De meeste hondenbezitters hadden al een sterk vermoeden, maar een nieuwe wetenschappelijke studie toont aan dat honden mensentaal verstaan. Wat baasjes tegen hun hond zeggen en de manier waarop kunnen honden verstaan volgens de resultaten van het onderzoek.
Wat blijkt nu? Hij kan misschien niet terug praten. Maar volgens wetenschappers van de Amerikaanse Emory University snapt hij wél wat je zegt. De onderzoekers concluderen dat honden het gesproken woord op dezelfde manier verwerken als wij mensen.
Veel hondeneigenaars wisten het al langer, maar een nieuwe baanbrekende studie bewijst het: honden begrijpen wat je zegt en hoe je het zegt.
Dat honden het verschil weten tussen woorden als 'zit', 'loop' en 'blijf' wisten we al. Maar onze huisdieren herkennen ook accenten, het blaffen van verschillende honden en kunnen zelfs klinkers onderscheiden. Uit onderzoek van de Universiteit van Sussex blijkt dat honden veel intelligenter zijn dan we dachten.
Als we aan 'communicatie' denken, verwijzen we vaak naar verbale communicatie, door blaffen, grommen, geluidjes, huilen, kreunen, mopperen … Maar een hond communiceert ook door middel van lichaamstaal en reukcommunicatie met mensen.
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Honden kunnen hun baas herkennen aan de hand van het gezicht van hun baas. Dat concluderen wetenschappers uit Padua in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour. Hun bevindingen zijn opmerkelijk, want wilde honden herkennen elkaar normaal gesproken voornamelijk aan elkaars lichaamsgeur en lichaamstaal.
Honden 'praten' veel met hun lichaam. Gezichtsuitdrukking, oorstand, lichaamshouding en staartpositie zeggen heel veel over hoe je hond zich voelt. Leer de lichaamstaal van jouw hond goed te lezen. Vaak missen we de soms heel subtiele signalen dat een dier niet zo lekker in zijn vel zit.
Het hondenbrein lijkt op dat van mensen, maar is wel kleiner. Hoewel honden niet het vermogen hebben om menselijke woorden te denken of te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Oftewel: het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
4. Je hond is helemaal chill. Een gelukkige hond is een relaxte hond. Losse schouders, een kwispelende staart, ontspannen oren, een lichtjes geopende muil, pretlichtjes in zijn ogen en een zelfverzekerde uitstraling zijn allemaal overduidelijke tekenen dat je hond gelukkig is.
Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Wederzijds staren
Staren heeft bij dieren meestal als betekenis om gezag en dominantie te tonen. Bij een hond heeft het staren een vriendelijke bedoeling. Wanneer een hond en mens naar elkaar staren geeft het een gelukkig gevoel voor beide. Honden stammen af van wolven, maar deze dieren zien staren als bedreiging.
Hij communiceert iets, moet bijvoorbeeld zijn behoeftes doen. Aandacht opeisen. Je kunt het zien als uitdagen – omdat hij wil spelen of om andere redenen. Het is claimgedrag – hond wil gaan waar jij ook gaat.
Aanraken. Wanneer je hond lichaamscontact zoekt door bijvoorbeeld zijn pootje om je arm, zijn hoofd op je schoot of door gewoon lekker helemaal tegen je aan te leunen, wil hij duidelijk maken dat hij je een erg leuk persoon vindt. En slaapt hij ook nog eens dicht bij je? Dan is hij helemaal gek op je!
Kort blaffen op een normale toon: hallo zeggen tegen andere honden of personen. Onafgebroken blaffen op een lage toon: een teken dat je hond bang is en zich bedreigd voelt. Lang blaffen met af en toe janken: je hond voelt zich eenzaam.
Hier zijn enkele tips om je te helpen je hond te begrijpen en hem of haar te helpen: Geef aandacht: Als je hond zijn poot op je legt, betekent dit waarschijnlijk dat hij aandacht wil. Geef hem dus de aandacht die hij nodig heeft, speel met hem, knuffel hem of geef hem wat lekkers.
Sociaal gedrag
In een roedel van wilde honden is het gebruikelijk om op de rug te slapen als een teken van onderdanigheid. Wanneer je hond dit gedrag vertoont in jouw aanwezigheid, kan het zijn manier zijn om respect te tonen en zijn ondergeschiktheid aan te geven.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan.Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Ja, honden kunnen zeker hun baasje missen. Honden hebben een sterke emotionele band met hun baasjes en kunnen zich verdrietig voelen als ze gescheiden worden van hun eigenaar. Honden zijn sociale dieren en hebben behoefte aan sociaal contact, vooral met hun vertrouwde verzorger.
Een studie die werd uitgevoerd in het Goldsmith College van de Universiteit van Londen heeft aangetoond dat honden gevoelig reageren op menselijke emotionele signalen. Vooral in situaties van doodsangst of extreme stress. Dit geldt overigens voor alle mensen, niet alleen voor het baasje.
Honden kunnen alleen geel en blauw tot ultraviolet licht oppikken. Hierdoor kunnen ze geen onderscheid maken tussen de meeste kleuren. Dankzij de ogen aan de zijkant van hun kop, hebben honden een gezichtsveld van 240 graden vergeleken met het menselijke veld van 200 graden. Ook kunnen honden 's nachts heel goed zien.
Zicht van een hond
Wij mensen hebben drie kegeltjes waardoor wij de kleuren rood, groen en blauw kunnen waarnemen en kunnen wij alles in alle kleuren zien. Het zicht van een hond is dit anders. De ogen van de hond hebben namelijk maar twee kegeltjes, waardoor zij alleen blauw, violet en geel kunnen zien.
De meeste honden hebben een gezichtsveld van ongeveer 250 graden breed. De mens daarentegen moet het doen met 190 graden zicht maar heeft wel een groter deel van dat veld waarin we dingen waarnemen met 2 ogen tegelijk, van zo'n 120 graden.