Hoewel de spin niet kan zwemmen, kan ze tot 30 uur onder water leven. Dat verklaart ook waarom spinnen vaak in een toilet of bad zitten.
De waterspin bouwt een web om zich heen, vult het met zuurstof en kan zo maar liefst een hele dag onder water blijven, zo blijkt. De spin leeft in kleine wateren in Europa en het noorden van Azië.
Herken de waterspin
Zoals de waterspin zijn er geen twee. Het is de enige spin ter wereld die zowat haar ganse leven onder water doorbrengt. Er bestaan ook zeespinnen, maar die behoren niet tot de klasse van de spinachtigen en het zijn dus geen 'echte' spinnen.
Veel spinnen uit verschillende families kunnen over het water lopen, zoals de wolfspin. Een aantal spinnen is zelfs goed aangepast op het leven bij het water, zoals de oeverspinnen (geslacht Dolomedes).
Behalve kastanjes is pepermuntolie ook een effectief middel om spinnen weg te jagen. Spinnen haten namelijk geuren als pepermunt en eucalyptus. Meng het met water en spuit het in kieren en gaten waar spinnen je huis binnenkomen. De spinnen worden afgeschrikt en blijven voortaan eerder weg.
Als er in je huis veel insecten leven - bijvoorbeeld kevers - of erger ongedierte, zoals kakkerlakken, wespen, mieren of muggen, dan kun je erop rekenen dat de spinnen daar op afkomen. Dus: hoe meer insecten in je huis of in je tuin, hoe meer spinnen.
Je kan op je beide oren (en met je mond open) slapen, want de kans dat je effectief 's nachts spinnen doorslikt, is heel onwaarschijnlijk. De spinnen die in onze huizen leven, blijven bij hun web of gaan jagen op plekken waar mensen niet komen. In een bed heeft een spin dus niets te zoeken.
Spinnen komen niet uit je afvoer
Spinnen die uit de afvoer van je bad komen gekropen, het is een echt fabeltje. Een spin in je badkuip is daar per toeval verzeild.
Waterspin. De waterspin wordt ook wel de duikerspin genoemd. Net als duikers neemt deze spin haar eigen zuurstofvoorraad mee onder water. Af en toe gaat ze even naar het wateroppervlak – als ze weer naar beneden duikt, blijft er lucht tussen de haren van haar achterlijf zitten.
Als de spin geen weg naar buiten vindt, kan hij makkelijk weken of maanden overleven in de met stof gevulde zak. Goed doorvoede spinnen kunnen hun stofwisseling vertragen en zich op die manier ruim 200 dagen redden zonder eten.
Hoewel de spin niet kan zwemmen, kan ze tot 30 uur onder water leven. Dat verklaart ook waarom spinnen vaak in een toilet of bad zitten. Daarnaast geven ze de voorkeur aan licht gekleurde objecten, omdat insecten hierdoor worden aangetrokken.
De Waterspin komt in Europa en Azië voor in stilstaand zoet water. Het is de enige spinnensoort die vrijwel altijd onder water leeft. Ze behoort tot de familie Cybaeidae (geen Nederlandse naam).
De gemiddelde leeftijd van spinnen ligt tussen de 1 en 5 jaar, behalve bij tarantula's.Die kunnen wel 20 jaar worden. In iedere woning leven ongeveer 1.000 spinnen. Spinnen hebben geen oren, ze horen met de haren op hun poten.
Gillen als je onverwacht oog in oog staat met een spin kan dus wel degelijk effect hebben.
Ze lijkt dan geen angst te hebben voor de mens en er zelfs op te springen en over te lopen. Web: Springspinnen maken geen web, maar gebruiken hun grote en goed ontwikkelde ogen om hun prooi van ver te spotten, dichterbij te sluipen en uiteindelijk te bespringen.
Er is een groot temperatuursverschil tussen kamertemperatuur (ca 20°C) en de mensenhuid (ca 36 °C). Via aanraking proeft ze ons en via de zintuighaartjes op haar poten neemt ze de trillingen en luchtverplaatsingen waar die mensen veroorzaken.
Spinnen hebben veel dezelfde organen als mensen, maar ze zitten op een andere plek. Het hart van spinnen is langwerpig en zit vlak onder hun rug. Hun maag ligt tegen hun hersenen aan.
De meest giftige spin ter wereld komt eigenlijk alleen in Midden-Amerika voor, dus zonder de bananen kan hij nooit in Nederland komen. De Phoneutria bijt alleen met gif als hij zich bedreigd voelt.
Wat eten spinnen? Het zijn roofdieren, dus ze eten voornamelijk insecten. Gelukkig zijn dat meestal insecten die ons overlast kunnen bezorgen, zoals mieren, muggen, vliegen, wespen en kakkerlakken. Ook larven van insecten kunnen ten prooi vallen aan spinnen.
Spinnen zijn altijd met z'n tweeën
Spinnen zijn van nature juist heel erg op zichzelf. Dit vertelt spinnenexpert Aart Noordam in een interview met RTLNieuws. Wanneer jij er dus meerdere op dezelfde plek aantreft dan is dat of puur toeval, of er is op dat moment op die plek heel veel eten te vinden voor deze beestjes.
Er zijn geen gevallen bekend van mensen die spinnen hebben geconsumeerd tijdens de slaap en er zijn geen aanwijzingen dat dit iets is wat mensen doen. In plaats daarvan is het waarschijnlijk dat deze mythe is ontstaan door het feit dat spinnen soms in huizen terechtkomen en mensen ze vinden wanneer ze wakker worden.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dat is een fabel en dus niet waar. Spinnenexpert Aart Noordam legt aan RTL Nieuws uit dat spinnen solitaire dieren zijn die onafhankelijk van elkaar leven.
Ook onze hartslag, de trillingen in onze ademhaling, het snurken en eventuele praten wat we doen in onze slaap houden spinnen niet van.
Neem bijvoorbeeld het idee dat spinnen in je keel of oor kruipen. Dit doen ze niet, dat is niet waar. De hoeveelheid 'gevaarlijke spinnen' is sowieso verwaarloosbaar in Nederland. Dit heeft te maken met het klimaat, maar in de toekomst zullen we ook deze spinnen wel vaker kunnen zien.
Goed nieuws voor de arachnofoben de spinneninvasie duurt meest al niet langer dan van de eerste week van september tot begin oktober. Omdat de spinnen in de herfst volwassen zijn vallen ze vaker op. Door de hoeveelheid regen in het herfst seizoen ontstaat er meer dauw waardoor je de spinnen webben beter kunt zien.