Het heeft een gunstige invloed op de afvoer van afvalstoffen, bloedzuiverend, houdt de bloedvaten schoon en voor een gezonde spijsvertering. Paardenbloem kruid heeft ook een gunstige invloed op soepele gewrichten bij paarden. Uit onderzoek blijkt dat Paardenbloem rijk is aan mineralen en vitaminen.
In kruidenthee hebben de bladeren en de wortel van de paardenbloem een sterk ontgiftend effect. Paardenbloem is ook allerminst giftig voor katten en honden. Sommige zullen zelfs spontaan op de bloemen kauwen om zichzelf te 'zuiveren'.
De malse bladeren, bloemen en wortels zijn allen eetbaar, echter de stengels zijn het minst eetbaar. Het sap uit de stengels is licht giftig. Al met al kan de paardenbloem worden gerekend tot de wilde groenten. De bladeren zijn het hele jaar te gebruiken.
Het paardenbloemblad en of de paardenbloem past goed bij knoflook, bieslook en iets zoets zoals honing. De paardenbloemen kun je stomen, wokken, in je thee stoppen of de gele blaadjes over een salade strooien. Rauw paardenbloemblad kun je, goed fijngesneden, ook prima door een zomerse stamppot stampen.
Varkens, koeien en uiteraard paarden zijn daarom dol op paardenbloemen. Zij eten alle plantendelen graag. Konijnen en hazen eten de paardenbloemen even graag als onze hoefdieren. Ook eekhoorns lusten bladeren en knoppen van de plant in de lente.
De Paardenbloem is niet giftig voor paarden en honden. Dit als de er niet 'te veel' paardenbloemen gegeten wordt. Het sap van de bloem is heel licht giftig en (meestal) in hele grote hoeveelheden wel schadelijk, of eerder lastig.
Honden eten waarschijnlijk paardenbloemen om dezelfde redenen dat ze gras eten; het bevordert de spijsvertering en is een natuurlijke bezigheid voor hen. Voor sommige honden is het waarschijnlijk gewoon een plezierige gewoonte.
Van top tot teen. Niet alleen de blaadjes van de paardenbloem zijn eetbaar, de bloem is van top tot teen te gebruiken. Zo is de bloem zelf rauw, gepaneerd en gefrituurd te eten en smaakt hij zoet en knapperig.
Omdat de paardenbloem zich kan klonen door middel van de nootjes aan het vruchtpluis, is het slim om paardenbloemen te verwijderen, om zo te voorkomen dat jouw gazon of terras straks vol onkruid staat. Als je de paardenbloem weg wilt plukken, kom je er al snel achter dat dit niet of nauwelijks gaat.
Dagelijks twee blaadjes paardenbloem tot een ons paardenbloemblad gebruiken is veilig. Paardenbloem was vroeger een groente en werd verkocht op groentenmarkten als molsla.
Paardebloemblad bevat bitterstof en daarnaast is het een rijke bron aan kalium, ijzer, vitamine A, B, C en D. De bladeren hebben een urine-afdrijvende werking (vandaar de volksnaam : 'pisblom'). De paardenbloem zuivert als het ware je lichaam van giftige stoffen en is heilzaam bij ontstoken gewrichten en huidproblemen.
Dit zijn paardenbloemen. Ze worden ook wel paardensla genoemd, omdat paarden ze graag eten en ze vallen erg op in groene weilanden waar vaak paarden staan. De bijen zijn er dol op.
Paardenbloemen hebben dikke, holle stengels en een gele bloem, die na de bloei verandert in bolvormige, pluizige klok. Konijnen kunnen de hele plant eten: de bladeren, stengels en bloemen. Ook kunt u paardenbloemen drogen om ze in de winter aan uw konijnen te kunnen voeren.
De paardenbloem opent en sluit zich onder invloed van zonlicht. Zodra de zon opkomt ontvouwt hij zijn gele lintjes, zodra het gaat schemeren vouwt hij ze weer compact bij elkaar. Is het bewolkt of regent het dan blijft hij gewoon lekker helemaal dicht.
Als je deze thee zelf wilt maken, moet je met een paar zaken rekening houden: Pluk de paardenbloemen in april of begin mei. Dan is het blad nog jong en heeft het een lekkere nootachtige smaak. (Een beetje als rucola)
Paardenbloemen groeien in vochtige tot natte voedselrijke graslanden, maar ook in bermen en gazons. Ook op betreden paden vind je de Paardenbloem en zelfs op droge zandige voedselarme bodems zoals in de duinen.
Denkt u er dus aan om te bemesten, verticuteren en in het voorjaar kalk te strooien. Ook zal regelmatig grasmaaien in de periode dat het gras hard groeit en regelmatig sproeien in droge perioden helpen om paardenbloemen buiten de deur te houden.
Met behulp van de onkruidsteker haal je de paardenbloem met gemak uit de grond. Steek de onkruidsteker zo ver mogelijk de grond in aangezien paardenbloemen een hele lange penwortel hebben, en alle wortels verwijderd moeten worden om te voorkomen dat de plant zich verspreid.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Waarom is het nuttig? Paardenbloemen zorgen in de tuin voor ongelooflijk veel leven. In het voorjaar zorgen ze voor een waar stuifmeel- en nectarfeest voor heel wat insecten. Verschillende dagvlinders waaronder de atalanta, kleine vos, citroenvlinder en dagpauwoog komen smullen van de paardenbloem.
De doorsnede van de stengel van de Paardenbloem, herkenbaar aan het witte melksap. Dit sap is licht giftig en vooral bij kinderen kan dit irritatie aan de huid veroorzaken.
Als de bloem uitgebloeid is, vormen zich pluizenbollen. Die pluizen verspreiden zich met de wind en vormen weer nieuwe planten. Daarom zijn er zoveel paardenbloemen.
In paardenbloemen zitten veel belangrijke voedingsstoffen, met name B-vitamines. Dankzij de combinatie van vitamine C en zink kan de plant ook je weerstand helpen. Verder zitten er allerlei onmisbare mineralen in paardenbloemen zoals calcium, seleen, magnesium, mangaan, ijzer, fosfor en natrium.
dandelion {znw.}
Pluk de benodigde bloemen in het veld, en laat ze bij thuiskomst een middagje in de felle zon drogen. Spreid ze hiervoor zo veel mogelijk uit, want als ze te dicht op elkaar zitten (te vochtig zijn), gaan de bloemen dicht.