Antarctica is verreweg het koudste continent op aarde. Met uitzondering van een smalle kuststrook vriest het er eigenlijk altijd. Antarctica is niet alleen erg koud, maar ligt ook nog eens extreem geïsoleerd van andere continenten doordat het wordt omringd door de ijskoude en diepe Antarctische Oceaan.
Het is verboden om (anders dan voor onderzoek) dieren en planten naar Antarctica te brengen, om dieren te doden of te storen, om afval achter te laten of om historische plaatsen te beschadigen. Maar in beginsel is Antarctica toegankelijk voor veel activiteiten, waaronder toerisme.
Antarctica is veel kouder dan het noordpoolgebied, met temperaturen die bovenop de kilometers hoge ijskap in de donkere winter tot wel -90°C kunnen dalen.
Het Antarctische Continent is niet in het bezit van een land en wordt dus ook niet als zodanig beheerd. Er is echter wel een internationaal verdrag, het 'Antarctic Treaty', dat in regelgeving voorziet. Hierdoor hebben landen die dit verdrag hebben ondertekend de mogelijkheid om onderzoek te doen in Antarctica.
Op Antarctica hebben nooit permanent mensen gewoond, maar er wonen tegenwoordig wel wetenschappers. In de Antarctische zomer zijn dat er 5.000 en daarvan blijven er ongeveer 1.000 overwinteren. Antarctica is van niemand en er is dus niet één land dat er de wetten bepaalt.
Antarctica herbergt een enorme hoeveelheid water onder het oppervlak. Onderzoekers vermoedden al enige tijd dat onder het ijs grondwater zou kunnen zitten, maar tot nu toe was daar geen onomstotelijk bewijs voor. Binnen in de ijskap van Antarctica bewegen stromen van relatief snel bewegend ijs richting de oceaan.
Antarctica is een heel bijzonder en kwetsbaar gebied. We noemen het ook wel de Zuidpool. Het is belangrijk dat we met zorg met dit gebied omgaan. Iedereen die vanuit Nederland activiteiten wil ondernemen in het Antarctisch gebied, heeft daarom een vergunning nodig.
Het continent Antarctica is 14 miljoen km² groot en is daarmee het vijfde grootste continent van de wereld. Antarctica heeft geen hoofdstad en ook geen permanente inwoners; er zijn wel diverse wetenschappelijke stations gevestigd.
De bevolking van Antarctica wordt geschat op ten minste 1000 mensen. Het aantal verschilt per seizoen. Antarctica heeft geen permanente bewoners, maar een aantal regeringen houdt permanente onderzoeksstations open. Telecommunicatie met andere landen vindt plaats via radio of internet.
Taal. Er worden verschillende talen gesproken op Antarctica, ook Nederlands (op de Prinses Elisabethbasis). Tussen de verschillende onderzoeksstations onderling wordt vooral Engels als brugtaal gebruikt en dit is dan ook de de facto taal van Antarctica. Ook het Spaans en Frans worden veel gesproken.
Het absolute nulpunt of nul Kelvin, is min 273 graden Celsius, de temperatuur waarop atomen in theorie volledig zouden moeten stoppen met bewegen. Met een temperatuur van 100 nanoKelvin zijn de BEC's in het ISS kouder dan de gemiddelde temperatuur in de ruimte, waar het zo'n 3 Kelvin is of -270 graden.
De hoogste temperatuur ooit gemeten in het Noordpoolgebied is door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) dinsdag officieel vastgesteld op 38 graden Celsius. Het VN-orgaan noemt de buitengewoon hoge temperatuur „meer passend bij de Middellandse Zee dan bij de Noordpool”.
Antarctica is het gebied rond de Zuidpool, het koudste gebied op aarde. Het eiland Vostok (3420 meter) heeft een jaargemiddelde temperatuur van -55 graden en is daarmee de koudste plek op aarde. Aan de kust liggen de temperaturen in de zuidelijke winter tussen -15 en -30 graden en 's zomers tussen -5 en +5 graden.
Antarctica is de koudste plek op aarde. Het is er gemiddeld -50°C. Er leven geen mensen op Antarctica. Er verblijven alleen wetenschappers in speciale onderzoekstations.
Daarnaast is het mogelijk om naar Antarctica te vliegen voor degenen die het niet fijn vinden om lang op zee te zijn. In ongeveer 2 uur tijd vlieg je van Punta Arenas in Chili naar de Zuid-Shetland eilanden. Vanaf daar vaar je verder naar het zuiden, echter is een expeditiecruise normaal gesproken gebruikelijker.
Door het extreme klimaat is het een moeilijk gebied om te overleven. Behalve wetenschappers die tijdelijk op de zuidpool verblijven om onderzoek te doen, kom je er geen mensen tegen. Toch zijn er wel een aantal planten- en diersoorten die zich aan de koude omgeving hebben aangepast.
Wie is de leider van Antarctica? Antarctica wordt geleid door 44 landen, waaronder België, die het Verdrag van Antarctica ondertekend hebben.
Antarctica is groot, met een oppervlakte van 14 miljoen km², circa 370 keer zo groot als Nederland en groter dan Europa.
Toch zullen ze elkaar nooit tegenkomen. De ijsbeer komt alleen in het noordpoolgebied voor, terwijl pinguïns voornamelijk op het zuidelijk halfrond leven. Hoewel pinguïns vooral bekend zijn van Antarctica, zijn zij in tegenstelling tot ijsberen niet persé aan ijs of koude gebieden gebonden.
De ijskap van Antarctica is gemiddeld genomen zo'n 2.200 meter dik en op het dikste punt maar liefst 4.776 meter. Slechts twee procent van de totale oppervlakte van Antarctica is vrij van ijs.
Antarctica is voor 99,6 procent bedekt met ijs. Er ligt 30 miljoen kubieke kilometer ijs, ofwel 90 procent van alle ijs op onze planeet. Nog meer superlatieven: op Antarctica vind je 70 procent van alle zoet water (ingevroren weliswaar) van de wereld.
Rond Antarctica ligt een oceaan die in de wintermaanden dichtvriest. Het kan dan 70 graden onder nul zijn! Zelfs 's zomers komt de temperatuur amper boven het vriespunt.
De kosten van een Antarctica natuurreis variëren tussen € 5.000 en € 15.000 per persoon.