We vieren dus niet de geboorte van Sint-Nicolaas, maar zijn sterfdag. De traditie om pakjesavond te vieren op de vooravond van zijn sterfdag, is ontstaan doordat kinderen vroeger hun schoen zetten op 5 december, waarna de Sint hem vulde met cadeautjes.
Volgens de overlevering is 6 december de overlijdensdatum van bisschop Nicolaas van Myra, zijn geboortedag is onbekend. Sinterklaas wordt voorgesteld als een statige oude man met een lange witte baard en lange haren, rode mijter en mantel.
Na zijn dood op 6 december in het jaar 342 verklaarde de katholieke kerk hem heilig. Hoewel Sint Nicolaas na zijn dood op veel plekken in Europa wordt vereerd, ontstaat het Sinterklaasfeest zoals wij dat nu kennen pas veel later.
Op 5 december is het in Nederland sinterklaasavond. Zo'n 65% van de bevolking viert dan de 'verjaardag' van Sinterklaas en men geeft elkaar uit naam van de goedheiligman cadeautjes.
In Nederland wordt het sinterklaasfeest op 5 december gevierd. In België vieren ze de traditie een dag later, op 6 december.
Sinterklaas wordt op 5 december gevierd omdat 6 december zijn sterfdag is.
Op 6 december herdenken we elk jaar de sterfdag van Nicolaas van Myra, ook wel Sint (heilige) Nicolaas of Sinterklaas genoemd. Nicolaas van Myra was de vroegere bisschop van Myra en was tijdens zijn leven heel geliefd. Daarom werden zijn botten na zijn overlijden in een kerk bewaard.
Bevrijdingsdag is net als 'Goede Vrijdag' wel een nationale feestdag, maar hierbij geldt ook dat niet iedereen vrij is. Het is gebruikelijk dat om de 5 jaar een vrije dag wordt gegeven, maar dat is niet verplicht.
De meeste kinderen krijgen tussen hun zesde en negende te horen dat Sinterklaas niet bestaat. Vroeger waren kinderen iets ouder, nu neigt het steeds meer naar rond de zes jaar.
De historische figuur die model zou hebben gestaan voor de Nederlandse Sinterklaas werd volgens de overlevering ongeveer 270 na Christus geboren in de havenplaats Patara in de Griekse provincie Lycië in Klein-Azië (het huidige Turkije). Zijn Griekse naam Nikolaos betekent zoveel als 'overwinnaar van het volk'.
Nicolaas van Myra, bisschop van het plaatsje Myra in het zuidwesten van het huidige Turkije, stierf op 6 december 342. Vanaf de dertiende eeuw wordt zijn naamdag gevierd. Pas later worden daar in het bijzonder kinderen bij betrokken.
Tegenwoordig kennen we vooral Sinterklaas en de Kerstman. Dat zijn een soort broers, of in ieder geval naaste familieleden. De Kerstman is de Amerikaanse versie van Sinterklaas, wat duidelijk blijkt uit zijn naam: Santa Claus is een verbastering van het Nederlandse Sint Nicolaas of Sinterklaas.
Van heiligen wordt niet de verjaardag gevierd, maar de sterfdag. Zo staat Sint Nicolaas op 6 december op de heiligenkalender van de rooms-katholieke kerk. Bij heiligen telt de sterfdag, want dat is de geboortedag in de hemel.
Het verhaal dat de heilige met zijn stoomboot uit Spanje komt, verschijnt voor het eerst in 1850 in het boek van Jan Schenkman. De stoomboot was een modern vervoermiddel in die tijd, maar waarom Schenkman koos voor Spanje als herkomstland, is historici een raadsel.
Chocolademunten: voer uit een legende
Volgens een oude legende wierp bisschop Nicolaas van Myra ooit gouden munten naar drie jonge meisjes. Waarom? Hij wilde ervoor zorgen dat ze hun bruidsschat konden betalen en zo uit de prostitutie zouden blijven. Nu strooit de Sint niet met echte, maar met chocolademunten.
Het geloven in Sinterklaas verschilt per kind. Het ene kind heeft al twijfels over het bestaan van Sinterklaas en Piet als hij of zij vier jaar is, terwijl het andere kind er op zijn of haar negende nog in gelooft. Het scheelt ook of er grotere broers of zussen zijn die niet meer geloven.
Jonge kinderen weten vaak eerder dat Sinterklaas en zijn Pieten niet bestaan door oudere broers en zussen.
Het sinterklaasfeest wordt in vrijwel geheel België en Nederland gevierd. In de Nedersaksische dialecten van Noordoost-Nederland wordt Sinterklaas Sunterklaos, Sunderklaos of Sunneklaos genoemd, zoals in het aangrenzende Noord-Duitsland. In het Limburgs heet hij Sinterklaos.
Nee. In de meeste cao's is afgesproken dat je op officiële feestdagen een toeslag krijgt. Maar helaas is oudjaarsdag geen officiële feestdag en dus krijg je meestal niet meer betaald. Mogelijk heb je op oudjaarsavond recht op een onregelmatigheidstoeslag.
In 2024 vallen de wettelijke feestdagen in Nederland op de volgende data: Nieuwjaarsdag: 1 januari (maandag) Goede Vrijdag: 29 maart (vrijdag) Pasen: 31 maart en 1 april (zondag en maandag)
Bevrijdingsdag: vrijdag 5 mei. Hemelvaartsdag: donderdag 18 mei. Eerste en tweede pinksterdag: zondag 28 en maandag 29 mei. Eerste en tweede kerstdag: maandag 25 en dinsdag 26 december.
Archeologen in Turkije hebben naar eigen zeggen de exacte locatie van de begraafplaats van Sint-Nicolaas, beter bekend als Sinterklaas, gevonden. Het graf ligt onder een kerk in de Turkse stad Demre, het vroegere Myra.
Nicolaas van Myra zou gestorven zijn op 6 december en begraven in zijn bisschopsstad Myra, nabij het huidige Demre, in het zuidwesten van Turkije.
Wanneer is Sinterklaas geboren? Sinterklaas werd in het jaar 280 geboren, als zoontje van rijke ouders. Zijn geboorteland is niet Spanje, zoals iedereen denkt. Sint kwam ter wereld in Patara, in wat nu Turkije is.