▸ Als de sla een beetje bruin is, kan dat geen kwaad.Is de sla verlept of beschimmeld, eet er dan niet meer van. Snijd een dun plakje van de onderkant van de krop sla af en zet hem in een kommetje water in de koelkast!
Je kunt de sla eventueel in een open plastic zak bewaren. Op een warme plaats wordt sla snel slap. Bewaar sla nooit naast fruit, omdat er bij het narijpen van fruit het gas etheen (vroeger bekend als ethyleen) vrijkomt. Etheen veroorzaakt bruinrode vlekken op de nerven van sla, sla bederft dan sneller.
Gooi zakken sla die er opgezwollen of vochtig uitzien, weg.
Vocht creëert de perfecte groeiplaats voor bacteriën en schimmels, dus eet de sla niet op. Het kan zijn dat je bruine vlekken ziet in een bedorven zak sla. Je kunt de zak ook openen om te ruiken. De sla zal die nare, rotte geur hebben als hij bedorven is.
Ga voor kropsla
Dat is bijvoorbeeld het geval bij kroppen ijsbergsla. Deze slasoort heeft de langste levensduur. Dat geldt ook voor een krop romainesla: die gaat ook 7 tot 10 dagen mee. Een krop bladsla, zoals rode bladsla of of kropsla blijft iets minder lang vers in je koelkast: gemiddeld 5 tot 7 dagen.
Is de sla onverhoopt toch verlept, geen nood en zeker niet meteen weggooien. Vul een kom of bak met ijswater. Leg de sla er los in, dus niet de hele krop, maar de losse blaadjes. Laat ongeveer een kwartiertje liggen en u zult zien dat de bladeren er weer een stuk frisser uit zien.
Kropsla bereiden & bewaren. Bewaar sla in de groentelade van de koelkast. De sla blijft dan 2-3 dagen goed. Zorg ervoor dat de sla kan ademen.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten.
Maak ijsbergsla schoon door de bladeren van de krop te halen, te wassen, uit te laten lekken en te drogen. Wil je snel de losse bladeren van de krop hebben? Sla dan met de stronk op de rand van een werkblad bijvoorbeeld en draai de stonk eruit. Nu komen de bladeren makkelijk los.
Waarom is ijsbergsla goed voor je gezondheid:
IJsbergsla is rijk aan vitamine K en een goede bron van vezels. Vitamine K is belangrijk voor de normale stolling van je bloed en is betrokken bij de opname van calcium in je botten. Calcium helpt je botten sterk te houden.
Slaplanten nemen de bacterie op en kunnen dus ook inwendig besmet raken. De concentraties waarin dit gebeurt – tot duizend bacteriecellen per gram sla – zijn volgens Franz zodanig dat je er na consumptie ziek van kunt worden. Bovendien is het wassen van sla bij inwendige besmetting zinloos.
Versneden sla bewaren doe je zo
Stop de gewassen bladeren dus nooit in een afgesloten plastic zak. Was de sla en zwier de bladeren in de slacentrifuge. Wikkel de bladeren voorzichtig in een propere keukenhanddoek en leg alles in de koelkast. De sla blijft nog een weekje goed zo.
Kan je ijsbergsla invriezen? Beter van niet. Ijsbergsla bestaat voornamelijk uit water en zal na ontdooiing zijn smaak en textuur grotendeels verliezen. Het beste is om ijsbergsla voor maximaal 5 dagen gekoeld (12-15°C) in de groentela van je koelkast bewaren.
Snijd de donkere stam onderaan weg. Maak nadien op die plaats een inkeping in de vorm van een kruis. Doe een klein beetje water in een bordje of kommetje, plaats de krop erin en zet het geheel in de koelkast. Deze toptip zorgt ervoor dat je sla een hele week vers blijft.
Sla in de koelkast
Wanneer de lade vaak open en dicht gaat, heb je de kans dat de andere groenten over de zak sla heen gaan. Dit zorgt ervoor dat de sla kneust en het sneller bruin wordt. Leg de zak met groene groente dus op een plek waar het niet aangetast kan worden door andere producten in de koelkast.
Groene of gemengde Bladsalade kan 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden in een papieren of open zak. Aangemaakte salade 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden in een goed afgesloten bewaardoos.
De meeste bacteriën zitten op buitenkant
Je kunt het beste eerst de buitenste bladeren weghalen, bijvoorbeeld bij een krop ijsbergsla of andijvie. Op de buitenkant bevinden zich namelijk de meeste bacteriën en parasieten. Ook kunnen in de supermarkt andere mensen de groente aangeraakt hebben.
Leg ieder blad direct na het snijden in het water. Ga zo door tot je alle sla in het water hebt. Roer nu voorzichtig met je handen door het water en zorg dat de sla niet beschadigd. Laat de sla nog 5 minuten in het water liggen zodat eventueel zand naar de bodem kan zakken.
Was ook groenten en fruit die je nog gaat schillen. En kijk bij voorverpakte groente op de verpakking. Als op de verpakking staat dat de groente al is gewassen, zoals bij voorgesneden sla, dan is nogmaals wassen niet nodig.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden, weet het Voedingscentrum.
Bij alle groenten betekent rotting, schimmel of een vieze geur: niet eten. Voorgesneden en -verpakte groenten hebben een Te Gebruiken Tot (TGT)-datum. Mits gekoeld (tussen 4 en 7°C) bewaard zijn ze tot die datum veilig. Gebruik ze daarna niet meer – eet ze liever meteen na aankoop.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
De reden dat sla of groente, zoals spinazie, er na een paar dagen al slap bijhangt, is simpel: ze bestaan grotendeels uit water. Zodra je een zak bladgroente in de koelkast legt, verliezen ze een hoop vocht. Een koelkast zit namelijk vol met droge lucht, dus zuigt 'ie vocht uit producten die veel water bevatten.
Laat de wasbak vollopen met koud water, voeg de sla toe en hussel rustig door, zodat het zand van de blaadjes komt en naar de bodem zakt. Behandel de sla liefdevol, zodat de sla niet kneust en verlept. Droog de sla na het wassen goed om te voorkomen dat de dressing waterig wordt.
Hoe lang kun je sla bewaren? Ingevroren sla kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezen. Ontdooide sla kun je eigenlijk alleen direct gebruiken en niet langer dan een paar uur bewaren. Een verse krop sla kun je nog twee tot drie dagen bewaren in de koelkast.