Stekkerdozen kunnen oververhit raken, en daardoor bepaalde stoffen laten ontbranden. De meeste mensen kennen de gevaren van stekkerdozen, weten dat het brandgevaar oplevert, maar halen de stekker niet uit het stopcontact.
Alle apparaten met een stekker zijn brandgevaarlijk
Eigenlijk zijn alle elektrische apparaten tot op zekere hoogte brandgevaarlijk. Zo staan wasdrogers bekend als het apparaat dat de meeste binnenbranden veroorzaakt. Maar ook tosti-ijzers, tv's en laptops kunnen een brand veroorzaken.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
Maak er een gewoonte van om stekkerdozen uit het stopcontact te halen als ze niet meer gebruikt worden. Ze kunnen namelijk oververhit raken en zo brand veroorzaken. Het is ook een goed idee om regelmatig een stofdoek over de stekkerdozen in huis te halen.
Als je de schakelaar van de stekkerdoos uit zet dan wordt er geen stroom meer verbruikt. Dit is dus zeker een goede oplossing om stroom te besparen. Als de stekkerdoos aan staat verbruikt die zelf stroom om het LED-lampje in de schakelaar te laten branden, maar dit kost verwaarloosbaar weinig energie.
Stekkers en stopcontacten die verbranden en/of door hitte smelten is een probleem dat vaker voorkomt dan gedacht. Vaak is een overgangsweerstand de oorzaak van dit probleem. Een overgangsweerstand is een extra weerstand die ontstaat wanneer twee materialen zich met elkaar verbinden.
Elk huishouden heeft wel een aantal flinke stroomvreters. Van veel apparaten weten we dat ze veel stroom verbruiken, maar er zijn ook stiekeme stroomvreters. Een aantal voorbeelden die vaak genoemd worden zijn een miniboiler, een uitgebreide decoder of wat dacht u van een slecht geisoleerde kokend waterkraan.
De veiligste stekkerdoos
Dit Belkin stekkerblok heeft 8 uitgangen en 2 USB-poorten van 2.4A welke allemaal zijn uitgerust met overspanningsbeveiliging. Beveilig je elektronische apparatuur tegen stroomstoten en spanningspieken.
Over het algemeen zijn telefoon opladers veilig en is het risico op vlammen zo klein dat het geen reden tot bezorgdheid zou moeten zijn. Echter, elk elektronisch apparaat in je huis kan vlamvatten, ook telefoonopladers. Het is daarom van belang dat je goed om gaat met je oplader.
De laders kunnen brandgevaar opleveren als de connectoren (stekkers) overladen worden of wanneer er kortsluiting ontstaat. De komt vaker voor bij USB-laders die verkeerd zijn geproduceerd. De connectoren van deze laders worden te heet waardoor ze smelten of zelfs exploderen en in brand vliegen.
Kortsluiting ontstaat doordat elektrische draden tegen elkaar aankomen. Vaak gebeurt dat als een kabel of apparaat beschadigd is geraakt. De stroomsterkte wordt dan heel groot en de draden hierdoor te warm. Er kan dan brand in je woning ontstaan.
Defecte bedrading kan een rol spelen wanneer stopcontacten slecht worden, vooral wanneer teruggestoken bedrading (een kortere weg voor het vastzetten van draden) losse verbindingen, uitval van stopcontacten en extra gevaren veroorzaakt.
In de meeste gevallen is kortsluiting het gevolg van een storing van elektrische apparatuur óf het gebruik van een kapotte stekker. Als de voeding niet meer in orde is, dan ontstaat er storing in de toevoer. De bron van stopcontact kortsluiting is vaak te achterhalen in de meterkast.
Draadloze elektrische apparaten blijken steeds vaker de oorzaak van woningbranden. In 2019 kreeg Stichting Salvage, die helpt bij het afwikkelen van brandschade, 125 meldingen binnen. Vorig jaar waren dat er bijna 190. En die meldingen gaan dan alleen om de ergste branden waarbij flinke schade is, zegt Salvage.
De vier meest voorkomende oorzaken van brand in huis zijn: Elektrische apparaten. CV-ketel of meterkast. Koken op gas.
De kans dat een huishouden in Nederland dit jaar thuis een brand meemaakt is 1 op 65. Reden voor de Brandweer en de Brandwonden Stichting om Nederlanders brandpreventie- en vluchttips te geven.
Mogelijkheid 1: kapotte bedrading
Of een geur van smeulend plastic? Dan is de kans groot dat er problemen zijn met de bedrading achter de wandcontactdoos. Bij beschadiging of doorbranden van de bedrading, kan er kortsluiting ontstaan of kunnen de draden of het stopcontact zelf gaan smeulen.
Overbelasting van elektrische kabels, kortsluiting ten gevolge van slecht geïsoleerde draden en defecte contacten die leiden tot een abnormale weerstand en opwarming zijn enkele van de meest voorname oorzaken van brand door elektriciteit.
Een elektriciteitsbrand is het uiteindelijke gevolg van kortsluiting. Het veilig blussen van een elektriciteitsbrand heeft enige aandacht nodig. In dit artikel leest u meer over het veilig blussen van een elektriciteitsbrand.
Een gemiddeld televisietoestel verbruikt tussen de 60 en 80 watt per uur. Als je 365 dagen per jaar zo'n drie uur per dag televisie kijkt, betekent dit dat je op jaarbasis tussen de 65 kWh en 90 kWh verbruikt. De kosten zijn afhankelijk van je energieleverancier, maar liggen rond de 21 eurocent per kWh.
Elektrische boiler
Dit apparaat staat daarom met recht op de nummer 1 van de stroomvreters. Een zonneboiler is een milieubewust alternatief voor de elektrische boiler. Een zonneboiler verbruikt ook stroom, maar in combinatie met zonnepanelen heeft u dit probleem opgelost.
Stroomverbruik tv per uur berekenen
Uw tv verbruikt 66 kWh per 1.000 uur. Om het aantal kWh per uur te berekenen, deelt u 66 door 1.000 uur. Dus: 66 kWh / 1.000 uur = 0,066 kWh per uur. Als u weet hoeveel kWh uw tv per uur verbruikt, kunt u de energiekosten per uur makkelijk berekenen.