Nu denk je misschien: dan stop ik het flesje toch gewoon in de vaatwasser? Dat helpt tegen de bacteriën, maar het verwarmen van de flesjes maakt de kans op lekkage van chemische stoffen groter. Kortom, het is het beste om plastic flesjes niet te vaak en te lang te gebruiken.
Een waterflesje dat continue opnieuw gebruikt wordt, kan wel miljoenen bacteriën bevatten als het niet goed schoongemaakt wordt. Vooral op uittrekdoppen zitten er veel, omdat die lastig schoon te spoelen zijn. Gelukkig kunnen deze bacteriën meestal geen kwaad.
Plastic flesjes hoeft je dus echt niet om het minste of geringste weg te gooien. Hoe lang je ze kunt bewaren, hangt voornamelijk af van hoe je met de verpakking om gaat. Gaat-ie regelmatig in de vaatwasser, dan is het snel gedaan met je fles. Ook kun je hem beter weghouden bij bacteriën die niet van jezelf zijn.
De professor stelt in zijn algemeenheid dat het verstandig is om dat niet langer dan één jaar te doen. PET-flessen opnieuw vullen is ronduit de slechtste optie, omdat er altijd plastic deeltjes in het water terechtkomen. Vooral als je zo'n flesje in de zon legt, komen er veel microplastics vrij.
Van een lege fles maak je heel eenvoudig een eigen spaarvarken. Je kunt de fles zo opleuken en schilderen als je zelf wilt en het is uiteindelijk een stuk eenvoudiger om geld uit dit spaarvarken te vissen dan uit een andere spaarpot.
Boor gaatjes in een lege plastic fles en maak de tuinslang met veel plastic tape vast op de fles. Je moet er wel voor zorgen dat de gaatjes schuin naar boven liggen als je de kraan aanzet. Je kunt de fles natuurlijk ook vasthouden. Flinke jongen die hier nog doorheen vliegt.
Een drinkfles gemaakt van RVS is veilig om uit te drinken. RVS is niet schadelijk of giftig en het lekt geen chemicaliën, zelfs niet als de fles beschadigd raakt of als je de fles vult met hete vloeistoffen zoals thee en koffie.
Een plastic fles gaat ongeveer een jaar mee. Een glazen drinkfles is een stuk duurzamer, maar een roestvrijstalen drinkfles is de beste keuze voor langdurig gebruik.
De schadelijke stoffen in PVC zijn dioxine en allerlei weekmakers om het plastic flexibel te maken. Deze stoffen kunnen ons lichaam niet afstoten en hopen op in ons lichaam. Dioxine en weekmakers zijn kankerverwekkend en verstoren de hormoonhuishouding.
Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Het plastic polyethyleentereftalaat (ook afgekort als PET of PETP) zit in frisdrankflessen. Het maakt de fles doorzichtig en het is sterk genoeg voor de druk van koolstofdioxide (de 'bubbels' in dranken). PET wordt soms ook gebruikt in broodtrommels en drinkbekers, omdat het een sterk plastic is en licht van gewicht.
Bij de productie van PET flessen komen kankerverwekkende stoffen vrij zoals ethylbenzeen, ethyleen oxide, methyleenchloride, benzeen and tolueen en deze komen terecht in het milieu. De giftige stof antimoon wordt ook bij de productie van PET plastic gebruikt.
De Difrax S fles is te gebruiken vanaf de geboorte tot het moment dat je kindje over gaat tot het drinken uit een tuit beker of gewone beker.
Recent zijn er aanwijzingen gevonden dat BPA al bij lage blootstelling mogelijk een schadelijk effect kan hebben op het immuunsysteem van ongeboren en jonge kinderen. Daardoor hebben kinderen mogelijk meer kans om voedselintoleranties te ontwikkelen en kunnen ze gevoeliger worden voor infectieziekten.
Een glazen Coca‑Cola flesje gaat gemiddeld 15-25 keer mee. De gemiddelde hoeveelheid gerecycled materiaal in onze glazen flessen is op dit moment 37%.
Doppers in de vaatwasser
Goed nieuws voor degenen onder ons die liever machines het vuile werk laten doen: je fles kan in de vaatwasser (zorg er wel voor dat de temperatuur onder de 65 °C blijft). Haal je Dopper uit elkaar en stop alle losse onderdelen in de vaatwasser.
De stank wordt veroorzaakt door duizenden bacteriën die zich gretig vermenigvuldigen in je fles. Niet gezond, en ook niet fris. Zo krijg je de fles wél weer brandschoon. Om te voorkomen dat je duurzame drinkfles een speeltuin wordt voor micro-organismen, is goed schoonmaken de boodschap.
Dopper flessen zijn niet speciaal gemaakt voor andere dranken, zoals cola, frisdrank en vruchtensap. Deze dranken kunnen bijvoorbeeld verkleuring of een nasmaak achterlaten. We raden het af om de Dopper fles te vullen met prikwater, dit kan namelijk lekkage veroorzaken.
Om je herbruikbare fles weer zo goed als nieuw te krijgen, kun je 'm even laten weken in een sopje van baksoda en warm water. Reinig hem vervolgens met een borstel en spoel even na met natuurazijn. Gebruik zeker geen chemische middelen: die doden wel alle bacteriën, maar laten een vieze nasmaak achter.
Een eenvoudig en doeltreffende manier om je waterfles schoon te maken is met heet water en afwasmiddel. Spoel de fles eerst om en vul deze daarna met heet water en afwasmiddel. Doe vervolgens de dop op je waterfles en schud even goed.
De waterfles is ontworpen om het éénmalig gebruik van plastic terug te dringen. Vijftig procent van het plastic wordt na gebruik meteen weggegooid en komt uiteindelijk in de oceanen terecht. Waardoor één miljoen zeevogels en 100.000 zeezoogdieren overlijden. Gebruik van Dopper draagt daardoor bij aan een betere wereld.
Dit is de eerste stap om een druppelaar te maken van een petfles. Snijd of knip de bodem uit een plastic fles. In de volgende stap maak je gaatjes in de flessendop. Uiteindelijk steek je de flessenhals in de aarde, daarna wordt de fles gevuld met water.
Kies verf uit die geschikt is om plastic mee te verven.
Vooral spuitverf is geschikt om plastic mee te verven, maar je kunt tevens acrylverf, lakverf of modelbouwverf gebruiken.
Het ingezamelde plastic en de flessen worden schoongemaakt en behandeld. Daarna dient het als grondstof voor nieuwe verpakkingen. Zo bestaan alle PET-flessen die we in Nederland op de markt brengen uit ten minste 50% gerecycled PET. Om PET te recyclen is 60% minder energie nodig dan voor het produceren van nieuwe PET.