Orchideeën voorzien elke kamer van het huis van verse lucht, een goede sfeer en een flinke dosis geluk! Je kunt met de levendige looks van de orchidee alle kanten op en je slaapkamer, keuken, badkamer en zelfs de hal aankleden.
De beste standplaats voor je orchidee
Een orchidee vraagt zeker licht om energie te krijgen, maar kan niet in de volle zon staan. Dan zullen de bladeren namelijk uitdrogen en verbranden. Kies dus een standplaats waar voldoende licht binnenkomt, maar waar er geen direct zonlicht op de kamerplant schijnt.
De Orchidee staat het liefst op een zo licht mogelijke plek, maar uit de zon. Een raam op noorden/oosten/westen zou perfect zijn! Zet het raam dan niet op een kier, want de Orchidee kan niet zo goed tegen de tocht. Bovendien krijgt de Orchidee dan ook sneller last van ongedierte.
De Orchidee een donker plekje geven is geen aanrader. De Orchidee is gek op indirect zonlicht en zal hierbij ook het beste groeien. Geef je hem een plekje met minimaal zonlicht, dan zullen de bladeren geel van kleur worden, hangen en komen er geen nieuwe scheuten op.
Ja, een orchidee kan zonder daglicht, hoewel ze misschien niet zo goed gedijt als onder lichtere omstandigheden. Het is belangrijk te onthouden dat, hoewel sommige orchideeën fel licht nodig hebben om te bloeien en knoppen te produceren, veel soorten orchideeën kunnen overleven met weinig tot geen direct zonlicht.
Hoeveel water je de plant geeft is afhankelijk van het jaargetijde. In de zomer geef je hem één keer in de 5 tot 7 dagen en in de winter één keer in de 10 dagen. Dat kan je doen door hem te vernevelen. De orchidee is in staat om zowel via de bloem, blad als wortel het vocht op te nemen.
Hoe lang bloeit een orchidee
Orchideeën zijn prachtige en fascinerende bloemen die een week tot enkele maanden kunnen bloeien. Hoe lang een orchidee precies blijft bloeien, hangt af van de soort, maar sommige kunnen wel drie maanden bloeien.
Dompelen
Hierbij geef je de orchidee een badje door haar voor korte tijd (5-10 minuten) met de kluit in water te dompelen. Je kunt hiervoor een bak, een emmer of de gootsteen gebruiken. Let wel op: de (plastic) binnenpot moet je laten zitten, anders beschadig je de wortels.
De beste manier om de Orchidee water te geven
Laat de potgrond in zijn geheel onderdompelen voor zo'n 5-10 minuten, zodat de wortels het water goed op kunnen nemen. Laat de potgrond hierna goed uitlekken, voordat je deze weer terug plaatst.
Omdat ze van warmte houden, staan orchideeën ook graag boven de verwarming. Voor orchideeën ligt de optimale temperatuur overdag tussen de 20 en 30 °C. 's Nachts mag het kwik niet onder de 15 °C dalen.
De tak met de uitgebloeide bloemen knip je af aan de onderkant van de bloemstengel. De Oncidium zet je na de bloei op een koelere plaats, maar wel eentje waar licht is (geen direct zonlicht) en je blijft de uitgebloeide Oncidium één keer per maand (orchideëen)voeding geven.
Knip de uitgebloeide bloemstengel niet helemaal weg, maar laat drie ogen (= lichte verdikking) aan de stengel. Uit één of meer van deze ogen zullen nieuwe bloemstengels groeien. Na de tweede bloei doet u er goed aan de volledige bloemstengel weg te knippen en de orchidee te verpotten.
Als je een orchidee uit de plastic pot haalt en met aarde in een plantenpot zonder gaten zet, krijgen de wortels geen zuurstof meer. En aangezien orchideeën luchtwortels hebben, hebben ze zuurstof nodig om te overleven. Daarnaast kunnen de wortels gaan rotten als je ze te veel water geeft.
Geef ik te weinig water als de bladeren slap gaan hangen? Orchideeën die te droog worden gehouden, reageren daarop door hun bladeren te laten hangen.
Het kan zijn dat u uw plant te veel water geeft. Bij hangende bladeren denken mensen daarentegen juist vaak dat de plant te weinig water heeft. Het is het verstandigst om even te controleren of de wortels nog goed zijn. Als dit het geval is, geeft u uw orchidee de komende week geen water meer.
De Orchidee kan niet tegen kou. Zet haar dus het liefst binnen, ver bij de ingang en de koeling vandaan. Plaats de Orchidee op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht of bij de verwarming/ heaters. Controleer regelmatig of de grond niet te droog is.
Je orchidee komt niet meer in bloei: mogelijk heeft ze te weinig licht, een tekort aan voeding, of heb je ze al jaren niet meer verpot. Gele of bruine vlekken op de bovenste bladeren: je orchidee heeft een zonneslag. Verhuis ze naar een plek met veel licht maar uit de directe zon.
Eén keer per maand vraagt een orchidee om speciale orchideeënvoeding. In de winter is dit één keer in de twee maanden en in volle bloei kan dit ook om de week. Orchideeën zijn kieskeurig. Vloeibare meststof voor orchideeën heeft daarom een hele zachte werking.
Indien jouw orchidee de knoppen laat vallen, dan heeft jouw orchidee waarschijnlijk in een koude omgeving gestaan en teveel water of te weinig licht gehad. Wij raden aan om orchideeën nooit beneden de vijftien graden te houden. Kou zorgt ervoor dat de wortels niet meer actief zijn en de knoppen eraf vallen.
Kan een orchidee van kleur veranderen? De bestaande bloemen en knoppen op de plant 'profiteren' van de geïnjecteerde kleurstof, maar als de plant na de eerste bloei weer opnieuw bloemen krijgt is de kleurstof natuurlijk uitgewerkt. Dan zal de originele bloemkleur weer tevoorschijn komen.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Het derde oog van een orchidee is eigenlijk een gewijzigd blad, het labellum, dat onderaan de bloem groeit. Het is meestal groter en kleurrijker dan de andere kroon- en kelkbladeren, en lijkt vaak recht in je ogen te staren.
Mei en juni zijn de orchideeënmaanden bij uitstek. Een groot deel van de orchideeën in Nederland beginnen nu te bloeien en de Harlekijn (Anacamptis morio) is al bijna klaar met de bloeiperiode. Het is echter altijd flink zoeken naar deze vaak spectaculair bloeiende planten.
Zijn de bloemen verwelkt? Knip de stengel dan tot boven het 2e oog af. Wanneer de stengel helemaal verkleurt, is hij aan het afsterven en kan je hem volledig afknippen. Hieruit ontstaan nieuwe bladstengels.
Waarom vallen de knoppen van mijn orchidee? Als je orchidee knoppen laat vallen dan ligt dat zeer waarschijnlijk aan dat je orchidee te koud staat en/of te weinig licht heeft gekregen. Zet je orchidee op een warmere plek (uit direct zonlicht) en dompel de plant 1x per week helemaal onder water voor 5 minuten.