Wil je weten hoeveel sojawas je nodig hebt voor jouw kaars? Houd dan als richtlijn aan 1 ml water = 1 gram. Voor was is dit niet helemaal hetzelfde, maar kun je gebruiken als handige leidraad om te bepalen hoeveel was je ongeveer nodig hebt.
Voorbeeld: Je hebt een theekopje van 200ml waar je een kaars in wilt gieten, je doet 200 x 0.84 = 168 gram kaars wax is er nodig om het kopje te vullen!
Hoeveel hars je in de harspot doet, hangt een beetje af van wat je wilt harsen. Wil je alles harsen dan vul je hem voor 3/4. Dan kun je de hars nog goed doorroeren zonder over de rand te gaan. Als je niet zoveel wilt harsen vul je toch minimaal de helft van de pot.
Het smeltpunt is 45 graden, we raden aan om rond de 50 tot 65 graden te gieten in potjes en glazen. Voor het gieten van waxmelts in cupjes kunt u het beste rond 65-70 graden gieten.
Per 100 gram was gebruik je ongeveer 40 druppels etherische olie. Afhankelijk van de hoeveelheid was die je gebruikt voor je kaars kan je kiezen voor de hoeveelheid etherische olie je moet gebruiken.
Stop de stukjes gebroken kaars in een pan en laat deze net zo lang op het vuur staan totdat de kaars compleet gesmolten is. Als de kaars volledig gesmolten is kun je de olie eraan toevoegen. Gebruik ongeveer drie druppels olie. Je kunt kiezen voor één geur, maar je kunt natuurlijk ook je eigen mix samenstellen.
Natuurlijke kaarsenwas zoals soja, koolzaad, kokos en bijenwas zijn de beste keuzes voor mensen die op zoek zijn naar kaarsen zonder luchtvervuiling binnenshuis. Er zijn zelfs studies die aantonen dat kaarsen van bijenwas kunnen helpen de lucht te zuiveren.
Paraffine kaarsen hebben 24 uur nodig om af te koelen. Soja kaarsen koelen sneller af, reken 4 tot 5 uur. Kaarsen gemaakt van bijenwas moet je minstens 6 uur laten staan, maar langer is beter. Heb je kaarsen gemaakt van oude kaarsen dan is een paar uur voldoende.
Kaarsenlont Rond Nr.
9 voor vrijwel alle types dompel- en gietkaarsen van specifiek koolzaadwas, bijenwas of sojawas. Kijk bij de uitgebreide beschrijving voor welke kaarsen de lont toepasbaar is.
De grote vraag is nu: hoelang moet de kaars precies drogen? Hij heeft 8 uur nodig om volledig te stollen en drogen. Als je kaars is gestold en gedroogd, moet je alleen de lont nog afknippen.
Belangrijk om te weten is dat je haar minimaal 0,5 cm lang moet zijn om te kunnen waxen, dat is ongeveer de lengte van een droge rijstkorrel. Om dit te halen moet je twee tot drie weken je haar laten groeien en dus niet scheren, trimmen of epileren.
Lees in de grafiek de prijs af van een kaars van 62 gram. Laat op de uitwerkbijlage zien hoe je je antwoord gevonden hebt.
Het grote voordeel van waxen is: je hebt lange tijd een gladde huid waar je geen omkijken naar hebt! Als je scheert of ontharing crèmes gebruikt, blijven de haarwortels zitten. Je haar groeit direct terug en je krijgt stoppels. Met waxen heb je daar geen last van; de haartjes blijven langer weg en komen zacht terug.
Toch liever een rustieke kaars: giet op een zo laag mogelijke temperatuur en verwarm dan niet de gietvorm voor gebruik. Verwarm de gietwas op een temperatuur tussen 85 en 90 graden.
60 to 80 graden celsius is de optimale giet temperatuur! De mal zou je eventueel voor het gebruiken even onder de warme kraan kunnen houden voor de zekerheid.
De dikte van het lont dat je nodig hebt, is afhankelijk van de diameter van de kaars die je gaat maken. We zetten hier voor je op een rijtje welke lontdikte past bij de dikte van je kaars. Bij het gebruik van het lont is het belangrijk dat je de juiste kant van het lont boven hebt. Anders brandt het lont niet goed op.
Wees niet te zuinig, want dan ruik je de kaars straks niet. Op 100 gram wax heb je 3 tot 10 ml geurolie nodig.
Bijenwas Lont : Geschikt voor kaarsen maken van Bi enwas Dompelen en Gieten. Bijenwas lont rond nr 4 : voor Bijenwaskaarsen met een Ø van 10 tot 20mm. Bijenwas lont rond nr 10 : voor Bijenwaskaarsen met een Ø van 20 tot 30mm. De punt van de V moet naar de onderkant van de kaars wijzen.
Smelt stukken kaars of kaarstabletten au bain-marie en blijf roeren met de pollepel. Let op dat het water niet kookt, anders verbrand het kaarsvet. Giet het kaarsvet in je mal. Laten drogen, uit de mal halen (karton inscheuren en eraf trekken) en voila, je homemade kaarsen zijn klaar!
Het enige wat bijenwas kaarsen soms iets doen is 'knetteren' dit ontstaat door vocht in de kaars (welk in het lont kan zijn getrokken) of door minuscule onzuiverheden in de bijenwas. Maar een brandende kaars van bijenwas is heel rustgevend.
Gebruik dunne katoen voor dunne kaarsen en dikkere voor bredere kaarsen. Smelt de was (de oude kaarsstompen, de paraffine en stearine) Au bain-marie. Dit doe je door de bodem van de pan met een laagje water te vullen en dit op te warmen. In dit warme water plaats je de kan of schaal met de stukjes was erin.
Neem 1 kilo soja was en smelt dit in een pan of in de magnetron vermogen niet te hoog (niet laten koken) Als alle soja was is gesmolten roer je de geur,- of etherische olie door de was eventueel een kleurtje toevoegen, het geheel goed mengen en in de malletjes gieten. Laat alles nu een paar uur goed uitharden.
Een goede vuistregel om te bepalen hoeveel kleurstof je moet toevoegen is om de hoeveelheid kaarsvet te vermenigvuldigen met 0,05%. Om bijvoorbeeld 500 gram kaarsvet een kleur te geven moet je 0,25 gram kleurstof gebruiken.
Een andere benaming is ook wel kaarsenwas, dit mede vanwege het feit dat voornamelijk voor het maken van kaarsen wordt gebruikt. Het is een bijproduct van de olie-industrie dat ontstaat bij het raffineren van ruwe olie. Een van de eigenschappen van paraffine is, is dat het nagenoeg geur- en kleurloos is.