Iedereen heeft vroeger bij Duitse les geleerd hoe je iemand correct begroet. We beginnen de dag met Guten Morgen.Guten Tag – mag na 11.00 uur en Guten Abend is vanaf 18.00 uur toegestaan.En wanneer het allemaal wat losser mag, dan volstaat een 'Hallo'.
De Hitlergroet of nazigroet (Duits: Hitlergruß) is een groetgebaar dat gebruikt werd in nazi-Duitsland. De groet wordt uitgevoerd door de rechterarm uit te strekken in de lucht met een gestrekte hand, met de eveneens gestrekte handpalm omlaag.
Tschüss. Is in Duitsland is gemeengoed bij afscheid nemen. Ook na een zakelijke afspraak hoor je deze groet.
Ciao & tschüssi: het viel Eva op dat de woorden ''ciao'' en ''tschüssi'' vaak gebruikt worden om ''doei'' te zeggen tegen iemand. Alles im grünen Bereich: ook deze uitdrukking vond ze erg grappig. De uitdrukking wordt gebruikt om te melden dat iets dik in orde komt.
Het is een iets wat formele begroeting. Ciao of salve (hallo), is meer geschikt voor iemand die je al vaker hebt ontmoet of iemand die jonger is, een stuk informeler dus. Molto piacere (prettig kennis te maken) gebruik je als iemand zich aan je voorstelt.
NL: hallo! DE: Guten Tag!
Bij een formele aanhef als Zeer geachte mevrouw of Weledelgestrenge heer, past Hoogachtend of Met de meeste hoogachting het best. Brieven die beginnen met Geachte heer of Geachte mevrouw, kunnen zowel met Met vriendelijke groet(en) als met Hoogachtend worden afgesloten.
Hartelijk betekent in feite hetzelfde als vriendelijk. Sommigen zullen hartelijk misschien vrolijker en aardiger vinden klinken dan het wat bedaagde of traditionele vriendelijke (denk ook aan 'hartelijk gefeliciteerd'). Het is vooral een smaakkwestie.
Zoals we van onze Oosterburen gewend zijn, zijn zij ook in de bergen wat formeler. 'Gutentag' of 'Hallo' is sowieso altijd goed. Ook hoor je in Duitsland veel 'Ciao' (overgenomen van de Italianen) en evenals in Oostenrijk zeggen de Duitsers ook vaak 'Grüß Gott'.
Verspreiding. De groet komt vooral in het zuiden voor en is gebruikelijk in een strook van Saarland tot Hongarije en het noordwesten van Roemenië, maar eveneens in Polen en Kroatië. In Oostenrijk en Tirol is servus de gebruikelijke begroeting.
Het woord 'mof' kennen we als scheldwoord voor een Duitser en wordt door zowel Nederlanders als Vlamingen gebruikt. Moffen duidde aanvankelijk vooral op de Duitsers uit Westfalen, die onder de Nederlanders bekend stonden als nors, boers en onfatsoenlijk, maar is later een scheldwoord geworden voor elke Duitser.
Als afsluiting schrijf je 'Mit freundlichen Grüßen' (met vriendelijke groet). Na deze formule staat geen komma. Een bijlage is in het Duits een Anlage. In een e-mail noem je het Anhang of ook Attachment.
tschüss. Tschüs, mach's gut! - Tot ziens, hou je goed! DE: tschüs!
Je hebt gezocht op het woord: Mahlzeit. Mahlzeit (v; 2e naamval: -; meervoud: -en) 1maaltijd: Mahlzeit! eet smakelijk!; (prost) Mahlzeit!
Toelichting. Met vriendelijke groet is een zeer gebruikelijke slotgroet, evenals met vriendelijke groeten. Welke slotformule u kiest, hangt geheel af van uw eigen voorkeur. Sommige taalgebruikers vinden met vriendelijke groeten informeler dan met vriendelijke groet, en anderen vinden net het omgekeerde.
Als je die helemaal niet kent, of alleen oppervlakkig, kies dan voor het enkelvoud. Die formule is wat formeel; je bent vriendelijk, maar je bewaart wel enige afstand, wat prettig kan zijn in een zakelijk contact. Maar als je de geadresseerde wat beter kent, zou je ook voor het meervoud kunnen kiezen.
Gebruik in e-mails geen afkortingen als mvg (met vriendelijke groeten), vrgr (vriendelijke groet) of gr (groeten).Die geven gemakkelijk een slordige en respectloze indruk. Als u snel heen en weer aan het mailen bent, kunt u de slotgroet in de vervolgmails weglaten en ter afsluiting alleen uw naam vermelden.
Met vriendelijke groet,
(voor en achternaam). Dit gebruik je wanneer je een officiële brief, briefje of e-mail eindigt. Je gebruikt het wanneer je iemand niet kent of wanneer iemand ver van je af staat.
Ook bij de afsluiting is het belangrijk dat je de juiste tekst gebruikt. Een zakelijke brief kun je afsluiten met 'Vriendelijke groeten'. Een persoonlijke brief kun je afsluiten met 'Groetjes'. De afsluiting begint met een hoofdletter.
In Portugal en alle Portugeessprekende landen zeg je op een respectvolle manier hallo, door ola te zeggen. Oi is de informele manier.
Waarom zijn we 'hallo' dan massaal als begroeting gaan gebruiken? Het woord 'hallo' vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in het Oud-Hoogduitse 'halôn' (te halen), wat men geroepen zou hebben om vanaf de overkant een veerman aan te roepen. De uitroep vond vervolgens haar weg naar het Oud-Engels.