“Ontdooid eten kan opnieuw ingevroren worden, maar enkel en alleen als je het in de koelkast hebt laten ontdooien en als het niet bedorven is.” Dat geldt voor niet alleen voor rauw vlees, gevogelte, vis en zeevruchten, maar ook voor fruit, groenten en brood.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
> Dagelijks leven > Bewaring > Wist je dat je ontdooide producten beter niet opnieuw invriest? Door het invriezen worden de watermolecules in het voedsel omgezet in ijskristallen. Bij gebrek aan water wordt hierdoor de groei van de bacteriën in het voedsel stopgezet.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.
Nadat de snacks ontdooid zijn, zijn ze maximaal twee dagen houdbaar in de koeling op 4 graden Celsius. Zet dozen met ontdooide snacks nooit op elkaar.
Vlees invriezen
Na twee keer invriezen en ontdooien is de kans groot dat ook ziekteverwekkende bacteriën in hoge aantallen aanwezig zijn. De kans dat je ziek wordt van het eten van voedsel dat twee keer ingevroren is geweest, is daarom vele malen groter.
"Groenten, brood, fruit, cake... Alles mag je invriezen en herinvriezen." Ze waarschuwt echter dat het proces de textuur, de kleur en de smaak van je product kan beïnvloeden. "Het zal er misschien niet meer zo appetijtelijk uitzien, en waarschijnlijk niet meer zo lekker smaken als toen het vers was."
Opnieuw invriezen
Tijdens het ontdooien verliest het voedsel vocht en is er dus een hoge kans dat er bacteriën ontstaan, zeker als je het op kamertemperatuur laat ontdooien. Als je het vervolgens opnieuw invriest en ontdooit, laat je een reeds aangetast product opnieuw hetzelfde proces doorlopen.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Leg het te ontdooien product in de koeling en nooit op de verwarming of op de werkbank. Zo geef je schadelijke bacteriën geen kans zich te vermeerderen.
Het is belangrijk dat producten, die worden ingevroren, goed zijn verpakt (met goede folie) om uitdroging tegen te gaan. Het hoeft niet perse vacuüm te zijn, maar vacuümfolie beschermt wel goed. vacuüm is dus prima, maar voegt niet iets toe.
Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.
Eens het vlees ontdooid is, kan je het niet eeuwig in de koelkast bewaren, natuurlijk. Bereid vlees blijft drie tot vier dagen goed in de koelkast. Open verpakkingen runds- en varkensvlees kan je slechts twee dagen bewaren, en rauw gemalen vlees (vb. gehakt, hamburgers,…) kan je maar één dag bewaren in de koelkast.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Op kamertemperatuur is ontdooid eten doorgaans niet veel langer dan 24 uur houdbaar. In de koelkast is dat aanzienlijk langer, zo rond de 2-3 dagen. Herinvriezen van zulk eten is dus geen goed idee omdat daarmee ook meer (schadelijke) bacteriën worden ingevroren.
Zo kunnen bacteriën, zoals salmonella en E. coli, vrijkomen. Wanneer je niet weet dat je vriezer tussentijds ontdooit is geweest en je vervolgens niets vermoedend een stuk bevroren vlees ontdooit, kun je dus vervelende gezondheidsklachten krijgen. Dat is met een muntje in de vriezer verleden tijd.
Vlees en vis ontdooien
Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht vrij. Hoe trager het ontdooiproces, hoe meer vocht het voedsel verliest.
'Snellere bacteriegroei'
Daardoor komt er vocht uit en daarin kan bacteriegroei sneller plaatsvinden. Dat kan gevaarlijk zijn." Als het product niet te warm is geworden en maar heel kort ontdooid is, dan is het technisch niet noodzakelijk om iets weg te gooien in plaats van opnieuw in te vriezen.
Als je schnitzel, of een ander soort vlees, wilt invriezen, dan is het belangrijk om te weten dat dit snel moet gebeuren. Als je vlees te langzaam invriest, dan vormen de vleessappen kristallen die de celwanden van de spiervezels kunnen beschadigen.
"Ontdooid eten kan opnieuw ingevroren worden, maar enkel en alleen als je het in de koelkast hebt laten ontdooien en als het niet bedorven is." Dat geldt niet alleen voor rauw vlees, gevogelte, vis en zeevruchten, maar ook voor fruit, groenten en brood.
Rijst invriezen ...
Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C. Op die manier blijft het wel 3 maanden bruikbaar.
Bewaar het vlees niet té lang in je diepvries.
Vlees dat al gebraden of gebakken is blijft zo'n 2 tot 3 maanden goed. Stoofpotjes blijven zeker 3 maanden goed.
Vriesbrand ontstaat wanneer ingevroren eten wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: de producten drogen uit en er ontstaat een droge, grijze plek en/of ijskristallen. Temperatuurschommeling (meestal bij transport) kunnen ook nog wel eens tot vriesbrand leiden.