In deze kooien werden tijdens gladiatorenspelen leeuwen, tijgers, olifanten, honden, wolven of andere wilde dieren gestopt. Eenmaal met kooi in de arena gehesen, ging het luik open en moest de leeuw het bijvoorbeeld tegen een neushoorn opnemen. Het was een gevecht op leven en dood.
Omdat het Romeinse Rijk in de laatste paar eeuwen voor Christus werd uitgebreid tot in Afrika en Azië, konden de Romeinen dieren zoals leeuwen, tijgers, nijlpaarden, giraffen, bavianen en chimpansees importeren.
Een gladiator was bij de oude Romeinen iemand die een gevecht leverde als volksvermaak. Het woord gladiator is afgeleid van gladius, Latijn voor zwaard, en betekent 'zwaardvechter', hoewel gladiatoren ook wel andere wapens gebruikten.
Vrouwelijke gladiatoren waren zeldzaam, maar komen wel voor in de Romeinse literatuur. Gaius Suetonius Tranquillus schrijft in zijn biografie van diverse keizers – De vita Caesarum – dat keizer Titus Flavius Domitianus het geweldig vond om te zien hoe vrouwen en dwergen in de arena tegen elkaar vochten.
Het Colosseum was geheel bedoeld voor de spelen die werden georganiseerd en gefinancierd door de heersende keizer. Bij de opening organiseerde Titus spelen die 100 dagen duurden. Volgens de overlevering waren er naast vele gladiatorengevechten de meest verbazingwekkende schouwspelen te zien.
De gladiatoren waren mannen met een buikje die er vaak uit vrije wil stonden. Slaven vechten op leven en dood, terwijl het publiek in extase is. Zo worden gladiatorengevechten op het witte doek neergezet, maar in de echte arena golden er strenge spelregels.
Spartacus is ongetwijfeld de bekendste gladiator uit de Romeinse geschiedenis. Hij was afkomstig uit Thracië (het huidige Balkangebied), gevangengenomen en tot slaaf gemaakt door de Romeinen. Hij werd tot gladiator opgeleid in de gladiatorenschool van Lentulus Batiatus in Capua.
#11 Gladiator – R.
Het gevaarte is 62 meter hoog en aan beide uiteinden hangt een gondel. In iedere gondel kunnen tien mensen plaatsnemen, vijf aan elke kant. De gondel draait zelf én de arm draait rond.
Er waren allerlei varianten. Zo werden er soms wilde tijgers in het spel gebracht of werden historische veldslagen nagebootst. De gladiatorengevechten dienden niet alleen ter vermaak, maar ook voor het verspreiden van de krijgersethiek en voor het verbeteren van de verstandhouding tussen het keizerlijk hof en het volk.
Een gladiator was bij de oude Romeinen iemand die een gevecht leverde als volksvermaak. Het woord gladiator is afgeleid van gladius, Latijn voor zwaard, en betekent 'zwaardvechter', hoewel gladiatoren ook wel andere wapens gebruikten.
Op jacht. In het Colosseum bevonden zich onder de arena in de catacomben vele kooien die met een speciaal takelmechanisme naar boven konden worden gehesen. In deze kooien werden tijdens gladiatorenspelen leeuwen, tijgers, olifanten, honden, wolven of andere wilde dieren gestopt.
Gladiatorenspelen en wagenrennen waren erg populair bij het Romeinse volk. Voor de Romeinse keizer diende dit volksvermaak een politiek doel. Het was – naast de graanuitdelingen – een belangrijk middel om het volk tevreden te houden.
Er waren meer dan twintig soorten gladiatoren, maar de zeven die in dit artikel worden beschreven waren het meest populair.
Een van de zeldzaamste reigers van ons land is de koereiger ( Bubulcus ibis ). Zijn naam is goed gekozen: deze soort vergezelt namelijk vaak koeien of ander vee in de wei. Dat levert leuke foto's op.
Ook de Griekse mythologie kent een sfinx. Deze heeft, in tegenstelling tot de sfinx van de Egyptenaren, een vrouwelijk hoofd. Ook heeft de Griekse sfinx vleugels. De Sfinx wordt gezien als één van de meest intelligente mythische dieren, dat bekend staat om zijn voorliefde voor raadsels.
De arme bewoners in een Romeinse stad woonden in de insulae die aan vier zijden omgeven werden door smalle straatjes en steegjes. De insulae zijn te vergelijken met flatgebouwen, ze hadden drie, vier of vijf etages en waren ten tijde van Augustus zo'n twintig meter hoog.
Gladiatoren waren dik
In films hebben gladiatoren vaak een gespierd en getraind lichaam, maar in werkelijkheid waren de meeste vechters moddervet. Ze aten waarschijnlijk met opzet te veel, omdat een flinke vetlaag zenuwen en slagaderen beschermde tegen diepe snijwonden.
De maaltijden van de gladiatoren bestonden – net als die van de 'gewone' bevolking – voornamelijk uit graan en gerechten zonder vlees. Dat gladiatoren in historische bronnen vaak 'gerst-eters' worden genoemd zou niet te verklaren zijn doordat zij in vergelijking tot de 'gewone' bevolking bijzonder veel granen aten.
Oorspronkelijk heette het Colosseum “Amphitheatrum Flavium” (Latijn voor het Flavische Amfitheater) naar de Flavische keizer Vespasianus en zijn zonen Titus en Domitianus.
Een Amfitheater is een Romeinse arena. In een Amfitheater werden gladiatorengevechten gehouden, maar ook dierengevechten.
Het gewicht van de kermisattracties ligt tussen de 28.000 kg en 78.000 kg. Prijzen van attracties beginnen bij 350.000,00 Euro en lopen op tot boven de 4.000.000,00 Euro.
De Tilburgse Kermis heeft er in 2022 een kermisterrein bij! De tweede editie van LunaLunaLuna vind je van 27 juli tot en met 31 juli in het Wilhelminapark. De organisatie omschrijft het als een theatrale oase midden in het kermisgeweld.
Volgens de inscriptie op zijn graf voerde Flamma 34 gevechten, waarvan hij er 21 won. Dat is het grootste aantal overwinningen in de Romeinse geschiedenis. Ook vertelt de inscriptie dat negen gevechten van de gladiator onbeslist eindigden en dat hij vier keer verloor.
Het woord arena is Latijn voor zand of zandvloer. In de historische arena's in de tijd van het Romeinse Rijk was zand ook wat er in een arena werd gebruikt. Ook in het Spaans is dit het woord voor zand. In een Romeinse arena werden gladiatorengevechten gehouden, gevechten met dieren en executies van gevangenen.
De Romeinse slaaf Spartacus leidde in de eerste eeuw voor Christus een grote slavenopstand die duurde van 73 tot 71 voor Christus. Over zijn jonge jaren is vrij weinig bekend. Er wordt gezegd dat hij werd geboren in Thracië, een gebied in de huidige Balkan.