Hebt u al gedacht aan een vacuümbewaring van uw vlees in de koelkast? We raden u normaal aan om uw vlees in het koelste gedeelte van uw koelkast te plaatsen (tussen 0 en 4 °C). Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn.
Diepvriesvlees, gevogelte en vis zijn in de vriezer tot zes maanden houdbaar als ze op de gebruikelijke manier zijn verpakt. Wanneer het vlees vacuum wordt verpakt, blijft het tot 3 jaar vers en vrij van vriesbrand. Groenten doen het ook goed in de vriezer en kunnen maanden bewaard worden indien ze vacuum verpakt zijn.
Open verpakkingen vers (of ontdooid) rund- of varkensvlees kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Een open verpakking rauw gemalen vlees, zoals gehakt, hamburger of slavink, kun je maar één dag bewaren in de koelkast.
Vacuüm verpakt vlees is malser en smaakvoller
De vacuümverpakking beschermt het vlees bovendien ook tegen vriesbrand of uitdroging in de diepvries. Zo blijft de smaak optimaal bewaard en geniet jij altijd van een heerlijk stukje vlees.
Om ze lang te bewaren moet u bederfelijke voedingswaren altijd invriezen, nadat ze vacuum zijn verpakt. Let wel dat vacuum verpakken geen alternatief is voor het steriliseren en het voedselbederf niet tegengaat. Het kan de verandering in kwaliteit alleen vertragen.
De kwaliteit van alle soorten vlees blijft beter als het vacuüm verpakt bewaard wordt. Als je vlees vacuüm verpakt, kunnen ook de lekkere sappen en smaken nergens meer heen. Bovendien is er ook geen sprake meer van vriesbrand die de structuur en smaak van het vlees zou kunnen veranderen.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Gezouten vleeswaren zoals bacon, ontbijtspek en rookvlees kun je ongeveer een week in de koeling bewaren. In de vriezer gaan ze 1 tot maximaal 3 maanden mee qua houdbaarheid. Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen.
Als je de vacuumzak wil opwarmen, leg hem dan in heet - niet kokend water. Prik de zak niet lek. Als je het grootste deel van de lucht hebt weggezogen kan de zak niet barsten. Zorg ervoor dat de inhoud helemaal heet is voordat je het serveert.
Vlees bewaar je best op de koudste plaats in de koelkast. Vlees in porties gesneden is 2 dagen houdbaar in de koelkast (2 tot 5°C). Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar.
Vul een schaal met koud kraanwater en leg het bevroren vlees daarin op het keukenblad, buiten de koeling. Natuurlijk moet het wel goed verpakt zijn; in een vacuüm zak of in een stevige zip-lock. Het water trekt erg snel de kou uit het vlees zodat het vlot naar de 0 graden gaat.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
Vlees bewaren
Eenmaal ontdooid vlees mag je niet opnieuw invriezen. Bereid vlees kun je in de koelkast maximaal drie tot vier dagen bewaren. Open verpakkingen vers (of ontdooid) rund- of varkensvlees kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken.Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren.Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot en met de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Vlees kan bederven. Daarom moet je vooral op de TGT-datum (te gebruiken tot) letten. Vlees waarvan de TGT-datum dezelfde dag is of de dag daarna, moet je direct bereiden en opeten. Vlees eten ná de TGT-datum wordt afgeraden, de leverancier garandeert de voedselveiligheid niet meer.
De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken. Dat is van invloed op wat je waar bewaart. Het heet niet voor niets groentela. Groentes zijn tamelijk bederfelijk en daarom kan je ze het beste koud en dus onderin bewaren.
Vet. De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen.
VLEES VERS HOUDEN EN HET NIEUWE KOELEN
De koelkast staat dan op 0 graden celsius, waardoor je vlees tot maximaal 6 dagen kunt bewaren, zonder dat het zijn smaak verliest. Stop je het vlees direct in de vriezer, dan geldt een bewaarperiode van maximaal 3 maanden.
Je kunt ook gegaard gebraad vacuüm verpakken. In de koelkast zijn ze dan tot twaalf dagen klaar voor consumptie. Voedsel zoals vis, vlees en ham kun je na het vacumeren ook gemakkelijk invriezen.
Maak allereerst niet de fout om je vers bereide voedsel niet eerst voldoende af te laten koelen voordat je aan de slag gaat met het vacumeerapparaat. Door voedsel warm te vacumeren zorg je voor een voor bacteriën prettige omgeving.Het voedsel zal daarmee snel bederven en is de voedselveiligheid in het geding.
Brood vacumeren: dit zijn de voordelen
Ze gaan weken mee in de koelkast en zelfs maanden in de vriezer. Gevacumeerd voedsel neemt minder ruimte in wanneer het wordt bewaard. Voedingsmiddelen zoals bakwaren zijn luchtdicht verpakt en kunnen hygiënisch en zonder smaakverlies worden bewaard.