Hierbij is het erg belangrijk dat je goed oplet, naar je lichaam luistert en geduldig blijft. Vaak kan een piercing-gaatje nog dicht groeien als je deze niet verder oprekt dan 8 mm, maar dit hangt er echt vanaf of het stretch-proces goed is verlopen en dat het gaatje dus niet geforceerd is.
Dit omdat in een te snel gestretchte oorlel littekenweefsel gaat groeien, dit littekenweefsel maakt niet alleen dat een plug of tunnel oncomfortabel aan kan voelen, verder stretchen bemoeilijkt of zelfs onmogelijk maakt, maar kan ook het laten dichtgroeien van een gestretchte oorlel belemmeren.
In feite maak je wanneer je stretcht hele kleine scheurtjes in je weefsel. Je lichaam heeft even tijd nodig om deze scheurtjes te herstellen. Wacht daarom minstens een maand tussen elke stretch, ook al lijkt je oorlel al volledig genezen.
Stretch je oren langzaam per keer 1 mm. Wanneer je gewone oorbellen draagt en wil beginnen met het oprekken dan heb je nu gaatjes van ca 0,8 mm. De meeste kunnen hier met gemak en zonder pijn een stretcher van 1,2 en 1,6 of zelfs meer doorheen krijgen.
Oorkaas. Stinkende oorlellen komen eigenlijk alleen voor wanneer u gaatjes in uw oren heeft. De geur wordt namelijk veroorzaakt door dode huidcellen, zweet en achtergebleven haar- en make-upproducten die zich in de gaatjes en rondom uw oorbellen ophopen.
Bacteriën produceren de stank
Vaak zijn tanden en tandvlees de boosdoener. 'Bij gaatjes of ontstekingen komen veel bacteriën kijken. ' Die produceren de gassen die je kunt ruiken.
Bij stress en angst scheiden speciale zweetkliertjes stresszweet af. De kliertjes in het oor bestaan bij sommige mensen uit hetzelfde type, waardoor bij stress, pijn en angst ook meer oorsmeer wordt geproduceerd. Mogelijk kan het daardoor ook gaan stinken.
De beste manier om te beginnen met stretchen is door kleine stappen te nemen naar grotere maten zodat je zeker weet dat je niet te snel gaat. Je begint dan met 1,2 mm en rekt dit gaatje geleidelijk op naar 1,6 mm, 2,5 mm, 3 mm etc. Het dragen van zwaardere piercings en hangers helpen het stretch-proces te versnellen.
Wat kost een oorlelcorrectie? Een oorlelcorrectie voor één oor kost €450,- en voor beide oren €595,-. Dit is inclusief BTW, inclusief de nazorg, hechtingen verwijderen en een nacontrole na drie maanden. De zorgverzekeraar ziet dit als een cosmetische operatie waardoor er geen vergoeding mogelijk is.
Bij uitstekende of uitgerekte oorlellen wordt door middel van een kleine insnijding een stukje huid verwijderd. Eventuele hechtingen en littekens komen aan de onderkant van uw oorlel en vallen daardoor niet op. Bij uitgescheurde oorlellen is de behandeling vooral gericht op het hechten van de oorlel.
Maar het is wel belangrijk te weten wanneer je het beste kunt stretchen en hoe je dat het beste kunt doen. Het stretchen van koude, ongetrainde spieren bijvoorbeeld kan leiden tot een verrekte of gescheurde spier. Stretch daarom alleen wanneer je spieren warm zijn.
De redenen dat je hardlopers vaak ziet rekken komen neer op het verbeteren van de sportprestatie. Je hoort vaak dat je minder kans op spierpijn, kramp en blessures hebt. Je wordt er flexibel van en het helpt je herstel te versnellen.
Ga op je rug liggen en buig je knieën naar je borst en pak je benen. Hou dit 30 seconden vast. Ga op je knieën zitten, zak door je heupen naar achteren tot je billen op je hakken rusten. Breng je borst naar de grond en strek je armen vooruit.
Maar oorsmeer heeft een belangrijke functie, juist bij het schoonhouden van het oor. Daarnaast beschermt het het oor tegen vocht én uitdroging en heeft het een functie in de strijd tegen bacteriën. In het wilde weg peuteren is dus zeker geen goed idee!
Stof, bacteriën en virussen van buiten het oor worden in het oorsmeer opgenomen. Oorsmeer heeft bij het droge type doorgaans een grijze kleur; bij het vochtige type is de kleur lichtbruin, honingachtig. Hoe ouder het oorsmeer, hoe donkerder bruin het wordt.
Bij een breuk ter hoogte van de middelste hersengroeve (rotsbeenderen) kan het gehoororgaan beschadigd raken, met gehoorverlies en duizeligheid tot gevolg. Ook de gehoorgang kan beschadigd raken, waardoor er hersenvocht uit het oor kan lekken.
Een slechte adem komt meestal door bacteriën in uw mond. Die bacteriën maken van etensresten gassen, zoals zwavel. Deze gassen ruiken vies en zorgen voor een slechte adem.
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
Wanneer je flossdraad vies ruikt na het schoonmaken, dan is dat een teken om vaker te flossen tussen je tanden en kiezen. De vieze geur wordt veroorzaakt door afvalproducten van bacteriën en of een ontsteking. In het begin kan flossen gevoelig zijn en kan het tandvlees gaan bloeden.
Hoe vaak moet je stretchen? "Het is aangeraden elke dag tien minuten te stretchen, let wel: je moet je spieren even opwarmen voor je eraan begint, kwestie van blessures te voorkomen. Een minuutje touwtjespringen of een andere cardio oefening is al goed."
Ga op handen en knieën zitten en houd je rug recht. Trek één van je benen in een hoek van 90 graden langzaam omhoog totdat je bovenbeen één lijn vormt met je lichaam en je onderbeen haaks staat ten opzichte van je bovenbeen. Span je bilspieren op en hou het 10 seconden vol. Wissel je beide benen af.
3) vaak stretchen is beter dan langdurig stretchen: 2 stretchsessies 2 keer per week, buiten je sportsessies, zijn beter dan 40 minuten stretchen tijdens een sportsessie als je leniger wil worden op de lange termijn.
Bonus tip tegen hangende oorlellen
Wat je natuurlijk ook kunt doen, is jouw lellen lekker laten voor wat ze zijn. Je kunt ze af en toe verwennen met een fijn likje dagcreme. En er zo nu en dan een mooi, nieuw sieraadje instoppen, dat kan natuurlijk nooit kwaad.