorbeeld een lepel vol.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Parodontitis gaat niet vanzelf over. Om dit te genezen zal er een paro-protocol moeten worden opgestart.
Heb je een oppervlakkige ontsteking (gingivitis), dan mag je pas bloed of plasma doneren als het volledig is genezen. Bij een diepe ontsteking, soms met aantasting van het kaakbot (parodontitis), moet je 2 weken vrij zijn van koorts en antibiotica voordat je doneert.
Een tekort aan vitamine C kan leiden tot bloedend tandvlees. Eén van de symptomen van ontstoken tandvlees. Een ander voorkomend kenmerk van vitamine C tekort is opgezwollen tandvlees.
Hoe vaak moet u uw tanden stoken? Wanneer u de bacteriën op het tandoppervlak wilt verwijderen, is het belangrijk dat u dit eens in de 24 uur verwijdert. Om uw tandvlees gezond te houden is tanden stoken noodzakelijk. U hoeft dus maar één keer per dag uw tanden uitgebreid te stoken.
Gezond tandvlees voor iedereen
Gelukkig is het niet moeilijk om het gezond te houden: door twee keer per dag twee minuten goed je tanden te poetsen, ragers te gebruiken en eventueel iets extra's te doen, houd je je tandvlees gezond en sterk. Voor extra advies kun je het beste naar je tandarts of mondhygiënist gaan.
Symptomen van parodontitis zijn rood, gezwollen of slap tandvlees. Ook kan tandvlees gaan bloeden tijdens het poetsen. Bij een vergevorderde ontsteking kan het tandvlees ook pijnlijk aanvoelen. Parodontitis gaat vaak gepaard met een slechte adem, metaalachtige smaak in de mond en teruggetrokken tandvlees.
Als gevolg van de tandvleesontsteking komen er bacteriën uit de mond in de bloedbaan, waar zij problemen kunnen veroorzaken bij de vaatwand en kunnen leiden tot bloedstolsels, die bijvoorbeeld een hartinfarct of beroerte kunnen veroorzaken.
Kenmerkend zijn het rode, gezwollen en bloedend tandvlees. Ook trekt het tandvlees zich terug en ontstaat er een slechte adem. Door tijdige behandeling kan voorkomen worden dat de loszittende kies verloren gaat. De tandarts of mondhygiëniste verwijdert tandsteen uit verdiepte pockets.
Parodontax helpt bij het stoppen en voorkomen van bloedend tandvlees. Het parodontax assortiment is zo samengesteld dat tandvlees gezond, tanden sterk en de adem fris blijft.
Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen. Dit kan verschillende kleuren hebben, maar is meestal geel of bruin. Tandsteen heeft vervelende problemen als gevolg. Het is daarom belangrijk om dit te laten verwijderen door een mondhygiënist.
verminderd gevoel, verlammingsverschijnselen langs één kant, verlies van spierkracht, scheefstand van de mond, epileptische aanvallen, bewusteloosheid, vergrote pupillen.
Diepe bloedingen ontstaan door een tekort aan stollingsfactoren, waardoor de stolling in het bloed niet in gang wordt gezet en de bloeding dus niet vanzelf stopt. Hierdoor kunnen spontane, soms heel uitgesproken bloedingen in de spieren en gewrichten ontstaan.