Het eten van mest van planteneters (runderen/paarden) is eigenlijk normaal. Eten van hondenontlasting ziet men vaak bij jonge honden die als pup te weinig prikkels hebben gehad en/of in een kennel gehuisvest zijn (geweest). Vaak gaat het om gecastreerde dieren (reu én teef), vanwege de toegenomen eetlust.
Wanneer uw hond niet dagelijks voldoende calorieën, vetzuren, aminozuren, vezels en vooral vitamines en mineralen binnen krijgt dan kan dat leiden tot het zogenaamde Pica gedrag. Een hond gaat dan niet-eetbare dingen toch eten. Niet eetbare dingen zoals steentjes, modder, aarde, houtskool en zand.
Honger of vraatzucht
Als je hond overgewicht heeft en af moet vallen kan je dit doen zonder dat hij honger hoeft te lijden. Er is speciale voeding op de markt die extra vezelrijk is en ervoor zorgt dat het hongergevoel minimaal blijft. Soms denkt men dat het eten van ontlasting komt door een tekort aan voedingsstoffen.
De meest voorkomende redenen dat uw hond (eigen) ontlasting eet, zijn honger en vraatzucht. Honden die op dieet zijn en trek hebben zullen alles wat ze kunnen vinden opeten. Vaak vindt een hond ontlasting van (vooral) andere dieren nog hartstikke lekker ook, dus dat zal hij dan ook zeker niet overslaan.
De tijd tussen eten en de ontlasting van de hond verschilt per keer en verschilt per hond. De gemiddelde duur van de spijsvertering van de hond van A tot Z kan 12 tot ongeveer 24 uur duren, dus een tot twee keer per dag ontlasting is normaal.
Ik voer van af 9 weken ook nog maar 3x per dag en de laatste voeding is sávonds tussen 19.00 en 21.00 gelijk met de voeding van de volwassen honden.
De meeste puppy's kunnen ongeveer zeven uur lang slapen zonder te hoeven plassen, dus haal zijn waterbakje weg om ongelukjes te voorkomen. Als je puppy je 's nachts wakker maakt omdat hij moet plassen, houd de wandeling dan heel kort.
In het algemeen hebben de meeste volwassen honden 2 maaltijden per dag nodig: één 's morgens en één 's avonds.
Sperziebonen zijn heel gezond voor honden en worden vaak door dierenartsen aangeraden als gezonde snack. En het beste: de meeste honden vinden ze heerlijk! Sperziebonen zijn een goede bron van ijzer, mineralen, vezels, magnesium, vitamine A, vitamine C en vitamine K.
Minder kleurrijk
Honden hebben slechts twee soorten kegeltjes (mensen drie). Het kleurenspectrum bestaat hierdoor alleen uit blauw, violet en geel. Rood lijkt voor honden geelachtig, groen kunnen ze helemaal niet waarnemen en purper ziet er simpelweg grijs uit.
Waar we bij veel honden goede ervaringen mee hebben is om de 'poepeters' dagelijks een halve eierkoek te geven. In eierkoeken zit ammoniak (net als in ontlasting) en de theorie in deze is dat wanneer de hond zijn 'dagelijkse dosis ammoniak' via de eierkoek krijgt, hij de hondenpoep laat liggen.
De gevolgen van slecht kauwen
Slecht kauwen leidt tot ongezonde, vervuilde darmen. Vervuilde darmen leiden weer tot een voortdurende zelfvergiftiging (door de toxinen die in je darmen ontstaan) en een ontregeld immuunsysteem waardoor ontstekingen, allergieën, huidproblemen en slechte weerstand ontstaan.
Behoefte aan mineralen en sporenelementen
Haarwortels zijn verzamelplaatsen van mineralen en sporenelementen. Ze wachten daar om opgenomen te worden door de boom. Het zijn ook de voedingsupplementen, die sommige honden nodig hebben om goed door de rui te komen.
'Snuitje' of snuitband
Om te beginnen is er het 'snuitje' of de snuitband. Dit is geen echte muilkorf, het is een koker van stevige stof die aan het einde open is en die om de neus van de hond wordt geschoven. Met een riem achter het hoofd wordt deze vastgezet. Met dit snuitje om kan de hond niet meer bijten.
De reden dat je hond modder of zand eet, kan komen omdat hij opzoek is naar vitamines en mineralen. Of zelfs probiotische bacteriën die hij niet bij zijn dagelijkse maaltijd binnen krijgt. Slechte brokken in combinatie met een slecht dieet, kunnen de boosdoeners zijn.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten. Voor honden zorgen vooral de gluten in het brood voor problemen. Zo kunnen ze er ziek van worden, jeuk van krijgen en hun vachtkwaliteit kan er flink van achteruit gaan.
Op de vraag hoeveel jouw hond mag eten is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt af van verschillende factoren. Voorbeelden hiervan zijn de leeftijd en het ras van je hond, maar ook het geslacht en hoe actief je hond is spelen een belangrijke rol.
Honden kunnen het 's nachts koud krijgen, er zijn honden die daarom graag onder een deken slapen (of heerlijk in een hondenslaapzak). Veel mensen houden er geen rekening mee dat honden het ook koud 's nachts kunnen krijgen.
Even alleen zijn kan best, maar als een hond vaak en veel alleen is, dan gaat dat ten koste van het welzijn. Een volwassen hond kan soms wel 8 uur zijn plas ophouden, maar dat wil niet zeggen dat hij het emotioneel aan kan om voor 8 uur alleen door te brengen.